Öğrencilere Fiziksel Aktivite Karnesi Verilecek

Bilindiği gibi spor yapmak artık bir alışkanlık haline getirilmelidir. Tüm insanlarda bu durumun oldukça farkında oldukları için ellerinden geldiğince ya da zamanları yettikçe spor yapmaya veya çocuklarını spor Öğrencilere Fiziksel Aktivite Karnesi Verilecekyaptırmaya teşvik ederler. Durumun bu denli önemli olduğunun farkında olan sağlık bakanlığı da bu durumu sistemsel olarak takip edebilmek için okullarda bulunan beden eğitimi öğretmenlerine çeşitli görevler verdi. Yazıl olarak tüm okullara bildirilen bu sistem ile birlikte artık okullarda karnenin dışında, tamamen çocukların spora ve sporcuya büyük önem verebilmesi amaçlanarak fiziksel aktivite karnesi oluşturuldu. Müfredata bağlı şekilde çalışan beden eğitimi öğretmenleri bu sayede öğrencilerin spor yapıp yapmadıklarını daha iyi takip edecekler. Bu nedenle işin ciddiyetinin anlaşılabilmesi için öğrencilere fiziksel aktivite karnesi verilecek.

Dünya sağlık örgütü son zamanlarda insanların daha az spor yaptıklarını ve bu nedenle sağlıklı bir gençlik yetişmediğini duyurdu. Bu kapsamda Türkiye’de yapılan bu uygulama ile küçük yaşlardaki çocuklar sistemli ve programlı beden hareketleri yaparak ileride de daha yatkın bir şekilde spor yapacaklar. Özellikle uzmanların okul çağındaki öğrencilere önerisi günlük olarak 60 dakika boyunca fiziksel aktivite yapmalarıdır. Bu sayede daha iyi bir şekilde gelişim sağlayacak ve daha sağlıklı olacaklar.

Dünya sağlık örgütünün belirlediği programlar çerçevesinde her yaş grubuna ayrı spor dersleri veriliyor. Ülkemizde de sağlık bakanlığına bağlı olan bilim kurulunun aldığı karar ile bu durum önem kazandı. Öğrencilerin tüm notlarının yazdığı karneye benzer bir sistemle çalıştırılacak olan bu fiziksel aktivite karnesi öğretim yılı içinde iki kez verilecek. E okul sisteminden de görülebilecek olan bu karne beden öğretmenlerinin takibinden çıkan sonucu açıkça gösterecektir. İlgili bakanlıkların oldukça önemsediği bu durumun öğretmelere daha iyi açıklanabilmesi ve öğretilebilmesi için özel videolar ve dersler verilerek sistemin daha iyi çalışabilmesi sağlanacaktır. Ayrıca ilgili bilim kurulu üyelerinin bizzat verecekleri sağlık için fiziksel aktivite konulu eğitimlere de katılacak olan öğretmenlerin bu konuda iş yükleri oldukça artacaktır. Alınan eğitimler çerçevesinde öğrencilere fiziksel aktivite karnesi verilecek.

Verilecek olan notlar ise öğrencilerin gün içinde yaptıkları oturma, uzanma, mekik, şınav, esneklik ölçümü ile birlikte boy ve kilo dengesi üzerinden yapılacak. Tamamen spora yönelten bu uygulama ile öğrencilerin daha hareketli ve sağlıklı bir ömür geçirmeleri hedeflenmektedir. Ancak bilinmesi geren bir diğer konu da ilgili beden eğitimi notlarının normal karnelerde de olacak olması. Genel not ortalamasını etkilemeyecek olan bu durum ayrıca sadece ilgili öğrencinin ve ailesinin öğrenebilmesi için gizli tutulacak ve kimseyle paylaşılmayacak. Bu sayede yapılan spor hareketlerinin bir ders havası dışında yapıldığının öğrenciye gösterilmesi amaçlandı.

Oldukça gelişmiş ülkelerde büyük bir titizlik ile uygulanan bu sistemin ülkemizde de gereken önemi görebilmesi için bu sistem sağlık politikaları derneği ile sağlık bakanlığının ortak çalışmasının bir parçasıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.