Anadoluda Kurulan İlk Türk Beylikleri

Malazgirt Zaferi’nden sonra Selçuklu Sultanı Alparslan komutanlarının birçoğunu Anadolu’nun fethi için görevlendirmiştir. Anadolu’nun fethine katılan beyler burada aldıkları yerlere yerleşerek birer beylik kurdular. Bu dev­letler görünüşte bağımsız hareket etmekle birlikte gerçekte Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlıydılar.

Saltuklular (1071 – 1202)

Erzurum merkez olmak üzere kurulmuştur. İlk kurulan Anadolu beyliğidir. Gürcülerle ve Haçlılarla başarılı mücadeleler yapmışlardır.

Danişmentliler (1072 – 1177)

Sivas‘ta kurulmuş, Amasya, Tokat, Malatya ve civarına hakim olmuşlardır. Bir dönem Anadolu’nun en güçlü beyliği haline gelmişlerdir.

Mengücekler (1072 – 1277)

Erzincan civarında kurulmuştur. Rum ve Gürcülerle mücadele etmişlerdir.

Artuklular (1101 – 1409)

Diyarbakır ve Mardin çevresinde Artuk Bey’in oğulları tarafından kurulmuştur. Hasankeyf, Harput ve Mardin kollarına bölünmüştür.

Çaka Beyliği (1081 – 1093)

İzmir‘de Çaka Bey tarafından kurulmuştur. Çanakkale, Edremit ve Ege adalarını fethetmişlerdir. Peçenekler’le ve I. Kılıç Arslan ile Bizans’a karşı ittifak yapmışlardır. Bizans’ın oyunları sonucu Selçuklular tarafından yıkılmıştır.


Anadolu’da kurulan ilk Türk devletleri;

♦Bizanslılar, Haçlılar ve Gürcülerle mücadele ederek Anadolu’nun Türk yurdu olmasına bü­yük katkı sağlamışlardır.

♦ Türklerin düzenli ve güvenli bir şekilde Anadolu’ya yerleşmesini sağlamışlardır.

♦Anadolu’da cami, medrese, türbe, kümbet, kervansaray, darüşşifa gibi mimari eserler yaparak Anadolu’yu bayındır hale getirmişler ve Türk kültürünün yerleşmesini sağlamışlardır.

♦Ele geçirdikleri yerlere Türkçe adlar vererek Anadolu’ya Türkiye denmesini sağlamışlardır.

Reblog this post [with Zemanta]

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.