4. Sınıf Fen Bilimleri Hareketli Varlıklar Konu Anlatımı özet

Çevremize baktığımız da hareket etmekte olan canlı ve cansız pek çok varlık görürüz. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar hareket ederler.

İnsanlar ve hayvanlar yer değiştirerek hareket ederler. İnsanlar ve hayvanlar; uçar, koşar, yürür, atlar, sürünür, zıplar yüzer vb… gibi değişik türde hareketler yaparlar.

Bitkilerdeki hareket, hayvanlar ve insanlardaki hareketlerden farklıdır. Bitkilerde yer değiştirme hareketi görülmez. Oldukları yerde güneşe doğru dönerek ya da toprakta ihtiyaç duydukları besin maddelerine yönelerek hareket etmiş olurlar. Ayrıca büyüyerek de hareket etmiş olurlar.

Bulunduğu yerde sürekli kalan yer değiştirmeyen varlıklara hareketsiz varlıklar denir.

Cansız varlıklar ise üzerlerine bir kuvvet etki ettiğinde hareket edebilirler.

Örnek: Masanın üzerindeki kitabın hareket etmesi için dışarıdan bir kuvvet uygulamamız gerekir.

Öğrendiğimiz gibi, Dünyamız da hem kendi ekseni etrafında döner hem de Güneş’in etrafından dolanarak hareket etmektedir. Birinci hareketin sonucunda gece-gündüz yani bir gün, ikinci hareketin sonucunda ise mevsimler yani bir yıl oluşur.

Hareket: Bir varlığın başka bir varlığa göre zamanla yer değiştirme- sine hareket denir.

İnsanlar, hareketlerini kolaylaştırmak için pek çok makine ve araç- tan yararlanırlar. Tekerlek, bunlardan en önemli olanıdır.

Bisiklet, uçak, otomobil, tren gibi taşıtlarda tekerlek bulunur. Hatta koltuk, sandalye, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi birçok araçta tekerlek bulunur…

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.