Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli maaşı alma durumu bakmakla yükümlü olduğu engelli bir yakını olanlar için devletin sağladığı bir imkandır. Engelli maaşı alabilmek için bazı şartları taşımak gerekir. Sonrasında ise ilgili yerlere başvuru yapılarak başvurunun sonuçlanmasını beklemektir. Başvuru sonuçlandıktan sonra engelli maaşı almaya hak kazanan kişiler her ay düzenli olarak maaşlarını belirtilen banka hesaplarından alabilirler. Engelli maaşı 3 ayda bir olmak üzere engelli olan vatandaşlara yardım etmek amacıyla devlet tarafından verilen önemli bir destektir. Böylece kişinin maddi açıdan destek alması sağlanarak kişinin maddi yükü hafifletilmiş olur.

Engelli Maaşı Başvuruları Nereye Yapılır?

Engelli maaşı başvuruları kişilerin ikametgahlarının bulunmuş olduğu yerlerde bulunan vakıfa yapılmaktadır. Başvuru için şahsen başvuruların yapılabileceği gibi vekaleten başvuruda da bulunulabilir. Vekaleten başvuru yapacak olan kişilerin mahkeme karar örneği, vekaletname örneği gibi evrakları getirmesi beklenir. Başvuru yapıldıktan sonra 2022 modülü kullanılarak işlemler sistem üzerinden halledilmeye çalışılır.

Engelli Maaşından Kimler Faydalanamaz?

Engelli maaşından faydalanamayacak olan kişiler şunlardır;

  • Sosyal güvenlik kurumlarından belirli bir geliri olan ya da isteğe bağlı olarak prim ödeyen kişiler
  • Genel Sağlık Sigortası olan ve bu haktan yararlana kişiler
  • Muhtaç durumunda olan ve bu şekilde gelir sağlayan kişiler
  • Muhtaçlık sınırında olup kendisine nafaka bağlanmış olan kişiler
  • Kamu ya da özel sektörde olup devamlı olarak bakımı yapılan ya da yaptırılan kişiler
  • Malları devredilip tüzel ya da gerçek kişilerce kendilerine bırakılanlar engelli maaşından yararlanma hakkına sahip değildir.

Engelli Aylığı Kapsamındakiler

Engelli aylığı kapsamında olan ve bu haktan yararlanan kişiler engelli maaşından faydalanmaktadır;

  • %70 oranında özürlü olan kişiler
  • %40- 69 arasında özrü bulunan kişiler için özürlüğü aylığı
  • 18 yaşından büyük olan ve özrü olan kişiler
  • Aylıktan faydalanamayacak kişiler arasında sayılmayan kişiler özürlü aylığı alabilmektedir.

Engelli Aylığı Almak İçin Nasıl Bir Süreç İşler?

Engelli aylığı alma süreci olarak öncelikle yapılması gereken başvuru talebinde bulunmaktadır. Gerekli şartları taşıyan kişiler bulundukları yerde bu iş için destek olan vakıflara müracaatta bulunabilir. Başvuru yapabilmek için hastaneye gidip özürlü sağlık kurulu raporu almak gerekir. Başvuran kişi aylık başvuru formunu imzalar. İmza atıldıktan sonra başvuru yapan kişiye başvuru alındı belgesi verilir. Daha sonra başvurular yapıldıktan sonra ilgili kurum tarafından sosyal inceleme yapılır. Sosyal inceleme kapsamında başvuruda beyan edilen durumların gerçekliği, hanenin gelir durumu gibi durumlar incelenir. Değerlendirme yapıldıktan sonra Vakıf Mütevelli tarafından muhtaçlık kararı verilir. Muhtaç kararı verilen kişi için engelli aylığı bağlanması için 2022 modülü kullanılarak Genel Müdürlüğe durum iletilir. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra ve muhtaç olan kişi için engelli aylığı çıkarılır. Engelli aylığı aylık olarak yaklaşık 380 TL’ ye yakın bir maaş aralığında ilgili kişiye para bağlanır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.