Çocuklar Hangi Kitapları Okumalı? Çocuklar için kitap önerileri

ÇOCUKLARIN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR

Çocukların kitap okuması, oldukça önemli bir konudur. Çünkü, kitap okumak insanın gelişimini sağlar ve hayatının her alanına etki eder. Uzmanlar, küçük yaşlarda kitap okumaya başlayan çocukların, ileriki yaşlarda doğru karar alma ve üretkenlik gibi konularda daha aktif olduğunu belirtmiştir. Kitap okumayla ilgili araştırmalar ise her geçen gün artmakta ve yararları saymakla bitmemektedir. Bu yüzden çocukların küçük yaşlarda kitap okumaya başlaması oldukça önemlidir.

Çoğu ebeveyn, çocuğunun neden kitap okuması gerektiğini bilmemektedir. Kitap okutan ebeveynler ise kitap seçiminde hatalar yapmaktadır. Zorla kitap okutmaya çalışan, okumadığında hareket eden anne ve babalara bile rastlanmaktadır. Bunların hepsi, çocuğun psikolojisine ciddi zararlar vermektedir. Bu yüzden çocukların kitap okuması, ebeveynlerin davranış tutumları içinde büyük bir önem taşır. Her yönden çocuğa destek sağlanmalı ve destek sırasında doğru davranmaya özen gösterilmelidir. En doğru davranış ise çocukla beraber kitap okumak ve sonrasında okunulan yerlerin değerlendirilmesidir. Bu davranış, çocuğun dünyasında büyük değişimler sağlayacaktır.

Çocuklara Neden Kitap Okumalıdır?

Çocukların kitap okuması, çoğu ebeveyn tarafından önemsenmemektedir. Hatta bilgisayar, tablet ve televizyon gibi teknolojik aletlerle çocuğunun vakit geçirmesinden zevk alan ebeveynler bulunmaktadır. Zevk alınma sebebi ise bu aletlerle vakit geçiren çocukların uslu durmasıdır. Ancak çocuk, teknolojik aletlerle uslu durmaz. Hatta psikolojisinin bozulmasına neden olabilir. Çünkü bu cihazlar, fazla kullanımda çocukların hayal gücünü öldürür.

Çocuklar, birçok konuda ebeveynleri rahatsız edebilir. Yemek yapmalarına ya da çalışmalarına izin vermeyebilir. Bu durumlarda ebeveynler, çocuklarının sakinleşmesi için ellerine hemen teknolojik aletleri vermemelidir. Onların yerine kitap okumalarını sağlamalıdır. Çünkü kitapların sağladığı yararı, başka hiçbir şey sağlayamamaktadır.

Bu yararların başında hayal gücü gelmektedir. Çocukların kitap okuması, en çok hayal gücü için önemlidir. Başarı, hayal gücüyle gelir ve çocukların hayal gücü sınırsızdır. Kendilerine ait bir dünyaları vardır ve o dünyada istediklerini yapabilirler. En önemlisi ise o dünyada kötülük yoktur. Böyle bir hayal gücü çocuğun kişisel gelişimini sağlar. Hayalindeki dünyayı, gerçek hayata uyarlar. Yardımsever, dürüst ve çalışkan bir birey olur.

Ayrıca dilin iyi kullanımında da kitap okumanın büyük bir etkisi vardır. Kitap okuyarak, dil becerisi geliştirilebilir. Kitap okuyan çocuklar, iletişim kurarken zorluk çekmezler. Sözlü ve yazılı olarak kendilerini kolaylıkla ifade edebilirler. Sanatla da yakından ilgilenirler.

Ancak kitap okumanın yarar sağlayabilmesi için doğru kitapların okunması gerekir. Bu da yaş aralığı ile ilgilidir.

Çocuklar Hangi Kitapları Okumalı?

Çocukların okuması gereken kitaplar, yaş aralığına göre değerlendirilmelidir. Yaş aralıkları; çocuğun zekası, okuma hızı ve hayata bakış açısı dikkate alınarak belirlenir. Bu yüzden kitapların fayda sağlayabilmesi doğru kitapları okunması oldukça önemlidir. Bazı kitaplar ise her yaşta okunabilir. Bu kitapların küçük yaşlarda okutulması büyük avantaj sağlar.

