Çocuklarda Konsantrasyon Sorunu Nasıl Çözülür?

ÇOCUKLARDA KONSANTRASYON SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR

Çocuk eğitimi ve yetiştirmesi ebeveynler için oldukça önemli bir konudur. Her ebeveyn kendi çocuğunun gelişimine destek olmak için bir takım araştırmalar yapar. Çocuk gelişimi hakkında bilgi edinmek ve onların sağlıklı bir gelişim süreci yaşamalarını sağlamak için hassasiyet gösterirler. Ebeveynlerin bu yaklaşımı her ne kadar doğru olsa da bazı durumlarda yetersiz kalmaktadır. Çocuklar gelişim gösterirken bir takım sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli zeka problemleri, gelişim geriliği ve psikolojik problemler, ebeveynlerin telaşlı bir çözüm arayışı ile sonuçlanmaktadır. Bu sorunların arasında görülen; çocuklarda konsantrasyon sorunu ise, dikkate alınmadığı takdirde çocuğun okul hayatını sosyal faaliyetlerini ve ileriki yaşlarda çalışma ortamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuklarda Konsantrasyon Sorunu Neden Olur

Özellikle okul yaşlarındaki çocuklarda görülen konsantrasyon sorunu genel olarak bir çok çocukta görülmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise, çocuğun yeni bir ortama ve yeni kişilere alışma sürecinde olmasıdır. Yani adaptasyon sürecinde çocuklarda konsantrasyon sorunu görülebilmektedir. Bu sorun geçici olmakla beraber bazı durumlarda ise kalıcı izler bırakabilmektedir. Çocuğun bu süreci kısa dönemde atlatması için ebeveynlerin tutumu çok önemlidir. Bu hususta yapılacak davranışları bilmekte fayda vardır. Dikkatli ve bilinçli davranışlar sergilemeniz, çocuğunuza bu sorunu çözmek adına fayda sağlayacaktır.

Çocukların konsantrasyon sorunu ile bağlantılı olarak adaptasyon sorunu yaşamaları, sadece çocuğun okul hayatında değil, sosyal yaşantısında da etkili olmaktadır. Akranlarıyla oyun oynamak isteyen çocuğun, oyun kurallarına dikkat etmemesi ve sürekli hata yapması, arkadaşları tarafından oyun dışı bırakılmasına sebep olur. Konsantrasyon eksikliği sorunundan dolayı bu durumlar meydana gelebilmektedir. İyi oynayamayan çocukları hepimiz hatırlarız. Bu çocukların eksik olduğu konu ne zeka ile ilgilidir ne de beceriksiz olmasıyla. Tamamen konsantrasyon eksikliğinden ileri gelmekte olan bu sorunun çözüm yollarını bilmek gerekir. Her çocuk farklıdır ve öğrenme eşikleri de farklılık göstermektedir. Bundan dolayı tüm çocuklar için genelleme yapmak doğru bir yaklaşım olmaz.

Konsantrasyon eksikliği ile alakalı yanlış bilinen bir takım eksik bilgiler de vardır. Bunlar arasında en büyük paya sahip olan bilgi ise; bir şeyi yapmak istemeyen çocuğa hemen konsantre olamıyor, dikkatini veremiyor yaftasını yapıştırmaktır. Sizin zorlamanızla çocuklar bir şey yapmazlar. Yapsalar bile bu öğretici olmaz ve fayda sağlamaz. Çocuk eğer bir şeyi kendi isteği ile yapmıyorsa bu, ilgi alanına girmiyor demektir. Yani şöyle düşünmek gerekir; bebekle oynamayı seven bir çocuğa siz gidip de arabayla oyna diyemezsiniz. Ebeveyn olduğunuz için sözünüz dinlenir ama bu çocuğa fayda sağlamaz. Çocuklarda konsantrasyon sorunu olduğunu bir uzmana danışarak netleştirmeniz ve ona karşı bazı davranışlar içerisine girmeniz gerekmektedir.

Çocuklarda Konsantrasyon Sorunu Çözümleme Yolları

Öncelikle çocuğunuzu gözlemlemelisiniz. Günlük aktivitelerini inceleyip neyi nasıl yaptığını öğrenin. Bundan sonra ise, çocuğunuza dikkatini çekebilecek ve ilgi alanına hitap eden renkli ve gösterişli gelişim oyuncakları alın. Çocuğunuzu okuldaki derslerini yapması için zorlamayın ve ondan daha fazlasını istemeyin. Öğretmeni ile bu konuyu paylaşarak fikir alışverişi yapabilirsiniz. Çocuğunuza kesinlikle küçük düşürücü söylemlerde bulunmayın. Bu şekilde davranmanız onun özgüvenini zedeleyecektir. Başka çocuklarla kıyaslamamanız da çok önemlidir. Çocuk alt psikolojisinde bu durum, ‘annem ve babam beni sevmiyor’ algısı yaratmaktadır. Çocuk psikolojisi ile ilgili pedagojik bir bilgiye sahip değilseniz, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Adaptasyon dönemindeki çocuklarda konsantrasyon sorunu, özverili bir ebeveyn olmanızla doğru orantılı olarak ilerleyecek ve çözüme kavuşacaktır.

