Doğal Çevre ile Yapay Çevre Arasındaki Farklar

Doğal Çevre ile Yapay Çevre Arasındaki Farklar

Çevre, canlıyı kuşatan ve etkileyen her şeydir. Her canlının içinde yaşadığı ortam onun çevresidir. Çevremizdeki varlıklarla etkileşim hâlinde yaşarız. Birçok ihtiyacımızı bu varlıklardan yararlanarak karşılarız.

Evimiz, sokağımız, okulumuz, oyun oynadığımız bahçe ya da park yaşadı­ğımız çevrenin birer parçasıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin temel koşul­larından biri temiz bir çevrede yaşamaktır. Çevre temizliğinin sağlanması ve sürdürülmesi insan haklarından biridir. Çevremizin temiz kalması için çöplerimizi çöp kutusuna atmalıyız. Çevreye çöp atan insanları nazikçe uyarmalıyız. Çevreyi temiz tutmanın vatandaşlık görevi olduğunu unutmamalıyız.

Geri dönüşümle tekrar kullanılabi­len atıklar evsel atıklardan ayrılmalıdır. Meyve ve sebze kabukları evsel atıklar­dan bazılarıdır. Cam(yeşil), karton(mavi), plastik(sarı) ve metal(turuncu) ambalaj atıkları ise geri dönüştü­rülebilir. Geri dönüşüm, atıkların çeşit­li işlemlerden geçirilerek yeni ürünlere dönüştürülmesidir.

Doğal Çevre Ne Demek?

İnsanlar tarafından değişikliğe uğ­ratılmamış bu vb. yerler doğal çevredir. Ormanlar, çayırlar, kutuplar, çöller, okyanuslar ve göller yeryüzünün doğal yaşam ortamlarından bazılarıdır.

Doğal anıtlar doğal çevrenin bir parçasıdır. Doğal anıtlar; yer kabuğunun oluşumu sırasında meydana gelen mağara, şelale, travertenler, peribacaları gi­bi yeryüzü şekilleridir.

Millî parklar birçok canlının doğal yaşam alanı olan ve koruma altına alınan doğal çevrelerdir.

Yapay Çevre Ne Demek?

Yapay çevre, insan etkisiyle oluşturulmuş ya da değişikliğe uğratıl­mış yerlerdir. Yerleşim yerleri olan köyler, şehirler, buradaki binalar, park ve bahçeler yapay çevredir.

Doğal ve Yapay Çevrenin Farkları

Doğal ve yapay çevre arasında bazı farklar vardır:

  • Doğal çevre kendiliğinden oluşurken yapay çevre insanlar tarafından oluşturulur.
  • Doğal çevrenin oluşum süreci uzun zaman alırken yapay çevrenin oluşturulma süreci daha kısadır.
  • Do­ğal çevrede yaşayan canlılar, beslenme gibi ihtiyaçlarını çevreden karşılar. Ya­pay çevre içine yerleştirilen hayvanların ihtiyaçlarının ise insanlar tarafından karşılanması gerekir.

Doğal Çevre Neden Önemli?

  • Ormanlar, doğal çevrenin en değerli alanlarındandır. Çünkü ormanda bir­çok bitki ve hayvan yaşar. Ağaçlar çeşitli hayvanların barındığı yerlerdir. Bu hayvanlar ormanda ihtiyaçları olan besinleri bulabilir ve yaşamlarını sürdü­rebilir.
  • Ağaçlar, kökleriyle toprağa tutunur ve toprağı korur. Ormanlar yok edildiğinde yağmur ve rüzgâr toprağın yüzeyini aşın­dırır. Bu durum yeryüzünün çoraklaşma­sına neden olur. Oysa toprak, bitkiler için gerekli maddeleri içerir. Toprak verimsiz­leşirse bitki yetişmez.
  • Ormanlar, dünyanın oksijen üreticile­ridir. Ağaçlar ve diğer bitkiler besin üre­tebilmek için ihtiyaçları olan karbondi­oksidi yapraklarıyla havadan alır, ürettiği oksijeni havaya verir. Oksijen, yeryüzün­de hemen hemen tüm canlıların yaşamak için gerek duyduğu gaz maddedir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.