Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları

Sarımsağın faydaları başlıklı yazımızda sarımsağın nelere iyi geldiği konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışırken, sarımsağın zararları var mı varsa bunların da neler olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Sarımsak evlerimizde eksik etmemeye çalıştığımız pek çok yiyeceğe tat veren bir besindir. Her ne kadar kokusu ve tadı ile sevilmese de sağladığı faydalar açısından bilindiğinde bu değerli besini tüketmeyi pek çok kişi tercih etmektedir. Sarımsak bir taraftan yemeklerimize lezzet üzerine lezzet katarken bir taraftan da sağlık için çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bu faydaların neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde siz değerli okurlarımızla paylaşmaya çalışacağız. Yalnız öncelikle sarımsağın içerisinde buluna bileşenleri size tanıtmaya çalışalım. Böylece sarımsak bitkisini daha yakından tanıma şansını elde etmenize yardımcım olalım.

Sarımsağın İçeriği

Sarımsağın içeriği hakkında bilgi vermek gerekirse; sarımsak soğanlı bir bitki olup geçmiş dönemlerden beri bilinen bir besindir. Kültür bitkisi olarak adlandırılan sarımsak germanyum ve selenyum açısından zengin bir besindir. Sarımsak içerisinde yoğun olarak su barındırmaktadır. Geri kalan kısmında da inorganik besin maddeleri bulundurur. Aynı zamanda sarımsağın içerisinde 33 adet kadar kükürt bileşiği, 17 adet kadar da aminoasit bulunmaktadır. Sarımsak Çinko, A, B1 VE C vitamini açısından zengin bir besindir. Bu açıdan özellikle bağışıklığın kuvvetlenmesinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsak bitkisinin yararları olarak şunları söyleyebiliriz;

  • Sarımsak öncelikle içerisindeki zengin içerikler sayesinde güçlü bir besindir. Sarımsak bağışıklık sistemimizi güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlamamız sağlar.
  • Sarımsağın Alzheimer hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir.
  • Kan şekeri seviyesini düşermede etkili bir besindir.
  • Kalp içinde faydalı olan sarımsak kan dolaşımını hızlandırır. Böylece kalp krizi ve felç gibi durumların önüne geçer.
  • Sarımsak kanserli hücrelerin gelişmesinin önüne geçer Pankereas ve kolon kanserini önlemede sarımsağın etkisi olduğu düşünülür.
  • Sarımsak yüksek tansiyon hastası kişilere de yarar sağlamaktadır. Sarımsağın yüksek tansiyonu düşürmede etkisi bulunmaktadır.
  • Sarımsak atardamar kireçlenmesini önler.
  • Kolesterolün düşmesinde de sarımsağın etkisi bulunmaktadır.
  • Sarımsak güçlü etkisi sayesinde diş ağrılarına da iyi gelir. İltihaplı olan dişte iltihabın geçmesinde etkilidir.
  • Kabızlığı önlemede sarımsak faysa sağlar.
  • Sarımsağın idrar söktürücü etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.
  • Sarımsak kalbi besleyerek kroner damarların genişlemesini sağlar.
  • Aksiğer, safra kesesi, kalp, karaciğer gibi önemli organların daha sağlıklı olmasında sarımsağın etkisi büyüktür.

Sarımsağın Zararları

Sarımsağın zararları da yararları gibi bilinmelidir. Sarımsak bitkisi gereğinden fazla tüketildiğinde bir takım yan etkiler oluşturabilir. Örneğin çok fazla sarımsak tüketmek mide ağrısı, ciltte kaşıntı gibi problemlere neden olabilir. Çok sarımsak tüketimi halsizlik ve baş ağrısı gibi problemler de oluşturabilir. Sarımsak kan inceltici özelliğe sahip olduğu için kan inceltici ilaç kullanan kişilerde bir takım sorunlar oluşturabilir. Bu açıdan kan inceltici ilaç kullanan kişiler öncelikle bu konuda bir uzmana danışmalıdırlar.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.