Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı İş Olanakları

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil sosyal ve duygusal) plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalık konusunda bilgi sahibi, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimine ve uyumlarına yardımcı olan; drama basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alanıdır.

Meslek elemanları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız liseleri, ilköğretim okulları ile Resmi ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, okul öncesi eğitim kurumlarında ve çocuk kulüplerinde çalışabilirler. Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

-Okul öncesi Öğretmenliği

-Özel Eğitimde Öğretmen Yardımcılığı 

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ

Tanımı: 0-6 yaş çocuklarının tüm gelişim alanlarını ve özelliklerini tanıyan, plan ve uygulama yapma, yaparak ve yaşayarak öğrenme, mesleki alanda araç-gereç kullanma konusunda yeterli; insan ilişkileri ve iletişim, problem çözme, çocukları tanıma teknikleri, organizasyon yapma bilgi ve becerisine sahip, teknolojik gelişmeleri izleme, çocuk hastalıkları ve sağlığı konusunda bilgili, özel eğitim gerektiren çocukların bakım ve eğitimine yardımcı olma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri

  • Plan yapmak, uygulamak.
  • Mesleği ile ilgili programlama yapma.
  • Fiziksel ortamın güvenliliğini sağlamak.
  • Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak.
  • Öz bakım becerilerini geliştirmek.
  • İnsan ilişkileri ve becerileri geliştirmek.
  • Sosyal gelişimi desteklemek.
  • Bilişsel gelişimi desteklemek.
  • Psiko-motor gelişimi desteklemek.
  • Türkçe dil gelişimine yardımcı olan etkinlikler hazırlamak.
  • Duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine yardımcı olmak.
  • Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların gelişimine yardımcı olmak.
  • Çocuğun cinsel kimliğini tanımasına destek olmak.
  • Animasyon çalışmalarını yapmak ve rehberlik etmek.
  • Organizasyon yapmak.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı; farklı yaş gruplarındaki çocuklara bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması ile ilgilenir.
Çocukları fiziksel, psikolojik, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini desteklemeyi amaçlar. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi gerektiren bu alanda özel eğitime muhtaç çocukların gelişimleriyle ilgili çalışmalar da yapılır. Çocuk gelişimi ve eğitimi; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik ve sanat etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerin uygulanmasını içeren keyifli bir alandır.

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı olmak isteyenlerin; alan bilgisine sahip görme, işitme problemi olmayan Türkçeyi doğru kullanan, görgü kurallarını bilen ve uygulayan, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, gelişime açık, iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına uygun, hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik, problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerini ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı çalışmalarını hem kapalı hem de açık alanda yapar. Öğretmen yardımcısı görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği ve eş güdüm halinde olur. Çocukları seven, sabırlı ve yaratıcı kişiler bu meslekte mutlu olurlar.

İŞ BULMA İMKANLARI

Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakım evlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı genişleyen bir meslektir. Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Özel kreşlerde çalışan çocuk bakıcılarında kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünü bitirmiş olma şartı aranmaktadır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında mezun olanlar, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği (Açık Öğretim), İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği, Sosyal Hizmetler Yüksek okulu bölümlerini tercih edebilirler. Lisans eğitim süresi 4 yıldır.

Ayrıca,  Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, çocuk gelişimi ön lisans programını sınavsız giriş için başvurabilirler. Gerek koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında

Okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin çocuk oyun odalarında, oyuncak sanayisinde ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı,  çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler. İsteyen öğreniciler üniversitelerde lisansüstü eğitim alabilirler.

MEZUNİYET SONRASI

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;

  • Erken çocukluk eğitim kurumlarında
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

ÜNİVERSİTE

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, mesleki ve teknik eğitim yönetmenliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

  • Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
  • Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Çocuk Gelişimi ve Eğitim Alanının devamı niteliğinde programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir veya sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.