Tıp Fakültesini kazanmak için gereken netler

DOKTOR OLMAK 

Popüler meslekler içerisinde ilk on içerisinde her zaman doktorluk mesleği yer almıştır. Meslek dalları içerisinde belki en önemlisi doktorluktur. Çünkü maldan, paradan, kariyerden ve akla gelebilecek tüm değer ölçütlerinden tabi ki insan hayatıdır. Böylesi zor ve anlamlı mesleği yapanlar her şeyden önce takdir edilmelidir.

Meslekler içerisinde hata payı sıfır olması gereken doktorlardır. Nitekim yaptıkları bir hata insanların ölmesine, engelli kalmasına yada telafisi çok güç neticelere kadar gider. Bu nedenledir ki doktor olmak her zaman zor olmuştur. Gerek üniversite sınavlarında tıp fakültelerini, kazanmak kazandıktan sonra okumak, okul bittiğinde bu mesleği icra etmek oldukça meşakkatli bir süreçtir.

Tıp kazanmakTıp Fakülteleri Kaç Yıllıktır?

Herkesin bildiği gibi üniversiteler iki yıllık ve dört yıllık fakültelerden oluşur. Bu durumun en büyük istisnası Tıp Fakülteleridir. Altı yıl gibi uzun ve zorlu bir eğitim programı uygulayan Tıp Fakülteleri büyük emek ile kazanılan ve büyük gayretlerle tamamlanan bölümlerdir.

Tıpta Uzmanlık Sınavı Nedir?

Tıp Fakültesini bitiren doktorlar, henüz herhangi bir alanda uzmanlaşmış doktorlar değillerdir. Bu doktorlara pratisyen hekim denilmektedir. Tıp Fakültesini başarıyla bitiren genç doktorlar için eğitim süreci bitmiş sayılmaz. Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen ve TUZ Sınavları olarak belleklerde iz bırakan bu sınav çok önemlidir. Tıp Fakültesini bitirenler TUZ sınavına girerler, kazandıkları bölümlere göre farklı dallarda belirlenen sürelerde eğitim alırlar. Örneğin: İç hastalıkları (dahiliye) uzmanı olmak için iki yıl, plastik cerrahı olmak için iki yıl gibi.

İnsan vücudu gibi çok kapsamlı bir sistemi öğrenmek, onda oluşacak problemleri tedavi etmek oldukça emek isteyen bir alandır. Doktorlar güncel tıbbı ve gelişen teknolojiyi yakından takip etmek zorundadırlar. Çünkü bu doktorluk mesleğindeki başarı ve insan hayatı için son derece önemlidir.

Tıp Fakültesini Kazanmak için Kaç Net Gerekli?

Öğrencilerin en fazla merak ettiği sorularından birisi Tıp Fakültesini kaç net yaparsam kazanabilirim? Sorusudur. Bu sorunun net bir yanıtı yoktur ancak geçmiş sınav ve yerleştirme sonuçlarını temel alarak bir veri ortaya koyabiliriz.

Her yıl sınava başvuranların sayısı, değişen kontenjana oranları sınavda sorulan soruların zorluk kolaylık dereceleri, tercihlerdeki değişiklerin her biri kaç net yapılacağını etkilemektedir.

Tıp Fakülteleri Matematik ve Fen alanı olarak bilinen MF den tercih yaparlar. Sayısal dersleri iyi olan öğrencilerin bu alanı seçmeleri için yüksek başarı göstermeleri ve yüzdelik dilimlerde iyi bir oran yakalamaları gerekmektedir.

Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı 0,12 oranında katkı sağlayacaktır. Tıp Fakültesini kazanmak için minimum 454 puan almanız gerekmektedir. Ağırlıklı Orta Öğretim Puanınızın 400 olduğunu sayarsak

400×0,12=48 puan size katkı sağlar. Geriye kalan 406 puanı almak için :

YGS Matematik 34, YGS Türkçe 32, YGS Sosyal Bilimler 20 ve YGS Fenden 30 net yapmanız gerekmektedir. Ayrıca LYS M 40, LYS G 22, LYS F 26 LYS K 25 ve LYS Biy. 26 net yapmak gereklidir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.