Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmenin Önemi

eğitimde ölçme ve değerlendirmede yeni yaklaşımlar, eğitimde ölçme ve değerlendirme

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

Eğitim, insanın kendi davranışlarını yaşantısı ile birleştirerek istediği yönde değişiklikler meydana getirdiği sürece denir. Öğrenilenlerin çoğunu aile ve okul çevresi aracılığı ile sağlarız. Ailenin yetişemediği yerde okul devreye girer. Bu nedenle okula gider ve geleceğimiz için yatırımlar yapmaya başlarız. Planlı bir eğitimin asıl amacı insanın eğitim sürecinde öğrendiklerinin yöntemi ve içeriğinin belirlenmiş olan özel bir çevrede eğitimi kendisine meslek edinmiş olan kişilerin rehberliği aracılığıyla gerçekleşmesini sağlamaktır. Eğitim ölçme ve değerlendirme testleri tüm sınıflarda uygulanması son zamanlarda daha önem kazanıyor.

timde-lme-dege

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmenin Önemi Nedir?

Bilgi çağı günümüzde çok yaygın yatırımlar yapılmaya başlanan bir evreye girdi. Eğitim ne kadar kaliteli olursa insanlar gelecekleri hakkında o derece önemli adımlar atıyor. Bu nedenle en önemli şeyin kaliteli eğitim olduğu anlaşılmaktadır. Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin önemi kaliteli eğitimin farkına varılmaya başlandıktan sonra çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Öğrencinin başarılarının değerlendirilmesi üzerine uygulanan testler her geçen gün daha büyük artışlar gösteriyor.

Eğitim Ölçme ve Değerlendirmede TEOG Önemi

Bilindiği üzere artık SBS adı verilen sınavlar yapılmıyor. Onun yerini alan temel eğitimden orta öğretime geçiş sınavları yapılmaya başlandı. Milli eğitim ölçme ve değerlendirme TEOG amacı anlık başarı düzeyinden çok genel bir zaman dilimine bağlı başarı testleri uygulamaktır.

Sınavlara uygulanan farklı formatlar çocukların yazılı sınav sonuçları, yıl sonu başarı puanları ile çocukların yerleştirme puanları ortaya çıkıyor. Bu sayede çocukların bir anlık heyecanla yapmış olduğu hatalar en aza indirgeniyor. Bütün okul hayatları boyunca elde etmiş oldukları başarı puanı yerleşmesinde etkili oluyor.

Eğitim Ölçme ve Değerlendirmenin Öğretmenlere Etkisi

Ölçme ve değerlendirmeye göre artık öğretmen yetiştirmenin ve eğitiminin programlarının çağdaşlaştırılması belli bir plana göre uygulanmıyor. Aksine elde edilen sonuçların en düşük hata payı sağlanarak yorumlanmadır. En aza indirilen hata payları eğitimde çok yüksek etkiler sağlıyor. Bu sayede öğretmenlerin yetiştirilmeleri ve öğrencilere vermiş oldukları eğitimin kalitesi artıyor. Eğitim sisteminde ölçme ve değerlendirmenin önemi doğrultusunda bütün öğretmenlerin yetiştirilmesi gerekiyor. Bu şekilde eğitim sistemi daha bilinçli bir hal kazanacaktır. İlk önce ölçme yapılarak daha sonra değerlendirmeye alınması gerektiğinin bilincini bütün öğretmenler anlayacaktır.

Eğitim Ölçme ve Değerlendirme Yararlı mı?

Öğretilmiş olan dersler için belirlenen hedefler öğrencilere aşılanması gereken bir süreç ister. Eğitim ve öğretim başarılı bir şekilde ilerlerse yararlı olacaktır. ölçülmesi ve değerlendirilmesi yapılmayan bir eğitimin faydalı olduğu düşünülemez. Milli eğitim ve ölçme değerlendirme soruları bu süreçlere uygun hazırlandığı süreçte amaç gerçekleşmiş olacaktır. Hem öğretmenler bilinçli hem de öğrenciler öğretilmiş olan derslerin hedeflerinin farkına varacak akıllarında her hangi bir soru olmayacaktır. Amaçsız bir ilerleme hiçbir öğrenci tarafından başarılı olunmayı mümkün kılamaz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.