Bebeklerde Sivilce (Akne)

Bebeklerde Sivilce (Akne) 

Bebeklerde sivilce durumları çok yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Bebek doğduktan bir kaç hafta sonra ortaya çıkan bir durumdur. Bebek sivilcesi ile ergen sivilcesi aynı özelliklere sahiptir. Çevresi kızarmış beyaz ve kırmızı şişkinlik şeklinde kendini gösterir.

 Bebek sivilceleri genelde bebeğin yanağında, alnında, çenesinde ve sırt bölgelerinde görülür. Bebek ağladığında ve ateşlendiğinde sivilceler daha belirgin hale gelir. Sert ve kötü deterjanların alerjik belirtisi olarak sivilceler ortaya çıkabilir.  Yeni doğan bebeğin yüzündeki her leke sivilce değildir. Doğumdan sonra görülen ufak beyaz şişkinler doğundan sonra birkaç hafta içinde kaybolur. Bunlar genellikle isiliklerdir. 

Bebeklerde sivilceler birkaç hafta içinde yok olur. Bazı sivilceler direnç gösterebilir. Bir kaç ay boyunca kalabilir. Üç ay içinde kaybolmayan sivilceler konusunda mutlaka uzman doktora gitmelisiniz. Bebek sivilceleri için piyasada reçetesiz satılan ilaçlardan uzak durmalısınız. Bebeğinizi yıkarken aşırı ovalamayın. Bebeklerde sivilce çıkmasının temel nedeni bebeğinizin kirli olması değildir. Vücut hormonlarına bağlı olarak alerjik olarak ortaya çıkabilir. 

Bebeğinizin cildini yağlı losyonlardan uzak tutun. Yağlı losyonlar sivilcelerin daha da çok artmasına neden olabilir. Bebeğinizin yüzünü yumuşak bebek sabunu ile günde en az 2 kere yıkayın. Bebek sivilcesi bebeğinizi rahatsız etmediği sürece paniğe kapılmayın. Sivilce konusunda söylenen her söze itimat etmeyin. Doktor tavsiyesi olmayan hiçbir uygulamayı bebeğiniz üzerinde denemeyin.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.