Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?

Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır?

Yaşlılık aylığı alımı 65 yaş ve üzeri yaşlı olan kişiler için devlet tarafından verilen bir paradır. 65 yaş aylığı olarak da bilinen yaşlılık aylığı bu yaş gurubunda olan ihtiyacı olan kişiler için destek amaçlı verilmektedir. Yaşlılık aylığı alabilmek için bazı şartlar gereklidir. Kimler yaşlılık aylığından yararlanabilir, başvuru için ne yapmak gerekir gibi tüm soruların cevabını yazımızın devamında sizler için paylaşmaya çalışacağız.

65 Yaş Aylığı Nedir?

65 yaş aylığı adından anlaşıldığı gibi 65 yaşını dolduran ve belli bazı şartları taşıyan kişilere verilen bir aylıktır. 65 yaş aylığı alabilmek için kişinin ciddi anlamda ihtiyaç sahibi olması gerekir. Örneğin kişinin sağlık sigortası gibi sosyal hakları olmaması yaşlılık aylığı almak için yeterli bir nedendir. 65 yaşını dolduran ve sigorta kapsamında herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler bu aylıktan yararlanabilir. 65 yaş aylığı alabilmek için bu şartların dışında başvuru yapmak da önemlidir. Başvuru yapmayan kişiler madur da olsa bu aylıktan yararlanma hakları yoktur.

65 Yaş Aylığı Alabilmek İçin Gerekli Şartlar

65 yaş aylığı alabilmek için gerekli şartlar şunlardır;

  • Kadın ve erkek olarak her iki cinsin de 65 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Herhangi bir nafaka almayan
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan
  • Hiçbir anlamda sosyal güvencesi olmayan
  • Herhangi bir geliri olmayan
  • Hane halkım olarak ortalama gelirin asgari ücret kapsamında üçte birinden çok olmayan
  • Herhangi bir sağlık sigortası olmayan kişiler 65 yaş aylığından yararlanabilir.

65 Yaş Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

65 yaş aylığı başvurusu kapsamında yaşlılık maaşı alabilmek için gerekli şartları taşıdıktan sonra ilgili yerlere başvurunuzu yapabilirsiniz. 65 yaş aylığı alabilmek için öncelikle sözünü ettiğimiz şartları taşımanız gerekir. Bu anlamda şartları taşıyan kişilerin başvuru talebinde bulunması gerekir. Yaşlılık aylığı başvuruları için kişilerin ikametgahlarının olduğu yerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına talepte bulunmaları gerekir. Başvuru yapan kişiler için bu kurumdan başvuru alındı diye bir belge ilgili kişilere verilir. Başvuru yapmanız durumunda 2022 sayılı kanuna göre yaşlı ve aynı zamanda engelli aylıkları başvurularında sonuçlanma süresi 1 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Yaklaşık 1 ayın sonunda başvurular sonuçlandırılır. Yaşlılık başvurusu için gerekli şartları taşıdığına inan kişiler için 65 yaş aylığı maaşı bağlanır.

Yaşlılık Aylığı Maaşı ve Ödenme Zamanı

Yaşlılık aylığı maaşı genelde 3 ayda bir ihtiyaç sahiplerine ödenen bir katkı geliridir. 3 ayda bir yaklaşık 800- 850 TL arasında bir maaş ilgili kişilerin başvuruda belirtmiş oldukları banka hesaplarına yatmaktadır. Yaşlılık aylığı maaşı başvurusu kabul edilen kişiler maaşlarını banka hesaplarından çekmeye başlayabilir. İhtiyaç sahipleri için uygulanan yaşlılık aylığı maaşı almaya başlayan kişilerin her yıl maaşlarına enflasyona bağlı olarak maaşları artmaktadır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.