Duyu Organlarımız ve Görevleri 3. Sınıf

Duyu ne demektir?

Çevremizde olup bitenleri ve varlıkları algılama yeteneğimize duyu adı verilir. Duyularımız görme, işitme, koklama, tatma ve dokunmadır.

Duyu Organlarımızın Önemi

  • Çevremizi duyularımız sayesinde tanırız.
  • Öğrenme etkinliklerinde duyularımızı kullanırız.
  • Duyularımız iletişim kurmamızı sağlar
  • varlıkları tanımamızı ve birbirinden ayırt etmemizi sağlar.
  • Tehlikeli olabilecek durumları ve varlıkları belirlememize yardımcı olur.

 Duyu Organlarımız Hangileridir?

Her duyumuz için farklı bir organımız görev yapar. Duyu yeteneğimizi kullanırken görev yapan bu organlara duyu organları denir.

  • Görme duyu organımız gözdür.
  • İşitme duyu organımız kulaktır.
  • Koklama duyu organımız burundur.
  • Tatma duyu organız dildir.
  • Dokunma duyu organımız deridir.

Duyu Organlarımızın Görevleri

Koku Alma Duyu Organımız: Burun

Koku almamıza yardımcı olan duyu organımız burnumuzdur. Burnumuz sayesinde bir çok varlığı kokusundan ayırt edebiliriz. Ayrıca burnumuz  soluduğumuz havayı temizler,ısıtır ve nemlendirir.

Burun sağlığımız için bilmediğimiz maddeleri  koklamamalıyız. Burun kıllarımızı koparmamalıyız. Çok tozlu ortamlarda bulunmamalıyız.

Tat Alma Duru Organımız: Dil

Dilimiz sayesinde birbirinden farklı tatları kolayca ayırt edebiliriz. Ayrıca dilimiz konuşmamıza, besinleri çiğneyip yutmamıza yardımcı olur.         Dil sağlığımızı korumak için aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler tüketmemeli, bilmediğimiz maddeleri tatmamalıyız. Dişlerimizi fırçaladığımız zaman dilimizi de fırçalamalıyız.

Yiyeceklerin tadını almamızda burnumuzda görev alır. Burun ve dil birlikte çalışır. Burnumuzun tıkalı olduğu zamanlarda yiyeceklerin tadını alamayız.

Dokunma Duyu Organımız: Deri

Vücudumuzun dış katmanı olan deri dokunma duyu organımızdır. Nesnelerin sıcak- soğuk, sert-yumuşak, düz-yuvarlak veya pürüzlü – pürüzsüz olduğunu derimizle algılarız. Derimiz koruyucu bir örtü gibi vücudumuzu kaplar. Mikropların vücuda girmesini engeller. Zararlı maddeleri terleme yoluyla vücuttan atar.

Deri sağlığımız için banyo yapmalı, yaralanma ve çarpmalara dikkat etmeliyiz. Derimizde meydana gelen kızarıklık, kaşınma veya şişme durumlarında doktora başvurmalıyız.

Duyma Duyu Organımız: Kulak

Çevremizdeki bir çok varlığı çıkardığı seslerden tanıyabiliriz. Kulaklarımız sesleri algılayan duyu organımızdır. Kulak dış kulak ve iç kulak olarak iki bölümden oluşur.

Kulak sağlığımız için, kulağımıza herhangi bir cisim sokmamalıyız. Akıntı, ağrı veya kaşıntı durumunda doktora başvurmalıyız. Çok gürültülü ortamlarda kulak tıkacı kullanmalıyız. Yüksek sesli müzik dinlememeliyiz.

Görme Duyu Organımız: Göz

Gözümüz sayesinde çevremizde var olan bir çok varlığın biçimini, rengini, boyutunu, bize olan mesafesini algılarız. Gözümüz bizim dış dünyaya açılan penceremizdir.  Her insanın göz rengi farklı olabilir.

Göz sağlığımızı korumak için çok yakından veya çok uzaktan kitap okumamalı yazı yazmamalıyız. Bilgisayar tablet ve telefon gibi araçlara uzun süre bakmamalıyız. Televizyon ile aramızda en az 3 metre olmalı. Güneşe çıplak gölse bakmamalıyız. Çok güneşli günlerde güneş gözlüğü kullanmalıyız.  Gözümüzde bir rahatsızlık olduğunda doktora başvurmalıyız.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.