Tatlandırıcıları Hazırlarken Bunlara Dikkat!

Tatlandırıcıların kilo alımına İki biçimde yol açtığı düşünülüyor. Birincisi, yemekle bir arada tatlandırıcı sahibi olan bir meşrubat kullanılıyorsa, bu, bireyin iştahını açıyor ve daha fazla yemesine sebep veriyor. Yapılan bir incelemede bir küme deneğe yemek esnasında şeker içermeyen normal meyveli yoğurt veriliyor, İkinci gruba da tatlandırıcı ekli meyveli yoğurt veriliyor. Araştırmanın neticesinde tatlandırıcı sahibi olan yoğurdu tüketen grubun yemek zamanının daha uzun olduğu ve oran şeklinde de bu grubun daha fazla yediği görülüyor.

472812-3-4-761dcYapılan diğer bir incelemede, tatlandırıcıların bağırsakta “glikoz duyargaleri”ni, yani şekere duyarlı hücreleri aktive ettiği ve bedene yiyeceklerle alınan şekerin beden yönünden daha fazla depo edildiği gösterildi.
Bazılarımızın şekerimizi veya kilomuzu denetim edebilmek için kullandığı tatlandırıcıların, bundan sonra o kadar da tesirli olmadığını biliyoruz. Yeni oluştururlar incelemeler ışığında, şahsen ben, kilo denetimi için kullandığımız ve sıhhat üstüne bu kadar olumsuz tesiri olduğunu herkesin bildiği tatlandırıcıları kullanmakta ısrar etmememiz gerekliliğini düşünüyorum.
“Çok iştahlıyım, kendimi denetim edemiyorum” diyorsanız…
İŞTAHINIZLA BAŞ ETMEK İSTİYORSANIZ
Etkili bir takım tavsiyeler:
• Yiyecekleri fazla zaman çiğneyin. Mide ile beyin arasında aç olmama sinyali 20 dakikada oluşuyor. O sebeple yavaş yemek, daha düşük yemeyi ve daha fazla zaman tok kalmayı sağlıyor.
• iştahınızın açıldığını, yemek hayali kurmaya başladığınızı hissedince işe su içerek başlayın. Su içmek midede dyetişkinluk gerçekleştireceği için yiyeceğe karşı dikkatyi azaltır.
• Tuzlu, baharatlı, şekerli yiyeceklerden uzak durun. Yiyeceklerin görüntüsü ve kokusu da iştahı açabiliyor. O sebeple böyle yiyecekleri görmezseniz canınız da istemez.
• Üzüldüğünüzde, sıkıldığınızda soluğu mutfakta alıyorsanız anında durun! Mutfak yerine dışarıya çıkın, yürüyüş yapın. Egzersiz ardından beden sıcaklığı artar, metabolizma süratlenir ve yiyeceğe karşı olan dikkat azalır. Eğer bunu yapamıyorsanız anında sevdiğiniz bir kitabı elinize alın ve alakanızi diğer bir yöne kaydırın.
• Hiç yağ tüketmemek de iştahı artırır ve canınızın daha fazla karbonhidratlı besin istemesine yol açabilir. O sebeple yeterince yağ alabilmek da mühimdir. Tam tahıllı ürünler, bilgir, esmer pirinç, kepekli makarna, yumurta, et ve balık iştah kapatan ve tok tutan gıdalar olarak sayılabilir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.