Çocukluk Döneminde Geçirilen Hastalıklar Nelerdir?

ÇOCUKLUK DÖNEMİ HASTALIKLARI

Çocukluk döneminde yaşanılmakta olan hastalıklar çocuklar için risk taşıyabilmektedir. Bundan dolayı anne ve abaların bu dönmede çocukların geçirmekte olduğu hastalıklara çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.  Genel olarak soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları, kulak enfeksiyonu çocukluk dönemi hastalıkları arasında bulunmaktadır. Bunların haricinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken farklı ciddi hastalıklar bulunmaktadır. Çocukluk dönemi hastalık isimleri nelerdir?

Çocukluk Döneminde Geçirilen Hastalıklar Nelerdir

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken çocukluk dönemi hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

RSV

Solunum yollarında meydana gelen bir hastalık olarak bulunmaktadır. Genel olarak çocuklar üzerinde ciddi bir boyuta ulan bir hastalık değildir. Çocuk 2 yaşının altında bulunuyorsa ya da çocukta kalp ya da akciğer gibi rahatsızlık olup zayıf bir bünyesi varsa, akciğerleri enfekte ederek çocuğun zatüre olmasına neden olabilir.

Beşinci Hastalık

Viral hastalık olara buluna bu rahatsızlık genel olarak 5- 15 yaş arasında bulunan çocuklarda yaşanmaktadır. Genel olarak ciddi boyutlara ulaşamayan bu hastalık orak anemisi ya da bağışıklığı zayıf olan çocuklarda beşinci hastalıktan dolayı rahatsızlık yaşamaktadır. Bu hastalık hamileler için ciddi bir boyuta ulaşabilmektedir. Hastalık kendisini burun akıntısı, yüzde meydana gelen parlak renkte kırmızı döküntü oluşumu meydana gelir. Hastalık bulaşıcı olarak bulunmaz. Döküntülerin gidebilmesi için 1- 3 hafta arasında süre gereklidir.

El Ayak ve Ağız Hastalığı

Bulaşıcı hastalık olarak bulunsa bile ciddi bir boyut taşımamaktadır. Çocukluk dönemi hastalıkları arasında bulunan bu hastalık genel olarak 5 yaşın altındakilerde görülmektedir. Ateş, boğazın şişmesi, iştahsızlığın yaşanması, deri dökümleri meydana gelebilmektedir. Genel olarak 7- 10 gün arasındaki zaman diliminde hastalık kendiliğinden geçmektedir.

Boğmaca Öksürük

Bebeklerde ciddi bir boyuta ulaşabilecek olan boğmaca öksürük akciğer ve solunum tüplerinin enfeksiyon kapması sonucunda meydana gelmektedir. Soğuk algınlığı semptomlar olarak gözüken bu hastalık ilk başta öksürme ile başlayıp daha sonrasında çocuğun boğmaca sesi duyulur. Bebekler bu hastalığa yakalandığı zaman hastane yatırılmaktadır.

İltihaplı İsilik

Genç çocuklarda genel olarak örülen iltihaplı isilik cilt enfeksiyonu olarak bulunmaktadır. Staph ve strep bakterilerinin çizik, kesik ya da ısırık içerisine girmesi ile kendisini göstermektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşma ihtimali olan bu hastalık genel olarak burun, ağız ve ellerde meydana gelmektedir. Çocukluk dönemi hastalıkları arasında bulunan iltihaplı isilik bebeklerde bebek bezi bölgelerinde tahriş olarak kendisini göstermektedir.  Patlayan küçük kabarcıklar ya da yaralarda oluşan akışkan bir bal tabakasında kabuklar oluşmaktadır. Merhemler ya da oral antibiyotikler ile tedavi edilebilmektedir.

Krup Hastalığı

Yemek borusu ve ses bölgesinde oluşan krup hastalığı virüslerden dolayı oluşmaktadır. Genel olarak 1 hafta ya da çok daha az bir sürede atlatılabilmektedir. Ateş ve diğer soğuk algınlığı belirtileri ile kendisini göstermektedir. Serin olarak bulunan bir nemlendirici, sıcak bir duş ya da 10 dakika boyunca buğulanmış bir banyoda oturmak oldukça rahatlatıcı bir etki yaratacaktır.

Reye Sendromu

Oldukça nadir bir şekilde bulunan reye sendromu aniden ortaya çıkmaktadır. Suçiçeği ve grip gibi viral hastalığa yakalanmış olan 15 yaşın altında bulunan çocuklarda aniden ortaya çıkmaktadır. Ciddi bir hastalık olarak bulunan bu hastalık karaciğer ve beyine zarar verebilmektedir. Çocukluk dönemi hastalıkları arasında bulunan reye sendromu kusma, sinirli olma, enerjide düşüklük ve saldırganlık ile başlangıç yapmaktadır. İlerleyen dönemlerde nöbetler ve irrasyonel davranışlar ile ilerlemektedir. Aspirinler ile güçlü bir bağlantısı bulunmaktadır. Bundan dolayı çocuğunuz grip ya da benzeri bir rahatsızlık yaşadığı zaman aspirinden uzak durmanızda fayda bulunmaktadır.

