Türkiye’nin Yönetim Birimleri Hangileridir? 3. Sınıf

Türkiye’nin Yönetim Birimleri

Ülkemiz devlet hizmetlerinin her yere daha kolay ulaştırılması ve vatandaşların ihtiyaçlarının daha kısa sürede karşılanabilmesi için il, ilçe ve köylere ayrılmıştır. Büyükten küçüğe doğru yerel yönetim birimleri sıralaması il, ilçe, köy Ülkemiz Türkiye’de 81 il vardır. Başkentimiz Ankara’dır. Ülkemizde en kalabalık il İstanbul’dur.

  • köy ve mahalle  –>muhtar
  • ilçe–>kaymakam
  • il –>vali
  • belediye –>belediye başkanı
  1. Yurdumuzdaki en büyük yerel yönetim birimi ildir. İlimizdeki en yetkili ve ili yöneten kişi validir. Vali, devlet tarafındangörevlendirildiği için devletin ildeki temsilcisidir. Seçimle görev başına gelmez,Bakanlar Kurulu kararıyla ve Cumhurbaşkanı onayıyla göreve gelirler. İlde eğitim, ulaşım, sağlık gibidevlet işlerinin yürütülmesini sağlar. İldeki huzurun ve güvenliğin sağlanmasıiçin gerekli gördüğü tedbirleri alır.
  2. İller farklı sayıda ilçelere ayrılmıştır.Her ilçe, bir ile bağlıdır. İlçeyi kaymakam yönetir. İlçede devleti temsil eder. Kaymakam, devlet tarafındangörevlendirilir.Seçimle görev başına gelmez, Cumhurbaşkanı onayıyla göreve başlar. Kaymakam, görevlerini ildeki valiye bağlı olarak yapar. Kaymakam, ilçe sınırları içerisinde halkın can ve malgüvenliğini sağlar. İlçenin gelişip kalkınması için çalışır.
  1. İl ve ilçelerde belediyeler bulunur. Buraların yol, temizlik, aydınlatma,su gibi ortak ihtiyaçlarına yönelikhizmetleri belediyeler verir. Belediyeyi,belediye başkanı yönetir. Belediye başkanı seçimle belirlenir. Seçim 5 yılda bir yapılır.
  1. Köyler ve mahalleler, yönetim bakımından ilçeye bağlıdır. Köy ve mahalleyi muhtar yönetir. Muhtar, köy ve mahalle halkı tarafından seçimle belirlenir. Seçim 5 yılda bir yapılır. Muhtarlar, köy veya mahallenin sorunlarını belirler. Bu sorunları çözüme kavuşturur ya da ilgili yerlere iletir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.