İdeal Kalp Çalışma Hızı

İdeal Kalp Çalışma Hızı

Kalp hızı bireyin sağlığını olumlu yada olumsuz etkileyen bir unsurdur. Kalp hızı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve kişinin yaşam temposuna göre değişir. Kalbin bir dakika içinde kaç kez kasıldığı kalp hızını ifade eder. Kalp hızı erkek, kadın, bebek ve çocuklarda farklılık gösterir.  Cinsiyet ve yaş durumuna bakılarak bir kişinin kalp hızında görülen anormallikler tespit edilebilir.

Kişinin kalbinin dakikada maksimum kasılma sayısına maksimum kalp atış hızı denir. Çalışan kalp hızı egzersiz sırasında ve egzersizden hemen sonra hesaplanır. Egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasında hesaplanan kalp hızının ortalamasına da ortalama kalp hızı denir. İyileşme kalp hızı ise egzersizden 2 dakika sonra ölçülen kalp hızıdır. Egzersiz anında ölçülen 155 kalp hızı çalışan kalp hızınız olurken egzersiz bittikten 2 dakika sonra ölçülen kalp hızınız 95 ise iyileşme kalp hızı olarak adlandırılır. Kalp hızları genellikle nabız yardımı ile ölçülür.

Kadınlarda maksimum kalp hızı ölçülürken 226-yaşınız, erkeklerde maksimum kalp hızı ölçülürken 220-yaşınız şeklinde hesaplanır.

İdeal kalp hızı bulunduğunuz yaşa ve cinsiyetinize bağlı olarak değişebilir. Yetişkin bir insan için ideal kalp hızı 60 ile 70 arasıdır. Maksimum kalp hızınız yetişkinlikte 190 kadar çıkabilir. Hamile kadınlar için ideal kalp hızı 85 ile 90 arasıdır. Normal erkeklerde 70 olan ideal kalp hızı 5 yaşının altındaki çocuklar için 95 ile 140 arasıdır.  10 yaşına kadar olan çocuklarda kalp hızı 70 ile 120 arasında değişir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.