Engelli Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır? 2020 Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır? Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu başvurusu engelli bireylerin şahsen ya da engelli bireylerin vasisi tarafından, Sağlık Bakanlığı‘nca engelli raporu vermekle yetkilendirilmiş olan devlet hastanelerine dilekçe yoluyla yapılmaktadır. Önceki adı özürlü heyet raporu olan ve günümüzde artık engelli raporu olarak adlandırılan bu rapor, sosyal devlet uygulaması olarak faaliyet göstermekte ve dezavantaj sahibi olan ülke vatandaşlarının mağduriyetlerini minimuma indirmeyi amaçlamaktadır.

Engelli raporu sayesinde kişiler, devletin çeşitli olanakların yararlanabilmekte, ayrıcalıklardan faydalanabilmekte ve pek çok ekonomik ve sosyal avantajlara sahip olabilmektedir. Engelli raporları aracılığı ile kimi zaman yalnızca engelli bireyler değil, engelli bireylerin yakınları da sosyal ve ekonomik imkânlardan yararlanabilmektedir.

Bir kişinin yapılan tetkikler ve laboratuvar incelemeleri sonucunda yüzde 40 ve üstü yeti kaybına sahip olduğu belgelendiği zaman engelli sayılmaktadır.

Engel Dereceleri Nelerdir?

Engelli raporu kişilerin sahip oldukları engelin türüne ve engelin derecesine göre çıkartılmaktadır. Bu bakımdan engel dereceleri üç farklı grupta ele alınmaktadır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Grup engel sahipleri
  • grup engel sahipleri
  • grup engel sahipleri

1.grup engel sahibi olan kişiler; hafif engele sahiptir ve bu kişilerin engel derecesi %50’nin altındadır. 2.grup engel sahibi olan kişiler; orta derecede engel sahibi olan kişilerdir ve bu kişilerin engel derecesi %50 ve %80 arasında farklılık göstermektedir. 3.grup engel sahibi olan kişiler ise ağır engele sahip olan kişilerdir ve bu kişilerin engel derecesi %80 ve üstüdür.

3.Grup Engel Sahiplerinin Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?

3.Grup engel sahibi olan kişiler, ağır engelli vatandaşlardır ve bu vatandaşlar için sosyal devlet uygulaması kapsamında bazı sosyal ve ekonomik hakların tanınması söz konusudur. Bu engel sahibi kişilerin engelli raporu sahibi olması durumunda kendilerinin ve aile bireylerinin yararlanabileceği hakların bazıları şunlardır:

  • Ücretsiz şehir içi ulaşım
  • Gelir vergisi indirimi
  • Su faturası indirimi
  • Araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi indirimi
  • Tayini istediği yere aldırabilme hakkı
  • Engelli maaş hakkı
  • Evde bakım maaşı hakkı
  • Telefon faturası indirimi
  • Ulaşımda indirimli tarifelerden yararlanabilme

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu başvurusu ile engelli raporu alınabilmesi bir süreç meselesidir ve bu süreç içerisinde gerçekleştirilmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Engelli raporuna başvuru
  • Muayene formu doldurulması
  • Engelli bireye tetkik yapılması
  • Hastane sağlık kurulunun toplanması
  • Hastane sağlık kurulunun karar vermesi
  • Engelli raporunun onaylanma süreci

Engelli raporu çıkartılması için engel sahibi olan kişilerin kendisinin veya vasisi olan kişinin bir dilekçe ile engelli raporu verme yetkisi olan hastaneye başvuru yapması gerekmektedir. Süreç böylelikle başlatılmaktadır. Gerekli başvurunun dilekçe ile yapılmasının ardından, muayene formu oluşturulmaktadır ve gerekli poliklinik belirlemesi yapılarak form üzerine kayıt tarihi düşülmektedir. İlgili polikliniklerin muayene günü geldiğinde ise tetkikler gerçekleştirilmekte, kişilerin yeti kayıpları ve bu kayıpların çeşidi ile birlikte derecesi tespit edilmektedir. Bu tespit işlemleri, laboratuvar incelemeleri yapılmaktadır. Engelli bireylerin yeti kayıpları dereceleri ile belirlendikten sonra hastanenin sağlık kurulu toplanmakta ve raporu değerlendirmeye alarak onay vermekte ya da vermemektedir. Sağlık kurulu tarafından hazırlanan raporlar, onay sürecine girmekte; süresiz ya da süreli olarak not düşülerek başvurudan sonraki 30 gün içerisinde çıkmaktadır.

