Özel Ve Devlet Mesleki Teknik Okullarına Destek

Ülkemizde oldukça azalan ara teknik eleman ihtiyacının farkında olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Ve Devlet Mesleki Teknik Okullarına Destekbütçe görüşmelerin de özelikle mesleki ve teknik okulların ek destek alabilmesi için öneri sundu. Özellikle yapılan faaliyetlerin üzerinde duran Nabi Avcı sistemin çalışabilmesi için ve ihtiyacın karşılanabilmesi için yapılacak olan çalışmaların tamamını hazırladı. Türkiye mesleki ve teknik eğitim stratejisi adı altında yapılacak olan bu uygulama ile özellikle organize sanayi bölgelerinde bulunan okulların daha iyi ve sistemli bir yapı ile çalışabilmesi amaçlandı. Buralarda bulunan orta öğretim kurumlarının sanayi alanında daha iyi hizmet verebilmesi için içersinde bulunan öğretici ekipmanlar ve makineler daha kapsamlı şekilde düzenlenecek. Yapılması planlanan özel mesleki teknik okullara destek kapsamında toplam 36.150 öğrenci yararlanacaktır. Ayrıca ilgili okullardan 23 tanesi özel mesleki eğitim okulu olup bunun yanında resmi olarak 34 tane de devlete bağlı okul bulunmaktadır.

Mesleki okullara verilecek olan desteğin ayrıca yeni okullar açılabilmesi için de kullanılacağını söyleyen Nabi Avcı bu konuda da oldukça fazla istek olduğunu da söyledi. Ayrıca Naci Avcı, destek veren ve yardımlarını esirgemeyen sektörün temsilcileri ile bu konuda çalışmalarının yürütüldüğü ve okul sayılarının kısa zaman içinde artacağı müjdesini de verdi.

Yapılan çalışmalar ile ilgili teknik liselerin içinde özel veya devlete bağlı olup olmadığı önemsenmeden verilecek teşvik ile bu yapının güçlenmesi sağlanacaktır. Açıklanan eylem planları ile de destek verilen bu özel yapı sayesinde öğrenciler mezun olduklarında daha aktif ve bilgili bir şekilde iş hayatlarına başlayabilecekler. Ayrıca ilgili devlet desteğini organize sanayi bölgeleri dışında bulunan okullarda da yapılacağını söylemekte yarar var.

Yapılan bu işte özellikle özel sektörlerin oldukça sıkıntı yaşadığı iş gücü ihtiyacını karşılayabilecekleri gibi ayrıca ilgili personellerin daha aktif ve verimli çalışabilmeleri de sağlanacaktır. Bu nedenle özel mesleki teknik okullara destek hem işsizlik oranını azaltacak hem de bunun yanında özel sektörün nitelikli eleman ihtiyacı doldurulacaktır.

Yapılan tasarıda ayrıca ilgili çıraklık eğitimlerinin de 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına girmesidir. Bu sayede çocuklar mezun olduklarında çırak olarak mezun olabilecek hem de ayrıca daha kolay bir şekilde yükse öğretime girebilecekler. Bu sayede hem lise öğrenimlerini tamamlayabildikleri gibi üniversiteli olabilmeleri de bir hayal olmayacak. Bu öğrencilerin ustalık belgesi sahibi olacakları da göz önünde bulundurulursa kolay bir şekilde iş yeri kurabilme özgürlüğüne sahip olabilecekler veya isterlerde de iş yeri de kurabilecek yetkiye sahip olacaklar. Yapılan staj süreleri boyunca da ilgili öğrencilerin asgari ücretin biraz daha altında olacak şekilde ücret almalarının da sağlandığı düşünülürse özel mesleki teknik okullara destek tam anlamıyla yapıldı denilebilir. Meslek liseli öğrencilerin daha kapsamlı bir eğitim sürecinden geçmeleri ve daha rahat iş bulabilmeleri amacıyla yapılan ek tedbir ve çalışmalar da devam ediyor.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.