Stres Ve Stresten Uzaklaşma Yöntemleri

Kaygı, stres hayatın her alanında olan kaçınılmaz bir duygudur. Stres Ve Stresten Uzaklaşma Yöntemleri, iyi bilinip sizi olumsuz etkilemediği takdirde motivasyonunuzu artırır fakat bununla baş edemediğiniz zaman başarıdan uzaklaşmanıza sebep olur.

Stres Ve Stresten Uzaklaşma YöntemleriSınav stresi; sınav olacağınız günden aylar önce sınavda başarısız olursam ne yaparım gibi düşünceye kapılmanıza sebep olup sizi bunaltmaya başlar. Stres, derslerinizi etkileyebileceği gibi iştahınızı, uyku düzeninizi, sosyal aktivitelerinizi ve çevreyle olan ilişkilerinizi de etkiler. Stres sınavla birlikte son bulmaz, sınav esnasında da yakanızı bırakmaz. Elleriniz terler, tırnaklarınızı yemeye başlarsınız, nefes alış verişiniz hızlanır, ateşler içinde kalıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Bunlar fiziksel etkileridir. Duygusal belirtilere gelecek olursak. Başarısızlık korkusu, panikleme, sinir, ağlama, hiçbir şey hatırlamama hissi, sıkıntı, bunaltı, huzursuzluk ve daha birçok şey.

Sınav stresi öğrencinin sorunu gibi görünse de çevresinin de çok büyük etkisi vardır.
Öğrencinin sınavdan beklentileri, kafasında kurguladıkları fazlasıyla önemlidir fakat en önemlisi ailesidir. Her aile çocuğunun başarılı olmasını ister fakat bunu uygun bir şekilde dile getirmediklerinde çocuk sıkılır, bunalır ve ister istemez derslerden uzaklaşır. Ailesinin iyi niyetini sınav süresince düşünemez çünkü başarısız olduğu takdirde ailesinin onu sevmeyeceğini düşünür. Aile çocuğuna bilinçli bir şekilde yaklaştığı zaman çocuk başarısız olduğunda da ailesinin onu seveceğini bilir ve başarısızlık korkusunu azaltır, başarılı olma yolunda bir adım daha artar. Bu nedenle Stres Ve Stresten Uzaklaşma Yöntemleri hakkında gereken bilgileri öğrenip Sınav stresini azaltın.

Öğrenciyseniz sizde sınav stresi ile boğuşuyorsunuz demektir. Evet, sınavda ne yaparım düşüncesi aklınızdan çıkmıyor. Her gün sınavı düşünüyorsunuz ve bu da sizi strese sokuyor. Eğer okuyorsanız sınav kaçınılmaz bir gerçektir. Bununla yaşamayı öğrenmelisiniz. Her güzel şeyin bir bedeli olduğu gibi güzel olan öğrenciliğinde bedeli sınavlardır.

Evet şimdi beynimizi boşaltıp rahatlama vakti. Olumlu şeyler düşünün, hayal kurun, müzik dinleyin… Diğer insanlar size stres yaptığınız an tavana bakıp 10-15 saniye derin derin nefes almanızı söylemiş olabilir fakat bu işe yaramaz ne kadar derin nefes alırsanız ve tavana ne kadar uzun süre bakarsanız o kadar zaman kaybı yaşarsınız. Olaya şöyle bir açıklık getirelim stresi azaltmanın yolu bilim insanlarının da dediği gibi strese sebep olan şeyle yaşamayı öğrenmektir. Stresin hiç olmaması da kötüdür, fazlası da…

Yeteri kadar kaygılanmalı insan. Haddinden fazla kaygılanmak veya hiç kaygılanmamak kişiyi başarıya götürmez. Olumlu düşünün. Sınavda başarısız olursam ne yapacağım, hayatım mahvolur, depresyona girerim gibi düşünceler yerine başarılı olduğumda her şey güzel olur, istediğim yerde olurum, hedefime ulaşırım gibi düşünceleriniz olsun. Sınav sürecinde sosyal aktivitelerinizden kopmayın. Spor yapın, sinemaya gidin, çevrenizdekilerle vakit geçirmeye zaman ayırın.

Sınava programlı bir şekilde çalışın, düzenli olun, sizi rahatlatacaktır. Sabahtan akşama kadar oturup ders çalışmayın. Beyninizi fazla yorarsınız ve bir süre sonra bilgilerinize bir şeyler katmak yerine bildiklerinizi de unutursunuz bu da sizi iyice strese sokar. Saatlerce ders çalışmak yerine verimli ve molalar vererek çalışın. Sizin için en faydalısı bu olacaktır. Stresle başa çıkmak hayatınızın her alanında sizi başarıya götürebilir. Stres Ve Stresten Uzaklaşma Yöntemleri iyi öğrenilip büyük bir strese rağmen sınavdan başarılı olduğunuz takdirde aynaya her baktığınızda kendinizle gurur duyacaksınız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.