Çocuklarda konsantrasyon sorunu ile ilgili kulaktan duyma bilgilere inanmayınız. Her çocukta her hareket farklı algılanabilmektedir. Daha başka psikolojik sorunlara sebebiyet verebilirsiniz. Ebeveynlere düşen en önemli görev ise; çocuğunuzu dinlemek olacaktır. Onunla sohbet etmeyi ve gününün nasıl geçtiğini sormayı unutmayın. Bir problemi olup olmadığını sorun. Onu değerli hissettirin. Elbette ki her çocuk annesi ve babası için değerlidir ama bunu çocuklarınıza hissettirmeniz gerekir. onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin ve onun için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığınız sorun. Çocuklar şımarır algısından kurtulmak ve çocuklarımıza gereken sohbet ortamını sunmamız gerekmektedir. Ayrıca alternatif olarak zihin egzersizleri uygulaması ile de çözüm bulmanız mümkündür. Bu konuyla ilgili gerekli araştırmaları internet üzerinden yapabilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra yine de çocuğunuzda bir değişiklik gözleyemediyseniz, profesyonel bir destek almanız gerekmektedir.

Yetişkin bireylerin hayatındaki psikolojik sorunlar, çocukluk döneminde oluşmaktadır. Bundan dolayı da zamanında müdahale etmek ve önlem almak çok önemlidir. Bundan dolayı çocuklarda konsantrasyon sorunu ile ilgili erken davranma ve bunu çözümlemek gerekmektedir.

Çocuklarda Konsantrasyon Sorunu Kendiliğinden Geçer mi

Çocuklarda konsantrasyon sorunu, belli bir zamandan sonra kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bu hususta ebeveynlerin çocuklarını iyi gözlemlemeleri gerekmektedir. Çocuğun sorununu iyi analiz etmek önemli olmakla beraber, aynı zamanda sosyal becerilerinin ne düzeyde ilerlediği de dikkat edilmesi gereken ayrı bir konudur. Adaptasyon süreci her çocukta farklı şekilde ilerlemektedir. Kimi çocuk yeni bir ortama hemen alışırken kimi çocuk ise uzun zaman geçtikten sonra alışabilmektedir. Bu alışma evresi, bebeklikten gelen bir durum olmakla berber, annelerine bağımlı olan çocuklarda görülmektedir. Ebeveynlerine bağımlı olarak büyüyen çocuklarda daha farklı psikolojik sorunlar da gözlenmekte olup bu durum, çocukların kişisel gelişimlerini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Çocukların motor becerilerinin gelişmesi, ileride öğrenme zorluğu ve konsantrasyon zorluğu çekmemeleri adına önemlidir. Motor becerilerinin gelişmesi doğumdan önce başlayan bir süreçtir. Hareket ve denge gelişimlerini doğru bir şekilde tamamlayamayan çocuklar, ileride büyük zorluklar ve çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır. Ebeveynlerin dikkatli bir şekilde çocuklarını gözlemlemeleri çok önemlidir. Büyüme çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları, günlük aktiviteleri, oynadığı oyuncaklar, izlediği programlar ve evdeki yaşantıları; çocukların konsantrasyon sorunu yaşamaları ile doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Adaptasyon sürecini atlattıktan sonra hala dikkat dağınıklığı ve konsantre olmada güçlük çeken çocukları bir pedagogun görmesi gerekir. Bu konuda hassasiyet göstermeniz ve çocuğunuzun öğretmeni ile ortak bir çaba içerisine girmelisiniz. Sizden daha fazla çocuğunuzla birlikte olduğundan dolayı, onun gözlemlediği davranışlar daha farklı olabilir.

Çocukların konsantrasyon sorunu; derslerdeki başarısını da etkileyeceğinden dolayı, evde onunla yapacağınız aktiviteler arasında oyunla karışık olarak ders çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuğunuz okuldan geldiğinde ondan, size öğretmenlik yapmasını ve okulda öğrendiklerini sizinle paylaşmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle hem oyun oynamış olacak hem de ders tekrarı yapmış olacaktır. Ayrıca ona yazı tahtası ve küçük bir öğretmen önlüğü alarak da oyunun bir parçası olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun size bir şeyler öğrettiğini görmesi, onu daha istekli yapacaktır. Sizinle oyun oynamak ve vakit geçirmek için dersleri daha dikkatli dinleyecek, dikkat dağınıklığı yaşamayacaktır. Çocuğunuzla etkili bir iletişim sağlamanız için bu şekilde küçük oyunlar düzenleyebilirsiniz. Ondan bir konuyla alakalı bilgi almak isteyebilir, size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Ödevlerini beraber yazı tahtasında çözmek de çok faydalı bir yöntem olacaktır. Hem böylelikle çocuğunuzda tahtaya çıkma fobisi de gelişmeyecek, toplum önünde söz söyleme becerisi de olumlu etkilenecektir. Çocukların gelişimlerine en büyük katkının ebeveyn ilgisi olduğunu da aklınızdan çıkarmamalısınız.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.