Dünyanın Şekli Nasıldır? 3. sınıf

Dünya’mızın Şekli Nasıldır ?

  • Düz gibi görünen bir yolda giden bir taşıtı bir süre sonra göremeyiz. Dümdüz boş bir yolda bir süre sonra bir arabanın belirdiğini görürüz.,
  • Denizin yüzeyi düz görünür. Deniz ile gökyüzü birbirine birleşmiş gibidir.Gökyüzü ve denizi birbirinden ayıran bu çizgiye ufuk çizgisi denir. Ufuk çizgisine baktığımızda bize yaklaşan bir geminin önce üst kısımları görünür, sonra yavaş yavaş diğer kısımları görünür.
  • Uzaklaşan bir gemi ufuk çizgisini geçtikten sonra gözden kaybolur.

Yukarıdaki basit gözlemler bize Dünya’mızın yuvarlak olduğunu göster

Sürekli batıya giden bir uçak harekete başladığı yere geri döner. Bu olay da Dünya’mızın yuvarlak olduğunu gösterir.

Uyduların uzaydan çektiği fotograflar hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde Dünya’mızın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.

Dünya’mız küre biçimindedir. Dünya’yı iki eş yarım küreye ayırdığı varsayılan çizgiye ekvator denir. Dünya, ekvatorda hafifçe şişkin, kutuplardan ise hafifçe basıktır.

Dünyamızın Yapısı

Geçmişte Dünya’nın Yuvarlak Olduğu Nasıl Kanıtlandı?

Eskiden insanlar uzun süre Dünya’nın düz olduğuna inandılar. Denizde fazla açıldıklarında boşluğa düşeceklerini sandılar.

Dünya’nın yuvarlak olduğunu küreye benzediğini söyleyen ilk bilim insanları Pisagor, Birunive Macellan’dır. Bilim insanları bunu kanıtladılar. İnsanlar Dünya’nın düz olduğukonusunda ısrar ettiler. Bilim adamlarının görüşlerini dine saygısızlık olarak nitelendirip onları cezalandırdılar.

Galileo, 17. yy’da Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve kendi çevresinde döndüğünü kanıtlamıştır. Bilime gereken önemi vermeyenler ona inanmayarak cezalandırmışlardır.

Dünya’nın çevresi denizden dolaşılıncaya kadar insanlar Dünya’nın yuvarlak olduğunu kolay kolay benimsememişlerdir. Macellan adlı kaşif Dünya’nın çevresini dolanan ilk kişidir.Gemileriyle sürekli batıya giderse, tekrar yola çıktığı yere döneceğini düşünüyordu. Yolun yarısında hayatını kaybetmesine rağmen arkadaşları yolculuğu tamamlayarak yola çıktıkları yere geri döndüler. Böylece Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtlamış oldular.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.