Sınıfınızda Merakı Nasıl Geliştirirsiniz?

Sınıfınızda Merakı Nasıl Geliştirirsiniz?

Merak duygusunun geliştirilmesi yalnızca eğitim alanında, yani okullarda değil, aile içerisinde de mümkün. Bugün sizlere okul içerisinde bunun nasıl yapılabileceğini anlatacağız ve eğitimcilere ne gibi görevler düştüğünü konuşacağız.

Farklılıklar Yaratmak

Çocuklara her gün aynı örnekleri sunmak ve sıradan bir eğitim modeli ile karşılarına çıkmak emin olun onları daha heyecansız ve merak etmekten uzak bireylere dönüştürecektir. Farklılıklara yer vermeyi deneyin ve çocuklar gördükleri ya da duydukları şeyi merak ederek soru sormaya yönelsin. Onları soru sormaya teşvik edecek çalışmalar ile birlikte harekete geçirebilirsiniz ve merak duygusu aynı zamanda öğrenme ihtiyacını da daha yoğun bir seviyeye taşıyacaktır.

Bir gün öncesinden hazırlık yapabilir ve anlatacağınız konuya uygun ilginç bir nesne ya da materyalden yardım alabilirsiniz. Bunu ilk kez gören öğrenciler mutlaka olacak ve öğrenmek için merak etmeye başlayacaklardır.

Sürprizler Hazırlayın

Sınıf içerisinde küçük ve sevimli etkinliklere yer verebilirsiniz. Öğrencilerinize bir harita verebilir ve bu haritanın sonunda onları hazinenin beklediğini söyleyerek hazineyi bulmalarını isteyebilirsiniz. Merak edecekler ve araştırmaya başlayacaklar ancak bunun yanı sıra birlikte hareket etmeyi de öğreneceklerdir. Fikir alış verişi yaparak hazineyi bulmak adına keyifli bir oyuna dahil oluyorlar ve henüz bunun farkında değiller.

Bu tür sürprizler ile birlikte merak duygusunu geliştirebilir ve farklı konularda da öğrencilerinize en iyi şekilde katkıda bulunabilirsiniz. Dijital dünyayı detaylı bir şekilde araştırdığınızda merak duygusuna katkıda bulunacak çok sayıda etkinlik fırsatı ve oyun arşivinin yer aldığını sizler de net bir şekilde fark etmiş olacaksınız.

Ucu Açık Hikayeler

Meraklı öğrenciler yetiştirmek istiyorsanız eğer her şeyi vermek yerine bazı konuları yarım bırakmayı deneyin. Örneğin onlara çok dikkat çekici ve merak uyandırıcı bir masal bırakın ancak finalini anlatmayın. Merak duygusu ile birlikte birtakım tahminlerde bulunacak ve bu tahminlerin üzerinden ilerleyeceklerdir. Böylece birbirleri ile olan iletişimi de daha güçlü ve sevimli bir hal alacaktır. Anlattığınız masalın ya da öykünün sonunda durup ‘’Nasıl devam edebilir’’ ya da ‘’Nasıl bitebilir’’ sorularını sorun. Her bir öğrenci kendi düşüncelerini aktaracak ve ortaya ilginç finaller çıkacaktır.

Soru Cevap

Sınıf içerisindeki en önemli ve en faydalı etkinlikten bir tanesi olduğunu unutmamak gerekiyor. Öğrencilerinizin merak duygusunu güçlendirmek adına sizler de zaman yaratın ve bu zaman içerisinde bol bol soru cevap yapmayı deneyin. Soru cevap etkinliklerinde herhangi bir konu belirleyebilirsiniz ancak onların ilgisini çekecek ve onları konuya dahil edecek örnekler çok daha doğru ve sağlıklı bir seçim olacaktır.

Bu etkinlik ile birlikte merak duygusuna katkı yapmak mümkün ve eğitimcilerin yanı sıra ebeveynlerin de bunu sık sık uygulamaları gerekiyor.

Materyal Desteği

Sınıfa farklı materyaller getirip ‘’Bu nedir’’ sorusunu sorabilirsiniz. Emin olun katılım, eskiye kıyasla çok daha fazla olacak ve merak duygusuna da katkı sağlamış olacaksınız. Merak eden öğrenci mutlaka sorar ve cevap almak ister. Hemen cevap vermeyin ve yorum yapmalarını isteyin. Bu sayede onların da fazlasıyla keyif alacağı bir derse ve etkinliğe ev sahipliği yapmış olacaksınız.

Bahsedilen bu yöntemleri geliştirebilirsiniz ve dijital dünya da bu konuda sizlere en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Yalnızca sınıf ya da okul ortamında değil, ev ortamında da uygulanabilecek çok özel çalışmalardır. Ebeveynler de bu konuda dikkatli olmalı ve merak duygusuna katkıda bulunmak adına birlikte hareket etmek durumundadırlar.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.