Çocuklarda İnternet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Yetişkin sınıfında yer almayan bireylerin, bilgisayar karşısında ve internette geçirdikleri sürenin takibinin yapılmaması ve bu sürenin kontrol altına alınmaması, bir süre sonra bağımlılığa dönüşecek ve patalojilk sorunlar da gün yüzüne çıkacaktır. Çocuklarda internet bağımlılığı, kontrol altına alınmadığı takdirde zihinsel sorunlara da sebebiyet verebiliyor ve ilerleyen dönemlerde çocuklarınızın iletişim kurma konusunda sıkıntı çektiğini de fark edeceksiniz. Var olan bir bağımlılığın önüne geçmek ya da gün yüzüne çıkmadan önce gerekli önlemleri almak elbette mümkün. Bu konuda ailelere büyük sorumluluklar düşüyor ve yerine getirmeniz gereken hususları da sizinle paylaşmaya çalışacağız.

Teknoloji dünyasından uzak kalmak ya da çocuklarımızı tümüyle bu alandan uzaklaştırmak elbette mümkün değil ve zaten bunun doğru bir hamle olmayacağını da bilmenizde fayda var. İnternet üzerinden izlenecek eğitici bir çizgi film ya da takip edilecek etkinlik örnekleri, çocuğun zihinsel gelişimine fayda sağlayacaktır ancak yalnızca keyifli vakit geçirmek ve ilgilenemediğimiz anlarda onları bilgisayar ya da tablet başında tutmak ne yazık ki bu tür bir değerlendirmeye karşılık gelmiyor. Sınır koymadığınız ya da bunun önüne geçemediğiniz takdirde çocuklarınız internetten uzak kaldıkları an mutsuz olmaya başlayacak ve bağımlılık belirtisi sergileyecektir. Dilerseniz önce belirtilerine hemen ardından da neler yapmanız gerektiğine hep birlikte göz atalım.

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı ve Belirtileri Hakkında

  • İletişim kurma konusunda güçlük çekme ve insanlardan uzak bir görüntü sergileme
  • İsmi ile seslendiğinizde özellikle ekran karşısında olduğu anlarda size dönüp bakmıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa bu da önemli bir belirti durumu olarak değerlendirilebilir.
  • Öfke kontrolünün zamanla yitip gitmesi ve anlamsız anlarda anlamsız olaylara gerektiğinden fazla tepki vermesi de bir belirti durumudur.
  • Yazı yazmaktan sıkılma, sorumluluklarını yerine getirmeme ve devamında gelen başarısızlık durumu…
  • İçe kapanık bir ruh hali ve derdini anlatamama…

Neler Yapılabilir?

Çocuklarda internet bağımlılığı nasıl önlenir? Sorusuna gerçekçi yanıtlar vermeye çalışacağız:

  • 0-2 yaş grubunun bilgisayar ve tabletten tamamen uzak tutulması gerekiyor. Bu dönem en riskli dönemlerden bir tanesidir ve eğlence amaçlı dahi olsa kesinlikle tavsiye edilmiyor.
  • 0-2 yaş dönemi sonrası çocuklarınız yavaş yavaş teknoloji ile tanışacak ancak bu tanışmaya bir sınırlama getirmek zorundasınız.
  • Takip ettiği ya da izlediği içeriğin, gelişimine katkı yapıp yapmayacağını kontrol etmeli ve buna göre onay vermelisiniz.
  • Bilgisayar ve telefon kullanımı kesinlikle ailenin yanında ve kontrolünde olmalıdır.
  • Kısıtlama getirme konusunda sorun yaşıyorsanız eğer profesyonel yardım almanız çok daha doğru olacaktır.
  • ‘’Saat değişimi’’ adı verilen bir uygulama mevcut ve çocuğunuzun bilgisayar ya da tablet için izinli olduğu saatleri sok sık değiştirerek bağımlılığın önüne geçebilirsiniz.
  • Bazı hesapları sınırlandırarak da doğru bir uygulamaya adım atmış olacaksınız. Sosyal medya ile birlikte oyun erişim engellemeleri de bu doğrultuda gerçekleştirebileceğiniz çalışmalardan bir tanesidir.
  • Bağımlılığın önüne geçmek ya da var olan bağımlılığı azaltarak ortadan kaldırmak için sevdiği farklı faaliyetlerin sayısını arttırabilirsiniz. Futbol ya da basketbol oynayan çocuğunuz için özel derslere başvurabilir ve vaktinin büyük bir kısmını bu tür faaliyetlere ayırmasını sağlayabilirsiniz.
  • Tüm bu adımlara rağmen başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız eğer az önce de bahsettiğimiz gibi bireysel ya da aile terapisi ile birlikte profesyonel yardım alabilirsiniz.
  • Rol modelleri sizlersiniz ve eğer çocuk sizin elinizde sürekli olarak telefon ve tablet görüyorsa ne yazık ki örnek alarak sizi taklit edecek ve bağımlılık konusunda da ona yardım etmiş olacaksınız. En önemlisi, sizler teknolojiden uzak duracak ve çocuğunuza örnek olacaksınız.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.