Ortak Kullanım Alanları Nelerdir? Nasıl Davranmalıyız?

Ortak Kullanım Alanlarımız

Sahibi devlet olan halkın yararına sunulan mallara kamu malı denir.Kamu malı ortak kullanılan alanlar olabileceği gibi sınıflarımızdaki araç gereçler de olabilir. Özel eşyalarımızı kullanırken gösterdiğimiz özeni, ortak eşyaları kullanırken de göstermeliyiz. Bu bizim vatandaşlık görev ve sorumluluklarımızdan biridir.

Herkesin kullanımına açık alanlara ortak kullanım alanı denir.

Ortak kullanım alanları nelerdir ve buralarda nelere dikkat etmeliyiz

  • Okullar ortak kullanım alanlarımızdır.Buradaki eşyaları dikkatli, temiz kullanmalı ve zarar vermemeliyiz. Sorumluluk bilinci olan herkes buna dikkat etmelidir.Bizden sonra gelecek öğrencilerde bu eşyaları kullanacaklardır. Okulumuzda ve sınıfımızdaki eşyaların çoğunun ham maddesi ağaçtır. Bu araç ve gereçler ağaçtan yapılmaktadır. Bunları özenli kullandığımızda yenisini alamaya gerek olmayacak ve bunun içinde ağaçlar kesilmeyecektir. Böylece ağaçları koruyarak doğaya da katkı sağlamış olacağız.
  • Parklar ve bahçelerde ortak kullanım alanlarımızdan biridir.Parkları temiz tutmalıyız. Buradaki oyun araç gereçleri hepimizin ortak malıdır. Özenle kullanılması gerekmektedir.
  • Camiler,okullar,hastaneler, stadyumlar vb. yerler de ortak kullanım alanlarımızdır. Buralara zarar vermemeliyiz, verenleri de uyarmalıyız.
  • Otobüs durakları da ortak kullanım alanlarıdır. Durakta bekleyenleri rahatsız etmemeliyiz. Duraktaki eşyalara zarar vermemeliyiz.
  • Sinema ve tiyatro salonları da ortak kullanım alanlarıdır.Buralarda telefonları sessize almalıyız,almayanları kibarca uyarmalıyız, yüksek sesle konuşmamalıyız, salondaki eşyaları dikkatli kullanmalıyız.
  • Kütüphanelerde ortak kullanım alanlarıdır. Buralardan aldığımız kitapları yıpratmamalı, zamanında iade etmeliyiz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.