Ağız kokusu problemi ve çözümü

ağız kokusu giderici, ağız kokusu nedenleri, ağız kokusu nasıl önlenir, ağız kokusu için ne yapılmalı

AĞIZ KOKUSU

İnsan toplumsal bir varlıktır. İnsanlarla devamlı iletişim kurması gerekmektedir. Bu iletişim kimi zaman iş gereği kimi zaman çeşitli alış veriş ilişkileri ve devamlı olarak ta aile ile iletişim kurarız. Şayet bir sağlık problemimiz yoksa bu iletişimi konuşarak yani ağzımızla sağlarız. Peki, ağzımızı her açtığımızda dayanılmaz bir koku çıktığını düşünelim karşımızdakiler ne hisseder? Sanırım bu durumdan kimse memnun olmaz ve kısa bir süre içerisinde bizimle konuşmayı bitirmeyi ister. Ağız kokusu çoğu zaman kişinin fark etmediği ama karşısındakine ıstırap veren bir problem ve aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Ağız kokusunu fizyolojik ağız kokusu ve patolojik ağız kokusu olarak ikiye ayırabiliriz. Ağız kokusunun tıptaki adı halitosis dir.

agiz-kokusu1Fizyolojik ağız kokusu nedir?

Fizyolojik ağız kokusu her insanda karşılaşılan bir problemdir. Sabah uyandığımızda sindirim sisteminde biriken gazlar, ağzımız kapalıyken dilaltında biriken bakteriler, ağız kokusuna neden olabilir. Düzenli sakız çiğnemek, ağız gargarası kullanmak ve dil temizliği yapmak problemi çözecektir. Kullanılacak ağız gargarasının çinko içermesi ve uzun süre kullanılmaması gerekir. Soğan ve sarımsak gibi gıdaların tüketimi ağızda ki kötü kokulara neden olacaktır. Ancak bu durum tedaviyi gerektirmeyen normal bir durumdur. Bu tip gıdalar tüketildikten sonra dişlerin fırçalanması ve ağız bakımının yapılması gündelik hayatı normal seyrine taşıyacaktır.

Patolojik Ağız Kokusu Nedir?

Genellikle patolojik ağız kokusuna sahip insanlar ya hastalığın farkına varmazlar ya da kabullenmişlerdir. Hastalığın farkında olmayanları ailesi ve çevresinin yönlendirmesiyle durumu fark ederek diş doktoruna başvururlar. Hastalığı kabullenmeyenler ise tedaviyi kabul etmedikleri için sonuca ulaşmaları mümkün olmamaktadır.

Ağız Kokusunun Sebepleri?

  • Şeker hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer yetmezliği
  • Akciğer ve sinüs kaynaklı enfeksiyonlar
  • Diyet, açlık, oruç tutmak
  • Gıda ve sıvı eksiklilerinde vücuttaki yağ ve protein çözülmeye başlar. Bu da ağız kokusuna neden olur.
  • Ağız kokusunun sebeplerinin tıbbi verilere göre %87’si ağız boşluğu kaynaklıdır.

Ağız Boşluğu Kaynaklı Ağız Kokusunun Tedavisi İçin Yapılması Gerekenler

Sakız çiğnemek: ağız kokusuyla savaşmanın en güçlü yolu tükürüktür. Tükürüğün içerisinde ağızda kalan yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek çok güçlü enzimler vardır. Bu nedenle tükürük eksikliği problemi yaşayan ağız kuruluğu çeken hastaların ağız kokusu problemleri vardır. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgısını arttıracak, artan tükürükte ağız temizliğine yardımcı olacaktır.

Su Tüketimini Arttırmak: Suyu fazlaca tüketmek insan vücudu için faydalı olan bir gıda olduğu gibi ağız kokusu ile mücadelede etkili bir yolu vardır. Gün içerisinde farklı zamanlarda tüketilen su ağızda bakteri birikmesini azaltacak ve ağız kokusunun önüne geçilecektir.

Sigara İçmeyin: Sigaranın ağızda bırakan kötü kokusu bir tarafa, sigara aynı zamanda ağız kuruluğu hastalığına da neden olmaktadır. Ayrıca diş eti hastalıklarına da neden olduğu için ağız kokusuna neden olmaktadır.

Ağız Bakımını Yapmak: Diş eti iltihapları ve diş çürükleri ağız kokusuna neden olan en büyük faktörlerdendir. Düzenli diş fırçalandığında ağız kokusu yapılmayacaktır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.