Karışımları ayırma yöntemleri (4. sınıf)

Karışımları ayırma yöntemleri

Karışımlar birden fazla maddeden oluşur. Karışımı oluşturan bu maddeler özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle karışımlar, oluştukları maddelere ayrıştırılabilirler. Karışımları birbirlerinden ayrıştırmak için birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

Eleme İle Ayırma

Büyüklükleri birbirinden farklı katı taneciklerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan yönteme eleme yöntemi adı verilir. Eleme yönteminde kullanılan araç elektir.

Örneğin; Çakıl – kum, pirinç – un, un – kepek, kömür – kömür tozu bu yöntemle birbirinden ayrılır.

Süzme İle Ayırma

Sıvı maddelerle karışmış katı tanecikli maddelerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan yönteme süzme yöntemi denir. Süzme yönteminde kullandığımız araç süzgeçtir.

Örneğin; pirinci, mercimeği yıkarken bu maddeleri sudan ayırmak için süzeriz. Makarnayı sudan ayırmak için süzgeç yardımıyla süzeriz. Çayı bardağa koyarken süzgeç ile süzeriz.

Mıknatıs İle Ayırma

       Mıknatıs; nikel, demir, çelik ve kobaltı çekme özelliğine sahiptir. İçerisinde bu maddelerden biri bulunan karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan yönteme mıknatısla ayırma yöntemi denir. Bu yöntemde kullandığımız araç mıknatıstır.

Örneğin; çöplerden demir içeren nesne atıkları toplanırken bu yöntem kullanılır. Demir tozu kum karışımını, toplu iğne talaş karışımını, demir tozu kükürt tozu karışımını mıknatısla birbirinden ayırabiliriz.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.