YGS Çalışma Teknikleri, YGS Çalışma Programı

ygs çalışma programı, ygs çalışma teknikleri

YGS Çalışma Teknikleri

YGS sınavında başarılı olmak için sadece çalışmak değil, verimli çalışmak da gerekir. Çünkü konu çok, zaman ise kısıtlıdır. Her yiğidin kendine göre göre yoğurt yemesi vardır deseler de sonraki yıllarda bu yiğitlerin bazısı mandıra sahibi bazıları da amele olacağı düşünüldüğünde çalışma tekniğinin başarılı olmada ne kadar önemli olduğu anlaşılır.

Başarı için programlı ve disiplinli çalışmak şarttır. “YGS çalışma programı nasıl yapılır ?” konulu makalede YGS’de başarıya götüren çalışma programının nasıl hazırlanacağından bahsedilmiştir. Bu makale de ise YGS’ye bir program dahilinde hazırlanan kişinin  çalışmasından nasıl daha fazla verim alabileceği açıklanacaktır.

Ders çalışmaya ayrılan saatin günün hep aynı zaman dilimi olmasının konsantrasyon açısından daha uygun olduğunu önceki makalelerimizde belirtmiştir. İyi konstantre olmak için çalışma zamanı kadar çalışma ortamı da önemlidir. İnsanoğlu aynı anda yüzlerce algıyı toplayabilecek şekilde yaratılmıştır. Bu artı bir özellik de olsa ders çalışırken yoğunlaşabilmek için, gürültü, ışık veya başka uyarıcıların minimize edilmesi gerekir. Ortamda TV, radyo veya telefon, özellikle de akıllı telefon bulunmamalıdır. Günümüzde müptela derecesinde bağlı olduğumuz sosyal medya ve internet forumları en etkili konsantre dağıtıcılarıdır.  Ders çalışırken kafamızda “like, tweet” virüslerinin bulunmaması için bir süre sosyal medya hesaplarını hiç kullanmamak en iyisidir. Ayrıca aile bireyleri de bu konuda ders çalışan bireye yardımcı olmalıdır. Soru çözerken küçük kardeşiniz içeri girip “Bil bakalım Selma kimden hamile kalmış ?” derse aklınızın karışacağı muhakkaktır.

663ff9a3b27154f11aa2d38a21840630 23acc98cb53c22ce3d3630378983006bDers çalışırken belli bir rutin izlenmesi etkili ders çalışma tekniğinin bir parçasıdır. Herkesin kendine göre bir tarzı olsa da etkili tekniklerden birisi şu şekildedir.

YGS çalışma programında bir konuya sıra haftada bir gelir. Bu nedenle derse başlarken önce geçen haftanın kısa bir tekrarı yapılır ve birkaç soru çözülür. Bu hem çalışmaya ısınma, hem de hafızayı besleme için uygun bir yoldur. Çalışmaya başlarken bilinen şeyleri tekrar etmek sizi daha kolay çalışma havasına sokacaktır. Ayrıca çalışmanın ortasında zihne önceki konu ile ilgili düşünce ve evhamların gelmesi de önlenmiş olur. Bu tekniğe bindirmeli çalışma tekniği diyebiliriz.

Önceki konular hatırlandıktan sonra konu tekrarı yapılır. Ders çalışırken birkaç saat aralıksız değil 45 dakika çalışma 10-15 dakika dinlenme şeklinde program yapılmalıdır. Her çalışma diliminde öncekinden farklı bir konsept uygulanmalıdır. Örneğin ilk çalışma saatinde önceki konuların tekrarı ve yeni konunun çalışılması, ikinci çalışma saatinde çözümlü soruların çözümümü, üçüncü saatte de soru bankasından mini test şeklinde uygulama yapılabilir. Bu çalışma şekli hep bu şekilde devam etmelidir.