Kawasaki Hastalığı

Vücuttaki kan damarlarının pıhtılanması sonucu oluşan hastalık çocukluk dönemi hastalıkları olarak bulunmaktadır. Asya ya da Pasifik Adasında bulunan çocuklardan 5 yaşın altında olanlar bu hastalığa yakalanmaktadır. Atar damar kalbe herhangi bir etkide bulunmağı zaman birkaç hafta içinde iyileşmektedir. 5 gün ve üzerinde devam eden ateşlenmenin olması, dudak, dil ve ellerde kızarıklıkların oluşması belirtiler arasında bulunmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olarak bulunmamak ile birlikte bu hastalığı önleminin herhangi bir yolu bulunmamaktadır. Erken tedavinin önemli olduğu hastalıklar arasında bulunur.

Kızıl

Önceden ölümcül bir hastalık olarak bulunan kızıl günümüzde tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiştir. Boğazda olan ağrılar, boyunda ve yüzün etrafında yayılma eğiliminde bulunan kırmızı renkli döküntüler oluştuysa doktorunuzu gitmeniz gerekmektedir.

Çocukluk dönemi hastalıkları sıralamış olduğumuz gibi bulunmaktadır.

Çocukluk Döneminde Hastalıklardan Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklar için anne ve babalarının bir takım dikkat etmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara dikkat edildiği zaman çocuğun herhangi bir rahatsızlı yaşama ihtimali çok daha az seviyeye düşmektedir. Çocuğun hem o dönmede hem de ileriki dönemlerde geçirmiş olduğu hastalıkta dolayı sıkıntı yaşamaması için anne ve babaların dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır İlk olarak anne ve babanın ellerini sürekli olarak yıkması ve hijyene dikkat etmesi gerekmektedir.

Eller sürekli olarak mikrop ya da virüslere maruz kalabilmektedir. Mikrop ya da virüse maruz kalan elerin bünyesi zayıf olan çocuklara geçmesi ile çocukluk dönemi hastalıları kendisini gösterebilmektedir. Çocuklar için yapılması gereken bir diğer kural aşıların düzenli bir şekilde korunması gerekmektedir. Aşıları düzenli bir şekilde yaptırılmamış olan çocuklar ileriki, dönemlerde yaşayacakları rahatsızlıkları atlatmakta çok daha fazla zorlanacaktır. İyi beslenmek çocukluk dönemi hastalıkları için önleyici olarak bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde beslenmeyen çocukların bünyelerinin gelişimi çok daha zor olacaktır. Yaz ve kış giyinme şekillerine dikkat edilmeli ve gerekli ısınma sağlanmalıdır. Evde rutubetin olmaması ve tozlardan arındırılması gerekmektedir.

Çocuklar İçin Temel Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bünyeleri oldukça zayıf olan çocuklar hastalığa sıklıkla yakalanmaktadır. Herhangi bir sorun yaşamamak ve çocukluk dönemi hastalıkları ile bebeklik döneminde çocuklara acı çektirmemek için dikkat edilmesi gereken temel noktalar bulunmaktadır. İlk olarak çocuğun ya da bebeğin bulunduğu evde sigara içilmemsi gerekmektedir. Sigara ya da dumanın bulunduğu elerde çocuğun solunum yollarında sorun gelmesi muhtemel bir durum olarak bulunmaktadır. Evleri yeterli ölçüde havalandırılmamsı gerekmektedir. Çocukların tükettiği gıdalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Belli başlı gıdalar yenildiği zaman çocukta ishal gibi durumlar meydana geldiği zaman o gıdanın tekrardan yenilmemsi gerekir.

Çocukların yenildiği zaman bünyelerinde tahammülsüzlük meydana getiren gıdaların tüketiminin yapılmaması gerekir. Çocukların ve bebeklerin dirençleri oldukça zayıftır. Bundan dolayı da sık sık hastalanma durumlarının olması oldukça olağan bir durumdur.  Sürekli olarak yakalandıkları çocukluk dönemi hastalıkları ile muhatap olmaması için bünyelerinin güçlendirilmesi gerekir. Bunun içinde yedikleri besinler oldukça önem arz etmektedir. Anne ve babalar genel olarak çocuklarının bünyelerinin direnç kazanması için çaba sarf etmektedirler. Ancak bu direnç kazandırma işinin herhangi bir hastalık sonrası değil doğum anından itibaren yapmaya gayret etmeleri halinde çocuklar çok daha sağlıklı bir hayat sürecektir. Anne ve babalar saymış olduğumuz kurallar uyduğu takdirde çocuklar için gerekli olan ilk adımları atmış olacaktır. Bu adımlardan sonra çocukların bünyelerine çok daha özen göstererek onları çocukluk dönemi hastalıkları ile muhatap etmeyeceklerdir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.