İkinci Dünya savaşında Türkiye’nin tutumu

Interior view of the Turkish Parliament (TBMM)...
Image via Wikipedia

-İkinci Dünya Savaşı döneminde Türkiye, jeopolitik öneminden dolayı iki blok tarafından da savaşa çekilmek istendi. Ancak dış politikada barışçı bir politika izleyen Türkiye savaşın sonlarına kadar savaşa katılmayarak, tarafsızlığını korudu. Bu arada her iki blokla da diplomatik ilişkilerini kesmedi.
-1939 yılında Türkiye, İngiltere ve Fransa ile yakınlaşma içine girince Almanya bu durumdan rahatsız oldu. Türkiye’ye karşı uzlaşmaz bir tavır sergiledi.
-Sovyet Rusya da Alman tehlikesine karşı Türkiye’yi kendi yanına çekmek istiyordu.
-Türkiye Akdeniz’in güvenliği için İngiltere ve Fransa ile antlaşma imzaladı. İtalya, Almanya ve Sovyet Rusya bu durumdan memnun olmadı.
-Balkanları ele geçiren Almanya’nın Türkiye için de büyük bir tehdit haline gelmesi üzerine, Sovyet Rusya ile 1941’de saldırmazlık antlaşması yapıldı
-İngiltere ve Fransa’nın, Türkiye’nin savaşa girmesi konusundaki baskıları üzerine Almanya Türkiye’ye saldırmayacağına dair garanti verdi. 1941 yılında (bilgi yelpazesi) bu kez Almanya ile saldırmazlık antlaşması yapıldı.
-1943’te İngiltere ile Türkiye arasında Adana’da bir konferans yapıldı. Adana Konferansı İngiltere ve Fransa ile ilişkileri daha da geliştirdi.
-1943 yılında Kahire Konferansı’nda Türkiye yeniden savaşa girmeye zorlandı.
-23 Şubat 1945’te Türkiye isteklerinin yerine getirilmesi üzerine formalite olarak savaşa girdi. Türkiye Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti, ancak savaş zaten bitmek üzere idi.

Reblog this post [with Zemanta]

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.