Engelli Raporu İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Engelli raporu başvurusu için engel sahibi olan bireylerden bazı belgeleri ibraz etmesi istenmektedir. Bu belgeler ise şunlardır:

  • Vesikalık iki fotoğraf
  • Engelli raporuna başvuru dilekçesi
  • Kimlik ve kimlik fotokopisi

Bazı hastaneler, engelli raporu başvurusu için bazı durumlarda ikiden fazla vesikalık fotoğraf isteyebilmektedir. Bu nedenle, bu rapor için hastaneye başvurulacağı zaman fazla vesikalık fotoğraf bulundurulmalıdır. Ayrıca engelli raporuna başvuru dilekçesi de hastanelerde hazır halde bulunmaktadır.

Engelli Raporu İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Engelli raporu başvurusu için yerine getirilmesi gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır. Engel durumları nedeni ile ülke vatandaşlarının mağduriyet yaşamaması ve günlük ile iş yaşantılarının korunmasının sağlanmasının amacıyla verilen engelli raporu sayesinde kişiler, kamusal alanlardaki haklarını koruyabilmektedir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken ilk şey; heyet raporunun alınmasıdır.

Engel sahibi bireyler; duygusal, zihinsel, duyusal ve fiziksel olarak toplumda bulunan diğer bireyler ile eşit şartlara sahip olmayan kişiler olarak tanımlanmakta ve bu durumdan dolayı çeşitli dezavantajlara sahip olmaktadır. Her engelli birey, aynı derecede yeti kaybına sahip olmamakta ve bu nedenle aynı şartlar altında değerlendirilmemektedir. Bu sebeple; öncelikle engellilik durumlarının tespiti yapılmalı ve engel derecesi belirlenmelidir. Engel durumunun tespit edilmesi, engelin derecesinin belirlenmesi yani engelli raporunun çıkartılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan hastanelere başvuru yapılması gerekmektedir. Eski adı ile özürlü heyet raporu olan engelli raporunun iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Yetişkinler için kaza, terör ve yaralanmaya bağlı gelişen durum bildiren sağlık kurulu raporu
  • Yetişkinler için sağlık kurulu raporu olmaktadır.

Engelli Raporunun Çıkma Süresi

Engelli raporu engel sahibi olan kişilerin hastaneye şahsen başvuru ve beyanı ile çıkartılmaktadır. Bu raporun çıkartılması için öncelikli olarak söz konusu kişiler için çeşitli tetkikler gerçekleştirilmekte ve bu tetkiklerin ardından sağlık kurulunun toplanması ile karara varılmaktadır. Sağlık kurulunun karar almasının ardından 30 gün içerisinde raporun onaylanması gerçekleştirilmektedir.

Engelli raporları kendi aralarında süreli ve süreli olarak ikiye ayrıldıklarından dolayı çıkartılan rapor üzerinde hangi tür rapor olduğu bilgisi yer almalıdır. Rapor üzerine hangi tür rapor olduğunun yazılmaması durumlarında, çıkartılan engelli raporu işlevini kaybetmekte ve bu nedenle engelli raporunun yenilenmesi gerekmektedir. Dolayısı ile bir engelli raporu çıkartılırken, rapor üzerinde hangi tür rapor olduğu bilgisinin bulunduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde engelli raporu çıkartma işlemleri en baştan yapılmaktadır. Ayrıca ağır engel durumu bulunan kişiler için de bu kural geçerli olmaktadır.

Engelli Raporu Veren Hastaneler Hangileridir?

Engelli raporu, engel sahibi olan bireylere her hastane tarafından verilmemektedir bu raporun verilebilmesi için özel olarak yetkilendirilmiş olan hastaneler bulunmaktadır. Bu hastaneler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren devlet hastaneleridir. Eğitim ve araştırma hastanesi olarak adlandırılan, belirlenmiş olan bu hastanelere başvuruda bulunularak engelli raporu alınabilmektedir.

Büyükşehir olarak adlandırılan bazı iller ve bu illerde bulunan, engelli raporu verilebilen bazı hastaneler şunlardır:

  • İzmir’de; Aliağa Devlet Hastanesi ve Doktor Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi
  • İstanbul’da; Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Bayrampaşa Devlet Hastanesi ve İstanbul Silivri Devlet Hastanesi
  • Ankara’da; Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Bursa’da; Orhangazi Devlet Hastanesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Gemlik Muammer Ağım Devlet Hastanesi ve Bursa Devlet Hastanesi
  • Konya’da; Numune Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi
  • Antalya’da; Korkuteli Devlet Hastanesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Diyarbakır’da; Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
  • Adana’da; Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kozan Devlet Hastanesi

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.