Çiriş Otunun Faydaları

Çiriş Otunun Faydaları

Çiriş otunun faydaları olarak bu değerli bitkinin ne gibi durumlarda yarar sağladığını paylaşmadan önce çiriş otu bitkisi hakkında bilgiler vermeye çalışalım. Böylece bu bitkiyi daha yakından tanıma fırsatı sağlayalım. Çiriş otu, zambakgiller ailesinden olan sarı çiçekli, yeşil yapraklı bir bitkidir. Çiriş otu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilkbahar aylarında yetişen bir bitkidir. Çiriş otunun bu ismi dışında farklı isimleri de bulunur; Örneğin; güllük, kirkiş otu, çiviş, kirgiş, yabani pırasa, dağ pırasası, sarızambak gibi. Çiriş otu doğal ve oldukça da lezzetli bir bitkidir. İçerisinde bulunan zengin içerikli maddeler sayesinde de pek çok hastalığa fayda sağlamaktadır.

Çiriş Otunun En Bilindik Faydaları

Çiriş otunun en bilindik faydaları olarak şunları söyleyebiliriz;

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Çiriş otu içerisinde yer alan C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle kış aylarında çökmeye meyilli olan bünyemizi kuvvetlendirmek için çiriş otu bitkisinden yararlanılabilir. Düzenli ve sık olarak çiriş otunun tüketilmesi bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde etki sağlayabilir.

Adet dönemlerinde faydalıdır

Adet dönemleri kimi kadınlarsa daha zor ve sorunlu geçebilmektedir. Adet zamanı geldiği halde adeti çözülmeyen kişilerde şişkinlik, mide hazımsızlığı gibi durumlar yaşanabilir. Kiriş otunun adet söktürmede etkili olduğu düşünülmektedir. Böylece adeti sökülemeyen bayanların kiriş otu yemesi tavsiye edilir.

Basur tedavisinde etkilidir

Basur sorunu çözüme kavuşturulmadığında can sıkıcı bir durum olarak karşımıza çıkar. Bazen tedavi edilse bile basur sorunu tekrarlamaktadır. Basura doğal yoldan çözüm bulma isteyen kişiler çiriş otu tüketebilirler. Çiriş otu içerisinde bulunan bileşenler sayesinden basur sorunun çözümlendiği saptanmıştır.

Saçkıran tedavisinde etkilidir

Saç sorunları için saç kıran sorunu da önemli bir sorundur. Saç kırıkları saçınızda kötü bir görünüm oluşmasını sağlar ve saçların sağlıksız görünmesini sağlar. Saç kıran probleminde kiriş otu kullanımının saçlara iyi geldiği yapılan araştırmalara göre gözlemlenmiştir. Bu açıdan saç kıran sorunu olan kişilerin kiriş otu tüketmesi tavsiye edilmektedir.

İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır

Isırgan otu içerisindeki bileşenler sayesinde idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Vücudumuzda pek çok zararlı bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenlerin idrar yoluyla dışarı atılması ve vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Isırgan otu sayesinde sindirim sistemi normale döner ve daha sağlıklı bir şekilde sindirim sistemimiz işlev görür. Böylece vücuttaki zararlı toksinler sağlıklı bir sindirim yoluyla dışarı atılmış olur.

Romatizma ağrılarını hafifletir

Romatizma ağrıları da tedavi edilmediğinde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Romatizma ağrılarının giderilmesinde ya da hafifletilmesinde kiriş otunun fayda sağladığı saptanmıştır. Düzenli bir şekilde kiriş otu kullanan kişilerde romatizmaya bağlı ağrıların yok olduğu düşünülmektedir.

Kadınlardaki vajina akıntısını giderir

Kadınlarda vajina akıntısı çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak görülebilmektedir. Bu akıntı bazı kadınlarda normal düzeyde olurken bazılarında da yoğun oranda olabilir. Kadınlardaki vajina akıntılarını gidermede kiriş otunun etkisi büyüktür.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.