Dünyadaki Önemli Su Yolları

PANAMA KANALI

Panama Kanalı, Orta Amerika’nın güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’unu birbirine bağlayan su yoludur.

SÜVEYŞ KANALI

Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır.  Hatta, bitiminden sonra Fransaya bugünkü ünlü Özgürlük Heykeli kanalın girişine konulmak üzere sipariş edilmiştir, lakin Osmanlı nın elinden çıkması sebebi ile bu heykel de Birleşik Devletlere hediye edilmiştir.

İSTANBUL BOĞAZI

İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan su geçididir. Genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa yakası ve Anadolu yakası olmak üzere ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılmış yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

ÇANAKKALE BOĞAZI

Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı’nın iki katıdır ve en dar yeri orta tarafında 1300 m’dir. Burası güneyde Çanakkale kenti kuzeydeKilitbahir’in olduğu yerdir. Boğazın en geniş yeri 7 km, uzunluğu 60 km’dir. En derin noktasının derinliği 167 metre olan boğazın ortalama derinliği 65 metredir.

MALAKKA BOĞAZI

Malakka Boğazı, Malezya Yarımadası (Batı Malezya) ve Endonezya’ya bağlı Sumatra adası arasında 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.

HÜRMÜZ BOĞAZI

Hürmüz Boğazı Umman Körfezi ile Basra Körfezi’nin arasındadır. Boğazın kuzey kıyısında İran, güney kıyısında ise Umman toprakları bulunur. Genişliği 38.89 kilometre kadardır.

BABÜLMENDEP BOĞAZI

Babü’l Mendep, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan boğazın adıdır. Boğaz aynı zamanda Afrika ile Arap Yarımadası’nı birbirinden ayırır. Kuzeydoğu kıyısında Yemen, güneybatı kıyısında ise Cibuti yeralır.

BERİNG BOĞAZI

Kuzey Pasifik Okyanusundaki Bering Denizi ile Kuzey Buz Denizi ve Chukchi Denizini birleştiren boğaz. Batısında Sibirya ve Asya’daki Kamchatka Yarımadası, doğusunda Alaska ve güneyinde Aleut Adaları bulunur. Kuzeyden güneye 1500 km, doğudan batıya 2000 km uzunluğundadır.

MACELLAN BOĞAZI

Macellan Boğazı, Güney Amerika’nın en güneyinde Atlas Okyanusu’nu Büyük Okyanus’una bağlayan boğazdır. Ana kıta ile Tierra del Fuego Takımadaları’nı ayırır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.