Şeker hastalığı kalbi etkiler mi?

şeker hastalığı belirtileri, şeker hastalığı nedenleri, şeker hastaları ne yemeli

Şeker Hastalığı Kalbi Etkiler Mi ?

Geçen yüzyılda yaşanan üretim patlaması nedeniyle insanoğlu eski çağlardakine kıyaslanmayacak şekilde kolay gıda temin etme imkanı buldu. Bu insanlık için güzel bir gelişme olsa da gereğinden fazla gıda alımı, özellikle de şeker tüketimi halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin de kalıcı olarak aramıza katılmasına vesile oldu.

İhtiyacından fazla şeker tüketen insanoğlunun önümüzdeki on yılda yaklaşık dörtte birinin bu hastalanacağı bilimsel verilerle ispatlanmış durumda. Makinelerin hayatımızı kolaylaştırması, hareketsiz yaşama o da diyabete davetiye çıkarıyor.

Genetik faktörlerin de etkili olduğu şeker hastalığı tedavi edilmezse derecesine göre görme kaybı, böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları gibi problemlere yol açıyor. Halk arasında şeker hastalığı ömrü uzatır şeklinde bir inanış olsa da bir çok kişi şeker hastalığı kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybediyor.

Şeker hastalığı zamanla kalp ve damar hastalıklarına kapı aralıyor. Bu erkeklerde sertleşme sorununa yol açıyor. Damar sertliği yani “Ateroskleros” hastalığının tetikleyicilerinden biri de diyabet.

Şeker hastalığı damar içinde bulunan hücre örtüsünü zedelediği ve işlevine zarar verdiği için kalp hastalıklarına genetik yatkınlığı bulunan kişilerde kolayca damar hastalıkları ve kalp krizi gibi sorunlar baş gösterebiliyor. Bu ise inme, felç, yüksek tansiyona bağlı uzuv kaybı gibi felaketler ile sonuçlanabiliyor.

seker sorubak

Şeker hastalığından kurtulmak mümkün değil, ancak düzenli tedavi, diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ve periyodik doktor takibi ile hastalar uzun süre yaşayabiliyorlar. Bu hastalıkta en önemlisi kan şekerinin olması gereken seviyede tutmak. Ayrıca tansiyon ve kolestrolünde fazla yukarılara çıkmaması lazım. Sigara içmek şeker hastalarını fevkalade olumsuz etkiliyor. Hastaların sigarayı kesinlikle bırakmaları lazım.

Şeker Hastaları Kalp Sağlığı İçin Ne Yapmalı ?

Şeker hastalığı en çok kalp ve damarları etkiler. Bu nedenle hastaların yılda en az bir defa doktor muayenesine gitmeleri ve gerekli tahlilleri vermeleri gerekir. Kalp ve damarlarda hasar oluşursa stent uygulaması veya bypas ameliyatı yapılıyor.

Şeker Hastalığına Yakalanmamak Mümkün Mü ?

Şeker hastalığında genetik yatkınlık önem arz etse de çocukluktan itibaren doğru beslenme ile bu hastalığın önüne geçmek mümkündür. Fast fooddan uzak durulmalı, karbonhidrat içeren gıdalar ölçülü tüketilmelidir. Düzenli spor ve egzersiz yapmak gerekir. Egzersiz konusunda kişinin kendi kendini disipline etmesi güç olabilir, aktivite programını aksatabilir. Bu nedenle spor kulüplerine, fitnes, plates kurslarına yazılmak daha faydalıdır. Çocukları da şeker hastalıklarından korumak için işlenmiş market ürünleri yerine beslenme çantasına sağlıklı besinler koyulmalı. Spor aktivitelerine ve kurslara katılımları sağlanmalıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.