Nezle ve Gribe Bu Çaylar İyi Geliyor

nezleye ne iyi gelir, nezle nasıl geçer, nezle için şifalı bitkiler, nezle için şifalı çaylar

Nezle ve Gribe Bu Çaylar İyi Geliyor

Kış ister soğuk, isterse de ılık geçsin, kış ayları mikropların kol gezdiği, viral hastalıkların salgın halinde dalga dalga yayıldığı aylardır. Kışın üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için bağışıklık sistemini diri tutmak ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak gerekir.

Kış mevsimine özgü meyveler olan turunçgiller, yani limon, portakal, mandalina ve greyfurt birer C vitamini deposudurlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu C vitaminleri tek başlarına karşılayabilirler. Yine aynı şekilde ıspanak gibi kışın yetişen yeşil yapraklı sebzeler hem C vitamini hem de diper vitaminler bakımından zengindir. Bu nedenle kış aylarında tropikal meyveler yerine yurdumuzda yetişen mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek gerekir.

Hastalıklardan korunmak sadece doğru beslenme ile olmaz. Bağışıklık sisteminin zinde kalabilmesi için stres ve kaygıdan da uzak durmak gerekir. Bunalıma girdiğimiz, köşeye sıkışmış gibi hissettiğimiz zamanlarda gardımız düşer ve viral hastalıklar kapımızı çalar.

Kış aylarında grip veya nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için başkasının eşyasını kullanmamak, kalabalık ve havasız ortamlarda kalmamaya çalışmak gibi tedbirler alsak da antibiyotiğe direnç kazanmış bakteriler veya salgı halinde yayılan virüsler nedeniyle enfekte olabiliriz.

cayBu aşamada devreye bitki çayları giriyor. Geleneksel olarak büyüklerimizden bize gelen bitki çayları hem vücudumuzun savunmasının artırılmasında hem de doğal antibiyotik vazifesi görerek bakterilerin yok edilmesine yardımcı oluyor.

Son yıllarda bir biri üzerine yapılan TV programları ekinezya, kuşburnu ve ıhlamur gibi bitki çaylarının yararlarını toplumuzun önemli kesimlerine duyurmayı başardı. Ancak bitki çaylarını ilaç yerine koymamak veya mucize etkisi beklememek lazım. Bitki çayları ancak hastalıklara koruyucu amaçlı veya doktor tedavisini kolaylaştırıcı olarak düşünülmesi. Ayrıca her şeyin olduğu gibi bitki çaylarının da fazlası zararlı.

Çoğumuz bu bitkileri aktardan almak yerine marketten hazırlarını alıyoruz. Markette satılanların aktardan alıp kendi hazırladıklarımız kadar etkili ve faydalı olmadığını bilmek lazım. Bir de kalite sorunu var. Bitki çayını ister marketten isterse de aktardan alalım tazesini ve kalitelisini bulmak zorundayız.

Nezle ve gribe karşı en fazla tercih edilen çaylar ıhlamur, kuşburnu ve adaçayı. Bu çayları değişik zamanlarda tüketmek daha faydalı. Örneğin bir hafta her gün adaçayı içmek yerine bir gün adaçayı, ertesi gün ıhlamur şeklinde değiştirerek kullanılmalı. Bu çaylar faydalı olduğu kadar içerdiği maddeler nedeniyle uzun süre tüketildiklerinde kuvvetli etkiye sahipler. Bu etki zarar da verebiliyor. Örneğin nezle ve gribe karşı kullanılan adaçayı mikrop kırıcı özelliğe sahiptir, öksürüğü, boğaz ağrısını keser. Bununla birlikte fazla kullanılırsa hamilelerde düşük riski oluşturur.

Her bir bitki çayının içeriği ve etki alanı farklı olduğu için evdeki bitki çayı yelpazesini de geniş tutmak gerekir. Örneğin yeşil çay ve rooibos içeren çaylar antioksidan özelliğe sahiptir. Kuşburnunda C vitamini vardır, ıhlamur ise boğazı yumuşatır. Nane limon karışımı ise gribin en kuvvetli ilaçlarından birisi.

Bitki çaylarına ilave olarak bir de son yıllarda meyve çayları piyasaya çıktı. Eğer uygun koşullarda üretildi ise bunlar da kış hastalıklarına karşı kullanılabilir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.