Nargile zararlı mı? Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargilenin Zararları?

Nargilenin zararları başlıklı yazımızda nargilenin ne gibi zararları olduğu ve bu zararların insan vücudunu nasıl etkilediğini sizler için araştırdık ve paylaşmaya çalışacağız. Son zamanlarda özellikle gençlerin ilgi odağı olan nargilenin sigaraya oranla daha çok zararlı bir madde olduğu tespit edilmektedir. Bir defada nargile içmek onlarca sigara içmeye eş değerde bir zarar kişiye sağlamaktadır. Nargile kullanılarak fazla miktarda karbonmonoksit gazı alınmaktadır. Bu gazın insan sağlığı için çok zararları bulunmaktadır. Nargile tek kullanımda bile kişiye büyük zararlar sağlar. Nargilenin ispatlanan ve bilinen en büyük zararları olarak şunları söyleyebiliriz;

Nargilenin kanıtlanan en büyük zararları şunlardır;

Bilinç kaybı yaşarsınız

Nargile kullanımını abartan ve nargileyi sık kullanan kişilerde bilinç kaybı yaşanmaktadır. Bu çok ciddi bir durumdur. Tıpkı uyuşturucu gibi nargile kullanımının yoğun miktarda oluşu kişinin bilinç kaybı yaşamasına neden olmaktadır.

Nargile kullanımı bağımlılık yapabilir

Nargile kullanımının sık olması kişilerde bağımlılık etkisi yapabilir. Nargileyi sık sık sık kullanarak aynı sigara da olduğu gibi bağımlı olabilirsiniz. Kullanım süresi ve sıklığına bağlı olarak nargile içmenin vücuda sağlamış olduğu zararlar da o nispette artacaktır.

Damar Tıkanıklığı Yapabilir

Nargile bağımlısı olan kişilerde damar tıkanıklığı hastalığı olabilir. Damar tıkanıklığı hastalığı da damarların büzüşmesine neden olur ve tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara da yol açabilir.

Ağız yolu hastalığına neden olabilir

Nargile kullanımın yoğun olması kişilerde ağız yolu hastalığına yol açabilir. Çok sık nargile içen kişilerde özellikle yanak kısımlarında yoğun bir şekilde yanak tahribatı olabilir.

Erkeklerde sperm sorunu olabilir

Nargileyi sık kullanan erkeklerde ilerleyen zamanlarda sperm sorunu olabilir. Nargilenin sık kullanımının sperm kalitesini düşürdüğüne dair uzmanlar açıklamada bulunmuştur. Sperm kalitesinin düşük olması da baba olmak isteyen erkekler için üzücü bir durum olarak karşımıza çıkar.

Akciğer kanserinin de başlangıcı olabilir

Nargileyi sık ve yoğun olarak kullanan kişilerde akciğer kanseri gibi önemli bir kanser hastalığının da başlangıcı olabilir. Nargileyi sık kullanan kişilerde çeşitli akciğer hastalıkları da baş gösterebilmektedir. İçlerinde en tehlikeli olanı da akciğer kanseridir. İlerleyen durumlarda nargile kullanımı bırakılmazsa ve kişi tedavi edilmezse ölüm gibi çok kötü sonuçlarla da karşılaşılması muhtemeldir.

Duyma ve görmede zorluk yaşanabilir

Nargileyi çok sık kullanan kişilerin duyma ve görme yetilerinde de zaman içinde kayıplar yaşanabilir. Kullanıma bağlı olarak kişileri zaman içinde duyma ve görmede sorun yaşadıkları yapılan araştırmalara göre kanıtlanmıştır.

Erken yaşta sağlık sorunları yaşarsınız

Nargile özellikle gençler arasında özenti ile başlayan ve devamında bağımlılık derecesinde olabilen bir alışkanlıktır. Genç yaşta zararlı bir maddeye başlamak bağımlılık etkisi oluşturduğunda kişi bırakamaz ve daha sık kullanır ve böylece nargilenin zararlı etkileri daha çok artar. Nargile kullanımının etkisiyle genç yaşta sağlık sorunları yaşamaya başlarsınız.

“Nargile zararlı mı? Nargilenin Zararları Nelerdir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.