Sindirim sisteminde görevli organlar hangileridir?

Vücudumuz ihtiyacı olan enerji besinlerden sağlar. Besinler vücuda ağız yoluyla taşınır ve kan yoluyla tüm vücuda iletilir.

Sindirim: Besinlerin kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim denir.

SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

AĞIZ

Ağızda dişler, dil ve tükürük bezleri bulunur. Besinler dişler yardımı ile parçalanır ve tükürük salgısıyla ıslatılırlar. Kayganlaşan besin dil ile yutağa doru itilir.
Ayrıca tükürük bezi besinlerin sindirimini çiğnerken başlatır.

YUTAK

Ağızdan sonra gelen boşluktur. Görevi; ağızdan gelen besinleri yemek borusuna iletir. Yutak aynı zamanda soluduğumuz havayı soluk borusuna iletir. Yutak hava ve besin trafiğini kontrol eder.

YEMEK BORUSU

Yutakla mide arasında 20 – 25 cm uzunlukta bir borudur. Besinlerin mideye iletilmesinde görevlidir. Sindirime yardımcı salgısı yoktur.

MİDE

Karın boşluğunun üst kısmında çaydanlık biçiminde bir organımızdır. Kasılıp gevşeme hareketleri ile besinleri çalkalar, yoğurur ve bulamaç haline getirir. Salgıladığı mide öz suyu da besinlerin ezilip bulamaç haline gelmesini ve besinlerle birlikte gelen mikropların öldürülmesine yardımcı olur. Çorba halindeki bu karışımı mide, ince bağırsağa gönderir.

İNCE BAĞIRSAK

Karın boşluğunda yer alır. 6 – 7 metre uzunluğunda kıvrımlı bir kanala benzer. Besinlerin en küçük birimlerine kadar ayrılıp kana geçmesini sağlar. Besin emilimi burada gerçekleşir. Besinlerin sindirilmeyen kısımları posa olarak kalın bağırsağa gönderilir. İnce bağırsağın mideden sonra gelen ilk bölümüne onikiparmak bağırsağı denir.

KALIN BAĞIRSAK

1,5 metre uzunluğunda kısa ve kalın bir yapısı vardır. Kalın bağırsakta sindirim olmaz. Gelen posanın içinde kalan vitamin, su ve mineraller emilerek kana karışır. Geriye kalan sindirim artıkları anüsten dışarı atılır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.