Etkili Öğrenmenin Yolları

ETKİLİ ÖĞRENMENİN YOLLARI

Rehberliğin Genel Amacı

Eğitim, amaçla başlayan öğretme-öğrenme etkinlikleriyle devam eden ve değerlendirme ile son bulan bir süreçtir. Öğrenci adı altında toplanan kişilere ilerisi için gerekli olan eğitim verilirken amaçların içeriği ve öğretme yöntemleri kültürden kültüre değişiklik göstermektedir. Bu değişikliklerin dışında esas olan bir diğer etmen öğreticidir. Bir öğretmenin en iyi olması için en temel üç esas gereklidir. Bunlardan ilki öğrenilecek konuyu karşıya sunmaktır. Diğeri öğrencinin konuya ilgisini çekebilmektir. Bir diğeri ise takviye etmektir. Bu üç temel esasla öğretici emeğinin karşılığını alacaktır. Öğreticinin rolünün büyük olması kadar öğrenenin de eğitimde etkisi büyüktür. Günümüzde eğitim sisteminde fazlaca öğrenme yolu ve bu konuyla ilgili fikir vardır. Eğitim sisteminin karışıklığı arasında etkili öğrenmenin yolları vardır. Bu yollar kişiden kişiye değişse de uygulandığı zaman başarıya daha kolay ulaşıldığını fark edersiniz.

Etkili öğrenmenin yolları sıralanacak olursa;

  • Yeni öğrendiğiniz bilgileri dikkatinizi çekecek şekilde not alın.
  • Okurken kelimelerin altını çizerek dikkatinizi toplayın.
  • Okuduğunuz ve öğrenmeye çalıştığınız konunun özetini çıkarın.
  • Çıkardığınız özeti aynanın karşısında kendinize anlatın.
  • Çıkardığınız özeti şema haline getirip görerek öğrenme yöntemini uygulayın. İnsanlar okuduklarının %10’ unu, duyduklarının %20’sini, gördüklerinin %30’unu, hem gördüklerinin hem de duyduklarının % 50’sini, söyleyerek tekrar ettiklerinin ‘70’ini, uyguladıklarının %90’ını ve bütün bunları tekrar ederek %100’ünü öğrenirler.
  • Rahat ve iç açıcı bir ortamda çalışın. Tam karşınızda bir yatağın olması ya da ışığı az bir ortam uykunuzu getirecektir. Bu konulara dikkat edin.
  • Her 40-50 dakikada bir 5-10 dakikalık aralar verin. Uzun süre çalışmak beyninizi yormaktan başka bir işe yaramayacaktır.
  • Her bireyin kendine göre farklılık gösteren öğrenme saatleri vardır. Size en uygun çalışma saati kaçsa o saatlerde çalışmaya özen gösterin.
  • Tekrar edin. Tekrarlarınız öğretilen bilgiden çok uzaklaşmadan olmalıdır. Aksi takdirde tekrar edeceğiniz konuyu unutma olasılığı artacaktır.
  • Bütün bunları yaparken uygulamada zorluk çekmeyeceğiniz bir plana ve programa dâhil olarak hareket edin. Her gün planlı bir şekilde çalışmak öğrenmenizi kolaylaştıracak ve sınav zamanlarında telaşınızı en aza indirecektir.
  • Öğrendiklerinizi pekiştirmenin en önemli yardımcısı öğrendiğiniz konuyu anlatmaktır. Bu konuyu anlamanızı sağlarken o konuyla ilgili varsa yanlışlarınızı görmenizi sağlayacaktır.

Bütün bunların yanında hızlı okuma size fayda sağlayacak, öğrenmenizi etkili hale getirecek ve öğrenme sürenizi en aza indirecek en temel etkendir. Saniyede okuduğunuz kelime sayısının bile çok önemli olduğu bu konu üzerine düşülmesi gereken bir konudur. Hızlı okuma eğitimi alarak sınav dönemlerinde zamandan tasarruf yapabilirsiniz.

Bütün bunlara dikkat ederek eğitim- öğretim hayatınıza yön verirseniz başarıya ulaşmak daha kolay olacaktır. Etkili öğrenmenin yolları arasında sayılan bütün bu seçenekler öğrenen kişi ile alakalı durumlardır. Ama elbette ki öğrenmek sadece öğrenen kişide biten bir kavram değildir. Öğreticinin öğrenmeye yardımcı bütün altyapıyı hazırlayıp materyallerle desteklemesi gerekmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.