  1. Çocuk Kalbi: Yazarı, Edmondo de Amicis’dir. Kitabın amacı, çocukları topluma kazandırmaktır. Eğitim bilim uzmanlarının önerdiği kitaplardan biridir. Doğruyu, iyiyi ve güzeli anlatır.
  2. Küçük Kara Balık: Yazarı, Samed Behrengi’dir. Adından da anlaşılacağı üzere bir kara balığının mücadelesi konu alır. Çocuklara mücadeleyi ve pes etmemeyi anlatır.
  3. Dünyanın Merkezine Yolculuk: Ünlü edebiyatçı Jules Verne tarafından yazılmıştır. Hayal gücünün zirvede olduğu bir kitaptır. Birçok bilimsel konuyu, hayal gücüyle birleştirerek anlatmıştır. Dünyanın en çok okunan kitaplarından biridir. Yaklaşık 150 dile çevrilmiştir. Çocukların okuması gereken kitaplar arasında en çok bilinen kitaplardandır.
  4. Pollyanna: Yazarı, Elea nor H.Porter’dir. Çocukların baş ucu kitaplarından biri olarak kabul edilir. Küçük bir kızın hayatı anlatılmıştır. Hayata olumlu bakmayı öğretir. Mutluluğun küçük şeylerde olduğunu vurgular.
  5. Alice Harikalar Diyarında: Yazarı, Lewis Carol’dur. Yaklaşık 135 yıl önce yazılmıştır. Hedef belirlemenin önemini anlatır. Anlatımında hayvanlarda kişiselleştirilmiştir. Çocukların gelişiminde büyük rol oynar. Ayrıca yönetim kitabı olarak da kabul edilmektedir.
  6. Küçük Prens: Yazarı, Antoine de Saint-Exupery’dir. Dünyanın en meşhur kitaplarından biridir. Yüzlerce dile çevrilmiştir. Çocukların hayal gücünü kullanarak, hayata farklı açılardan bakabilmeyi öğretir. Her yaştan insanın okuması gereken bir kitaptır.
  7. Momo: Yazarı, Michael Ende’dir. Hayal gücünün ön planda olduğu bir kitaptır. Yaklaşık 30 dile çevrilmiş ve büyük ilgi görmüştür. Çocukların yaratıcılık yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur.
  8. Şeker Portakalı: Yazarı, Jose Mauro de Vasconcelos’tur. Çocukların okuması gereken kitaplar arasında en çok bilinenlerden biridir. Yazar, bu kitabı 12 günde yazmıştır. Yoksulluk üzerinden hayatla mücadele etmeyi anlatmaktadır. Bu yüzden bir kesim, bu kitabın çocuklara okutulmaması gerektiğini savunmaktadır. Ancak uzmanlar, çocukların kişisel gelişimi için uygun bir kitap olduğunu açıklamıştır.
  9. Ölümsüz Ece: Yazarı, Gülten Dayıoğlu’dur. Çocukların ilgi gösterdiği kitaplardan biridir. Çünkü hayal gücü ön plandadır. Bu yüzden çocuklar için sürükleyicidir.
  10. Oliver Twist: Yazarı, Charles Dickens’tir. Yetim bir çocuğun hayatını konu alır. Hayat mücadelesini öğretir.
  11. Gulliver’in Gezileri: Yazarı, Jonathan Swift’tir. Çocuk kitabı denilince akla gelen klasiklerden biridir. Birçok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Çocukların hayal gücünü geliştirmektedir.
  12. Matilda: Yazarı, Roald Dahl’dır. Kitabın filmi de çıkmıştır. Kitap okumayı çok seven bir çocuğun hayatı anlatılır. Ödüllü bir kitaptır.
  13. Siyah İnci: Yazarı, Anna Sewel’dir. Tüm zamanların en ilgi gören kitaplarından biridir. Bir atın hayatını anlatılır. Kitabın çizgi filmi de çıkmıştır. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamakta ve hayal güçlerini geliştirmektedir.
  14. Pal Sokağa Çocukları: Yazarı, Ferenç Molnar’dır. Eski zamanlardaki sokak oyunlarını konu alır. Çocuklara beraber oyun oynamanın önemini anlatır.
  15. Heidi: Yazarı, Joanna Spyri’dir. Karakteri itibariyle Kırmızı Başlıklı Kız hikayesine benzetilir. Ancak çok farklıdır. Çocuklara sevginin gücünü anlatır.

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zor gibi görülür. Ancak oldukça kolaydır. Çünkü çocuğun neden kitap okumadığı öğrenilirse çözüm kendiliğinde gelecektir. Burada önemli olan çocuğun, neden kitap okumadığını öğrenebilmektir.

Çocuklar genellikle fazla oyun oynamaktan ya da ebeveynlerin baskısından dolayı kitap okumak istemezler. Ayrıca çocuğun kendiliğinde kitap okuması, oldukça düşük bir ihtimaldir. Çünkü çocuklar, yaşları gereği oyun oynamak isterler. Bu yüzden oynamalarına engel olan şeyleri, yapmak istemezler.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için birçok püf nokta bulunmaktadır. Bunlar;

  • Belirli saatler arasında kitap okunmalıdır.
  • Ebeveynler de kitap okumalıdır. Bu okumaları, çocuk görmelidir.
  • Çocuğun yeni bilgiler öğrenmesi desteklenmelidir.
  • Çocuğun öğrendiği bilgileri uygulaması konusunda ebeveynler destek olmalıdır.
  • Hediye olarak kitap alınmalıdır.
  • Çocuğa bir kütüphane yapılmalıdır ve bu kütüphanede çocuğun kitapları dışında başka şeyler bulundurulmamalıdır.
  • Çocuk, her kitap bitirdiğinde ödüllendirilmelidir.
  • Her gün çocuk, okuduklarını ebeveynlerine anlatmalıdır. Aynı davranışı, ebeveynlerde yapmalıdır.
  • Kitap yazarları araştırılmalı ve davranışlarından örnek alınmalıdır.
  • Teknolojik aletlere ayrılan zaman azaltılmalı ve bir düzene konulmalıdır.
  • Kitap dışında dergi, gazete gibi sürekli yayınlar da okunmalıdır. Çocuğun eğlenmesi sağlanmalıdır.
  • Çocuğa kitap alması için harçlık verilmelidir. Çocuk, kitap tercihini kendisi yapmalıdır.
  • Çocuk, kitap fuarlarına ya da imza günlerine götürülmelidir. Kitabın yazarı ile sohbet edilmesi, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırır.
  • Çocuğa, kitap okuması için baskı yapılmamalıdır.

Bu püf noktalar, çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.