Rahim Kanseri ve Rahim Kanserinin Belirtileri

rahim kanseri belirtileri, kadın hastalıkları rahim kanseri belirtileri, rahim kanseri nedir, rahim kanseri nedir belirtileri nelerdir, rahim kanseri tedavisi

RAHİM KANSERİ

 rahim-agzi-kanseriBir diğer ismi endometrium olarak bilinen rahimin iç zarındaki değişiklere kanser denir. Rahim; alt kısımda vajinaya uzanan rahim ağzı ve üst kısımda gövde olarak adlandırılan iki farklı kısımdan oluşur. Bu iki kısımdan iç kısmına endometrium denilir. Bir kadının adet zamanlarında endometrium da değişiklikler oluşur. Siklusun sonunda endometrıum dökülür ve adet oluşur. Bu döngü kadın hayatında menopoza kadar devam eder. Hemen hemen tüm endometrium kanserleri endometriumun salgı yapan hücrelerinden oluşur. Bu kanser türüne endometrium adenokarsinomu yani rahim kanseri denilir. Rahim kanseri, genellikle menopoz dönemine yakın ve menopozu takip eden yıllarda kendini belli eder. Ortalama 50 ve 60 yaşlar arasında görülür.

Rahim Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?

– Çok eşlilik durumları, insanda mevcut olan hastalıkların rahimde tümör oluşturmasına sebep olabilir.

– Cinsel ilişkiye yirmi yaş altında başlanıp sıklıkla tekrarlanması,

-Düşük ekonomik nedenlerden dolayı kişisel bakımların yapılmaması,

– Viral ve bakterial enfeksiyonlara karşı önlem alınamaması,

– Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların olması,

– C vitamini eksikliğinden dolayı bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemesi durumu,

– Partnerin sünnetsiz olması,

– Şişmanlık,

– Diyabet,

– Hiç doğum yapmamış olmak.

rahim kaneseri

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

– Kadınlarda görülen düzensiz kanamaların tamamı bir risk faktörü oluşturabilecek niteliktedir.

– Özellikle menopoz sonrasında meydana gelen kanamalar.

– Ağrı ve sızılar.

Bu olumsuzluk ve görülen düzensiz kanamaların tamamı olduğu vakit bir uzmana başvurup rahim kanseri için jinekolojik muayene yaptırılması gerekir.

Rahim Kanserinde Tedavi Yöntemleri

– Rahim kanseri tedavisinde ilk olarak rahimin alınması tümörün yayılmasını engellemek amacıyla yapılmaktadır.

– Operasyon esnasında, karın içerisinden belirli bölgelerden örnekler alınır, yumurtalıklar ve tüpler çıkarılır ve karın alt bölgesi ile lenf bezlerinden alınan örnekler ile değerlendirmeye alınır.

– Operasyon sonrasında alınan bu parçaların tamamı, patolojik muayene yapılması için laboratuvara gönderilir ve incelenir. İnceleme sonrasında hastalığın nerelere yayıldığı ve yayılma miktarı belirlenerek gerekli tedavilerin uygulanması sağlanır.

Cerrahi müdahale sonrasında gerekli görüldüğü takdirde kemoterapi, hormonal tedaviler ve ilaç tedavisi ile rahim kanserin tekrarlanmaması konusunda gerekli önlemler alınmaktadır.

RAHİM-AĞZI-KANSERi

Rahim Kanseri Türleri

– Endometrioid adenokarsinoma

– Papiller seröz karsinom

– Berrak hücreli karsinom

Tekrarlama Riskine Karşı Hastalar Nasıl Takip Edilir?

Kanserin %80’i tanı sonrası ilk üç yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın evresine ve ek tedavi verilip verilmediğine bağlı olarak değişir. Radyasyon tedavisi almayan erken evreli hastalarda görülen rahim kanseri büyük çoğunluğu vajinada ve genital bölgede ortaya çıkmaktadır. Daha uzak bölgelerdeki akciğer, karın içi, uzak lenf bezleri, kara­ciğer, beyin ve kemikte görülebilir. Fizik muayene ilk iki yılda üç ayda bir yapılırken her şey yolunda ise muayeneler sonraki üç yılda altı ayda bir tekrarlanır. İleri hastalıklı hastalar sıklıkla CA-125 düzeyleri ile takip edilir. Başka bir gereklilik yoksa rutin Bilgisayarlı Tomografi taraması ve akciğer filmi önerilmez.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.