23acc98cb53c22ce3d3630378983006b

İnsanlar büyük hayalleri var ise çok çalışarak bu hayallere kavuşabileceklerini umarlar. Halbuki çok çalışarak değil kapasitenin elverdiği kadar çalışarak başarıya ulaşılabilir. Çoğu kişi işin başında iken  haftanın her günü, hatta günde 5-7 saat çalışmayı planlar. Az sayıda kişi bunu hatta daha fazlasını başarabilse de kişi haftada ne kadar çalışabileceğini az çok tahmin etmesi gerekir. Aksi takdirde kişi çalışmaya günde 7 saat ayırır, fakat bu zamanın bir kısmını “Kaç net alırsam kaç puan alırım ?” gibi faydasız hesaplamalara, bir kısmını gelen tweetleri cevap vermeye, bir kısmını da saçma sapan başka şeylere ayırır. Çünkü kişinin bir çalışma kapasitesi vardır, bu aşıldığında mental yorgunluk başlar. Mental yorgunluk başlamış ise tabiri caize sık sık kayış atılır. Bu nedenle program yaparken programa makul çalışma süresi koyulmalı, haftanın her günü yerine 5-6 günü ders çalışılmalıdır. Haftanın bir günü dinlenmeye, bir günü de deneme sınavı ve soru çözümüne ayırılmalıdır . Böylece “Çalışıyorum ama kafam alıyor !” sorunu da halledilmiş olur.

Derslere sıkı çalışılsa dahi YGS ve LYS’de çuvallamak mümkündür. Çünkü bu tür sınavlarda kitaplarda yer alan yer, zaman, tarih, formül gibi bilgiler yerine düşünce kabiliyetini test eden, olaylar ve konular arasında ilişki kurmayı gerektiren sorular sorulmaktadır. Bunu aşmak için her derse özel taktikler geliştirmek gerekir.

Matematik dersi çalışana emeğinin karşılığını veren bir derstir, ne kadar çok çalışılırsa doğru orantılı olarak başarı da artar. Matematiğin püf noktası sürekli soru çözmektir. Eğer sözelciyseniz ve Matematik ile aranız serin ise tüm konuları çalışmak yerine net çıkarabileceğiniz konuların üzerinde durmalısınız.

Kimya da vefalı derslerden birisidir. Sayısal nete ihtiyacınız var ama “Matematik” engeli ile karşılaşıyorsanız Kimya’nın bazı konularına odaklanabilirsiniz. Çok yüksek puan hedeflemiyorsanız bu derste de size zor gelen bazı konuları eleyebilirsiniz.

Biyoloji kolay görünen fakat can yakan bir derstir. Ezbere dayalı zannedilse de derse ilgi ve alaka gerekir. Fizik ise kiminin çok sevdiği, kiminin hiç anlamadığı derslerdendir. Fizik konusunda iyi değil iseniz bu dersin bazı konularını eleyebilirsiniz.

Türkçe dersi YGS sınavında güvendiğiniz dağlara kar yağdırabilir. Konu çalışması oldukça kısa sürede halledilen bu dersin sorularında yer alan cevap şıkları oldukça kafa karıştırıcıdır. Paragraf soruları da kafa yorar. Türkçe dersinden istediğiniz başarıyı elde etmek istiyorsanız günümüz yazarlarının eserlerini okumalısınız.

Dışı yaldızlı, içi müphem ifadeler ve demagoji kokan iç içe geçmiş cümlelerden kurulu laf salatasına dönmüş paragraflar size ciddi bir zihin antrenmanı yaptıracaktır. Günümüz yazarları kuru dal parçasını kırk ambalajla süsleyerek piyasa süren uyanık esnaflar gibi bir damla balı söz sanatlarına bulayıp bir küp balmış gibi sunarlar. Boş zamanlarınızda bu tür kitaplar okuyarak hızlı okuma, okuduğunu anlama ve anladığından başka konular arasında ilişki kurma konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Zaten YGS soruları da bunu hedefler.

Tarih, Felsefe ve Coğrafya derslerinde de soruların kafa karışıklığı yarattığı söylenir. Bazen soruyu anlamakta güçlük çekersiniz, bazen de şıklar size aynı şeyi anlatıyor gibi gelir. Bu türlü kafa karışıklığından kurtulmanın yolu ders çalışırken kendinize “Neden, nasıl, niçin ?” sorularını sormaktır. Ezberleyerek değil, nedenini anlayarak ve konular arasında ilişki kurarak çalışırsanız YGS’de daha başarılı  olursunuz.

YGS puan hesaplama sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.