Ayak kokusu ve doğal çözümleri

ayak kokusu nasıl giderilir, ayak kokusu nasıl giderilir bitkisel çözüm, ayak kokusuna doğal çözüm, ayak kokusu tedavisi

AYAK KOKUSU

Günün yoğunluğu ve stresi en çok ayaklarımızda hissederiz. Akşama kadar üzerinde durmamızın intikamını bazen ağır kokular ile bizden sorar. Ayak kokusu hem bizi hem çevremizi olumsuz etkileyen bir problemdir. Dayanılmaz boyutlara gelen ve kişinin hayatını son derce de olumsuz etkileyen boyutları vardır.

Ayak Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

AYAK KOKUSUAyak kokusunun en bilinen sebebi ayakların ayakkabı içerinde uzun süre kalmasına bağlı olarak terlemesi ve terin tekrar ayakkabı içerinde kurumasıdır.  Aslında ter kokusuz bir maddedir. Ancak vücudun terlemesi ile bazı bakteriler için uygun ortam oluşur ve ayak kokusu bu bakteriler vasıtasıyla meydana gelir. Bakteriler cilt yüzeyinde bulunan doğal canlılardır. Cildin üzerinde bulunur ve her sağlıklı insan için aynı durum geçerlidir. Şayet çok terleyen bir vücut yapınız var ise cilt üzerindeki bakteri sayınız o denli fazla olacaktır. Ayak kokusunu ortana kaldırmak için bakterileri değil, bakterilerin çoğalmasını sağlayan ortamın önüne geçmeye gayret sarf etmeliyiz. Peki, ayak kokusu problemi önüne nasıl geçebiliriz? Gelin bu konuyu beraberce inceleyelim.

Ayak Kokusuna Mani Olmak İçin Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?

Ayak kokusu son derece önemli bir konudur. Ayakkabı ve çorap seçimi çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Teri emmeyen bir çorap giyerseniz bu ayak sağlığını olumsuz etkileyecektir. Çünkü vücuttan çıkan ter olduğu ortamda kalacak ve bakterilerin çoğalmasına neden olacaktır. Yaşlı insanların örme yün çoraplar giydiğini bilirsiniz, çünkü tecrübeyle sabittir ki teri emen yüz ve pamuklu çoraplar giymek sağlıklıdır ve ayak kokusunun önüne geçmek için ideal bir yöntemdir.

Çorap satın alırken teri emmeyen polyester ve naylondan üretilen çoraplar tercih etmeyin. Yün ve pamuktan üretilen nefes alan ve teri emen çorapları seçin. Çorap alırken etiketlerini incelemeyi unutmayın. Ayakkabı tercihi de tıpkı çorap tercihi kadar hassastır. Deri ayakkabı tercih edilmesi vücut için önemlidir. Ayakların hava ile sirkülasyonu için deri, pamuklu, bez, keten, sandalet ve konveks türü ayakkabılar kullanılabilir. Ayakkabılarınızı çıkarttıktan sonra balkon ve cam kenarı gibi yerlere koyarak havalandırmanız da iyi bir önlemdir. Ayrıca çorapsız ayakkabı kullanmamaya da özen göstermelisiniz.

Ayak Kokusuna Doğal Çözümler Nelerdir?

Ayak kokusunu azaltmak ve tamamen kurtulmak için evde uygulanabilir bazı yöntemler vardır. Ancak sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Çay terapisi: Çayın özel yapısı bakterilere karşı çok etkilidir. Ayak derisi üzerindeki gözenekleri küçülterek terlemenin azalmasını sağlar. Normal şekilde siyah çayı demleyin ve leğene boşaltın. 20 dakika ayaklarınız içinde bekletin sonra ayaklarınızı kurulayın.

Lavanta yağı: Ayak kokusuna neden olan bakterileri temizler ve ayaklarınızın güzel kokmasını sağlar. Leğene ılık su doldurun 20 damla lavanta yağı damlatın 15 dakika ayaklarınızı içinde bekletin sonra ayaklarınızı iyice kurulayın. Günde iki kez uygulayın.

Sirke: Doğal yapısında bulunan asit ayak kokusuna neden olan bakterilerin yaşamasına izin vermez. Leğeni su ile doldurun iki bardak sirke ilave edin, ayaklarınızı 15 dakika içerisinde bekletin ve ayaklarınız durulayın.

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.