Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Çeyiz parası alımı devletin yeni evlenen ve ev kurmak isteyen kişiler için sağlamış olduğu destek payıdır. Evliliğe teşvik için evlenecek çiftler için verilen bir destek payıdır. Çeyiz parası evlendiği zaman ölüm aylığı alan kız çocuklarına ölüm aylığının iki yıllık tutarı hesaplanır ve evlenme ödeneği olarak devlet tarafından ödenir. Sigortadan ölüm aylığı alan kız çocukları evlendikleri zaman devlet tarafından bu aylıkları kesilmektedir. Kız çocukları anne ya da babaları öldükten sonran kendilerine ölüm aylığı bağlanır ve bu ölüm aylığı ancak evlendiklerinde kesilmektedir. Kız çocuğunun çeyiz parası alabilmesi için evlendiğini ilgili kuruma bildirmesi gerekir. Evlendiğini bildirdiği takdirde ölüm aylığının iki senelik ücreti hesaplanır ve kız çocuğuna bu para çeyiz parası olarak verilir.

Başka Kardeşlerde Varsa Ne Olur?

Başka kardeşler olduğunda çeyiz parası evlenecek olan kız kardeşe verilir. Diğer bekar kardeşin ise ölüm aylığı devam eder ve kız kardeşin evlenmesi durumunda bekar olan kız kardeşin maaşında artış olur. Böylece ölüm aylığından yararlanmaya devam eden kız kardeş bundan sonraki dönemde ölüm aylığını daha zamlı bir şekilde almaya devam edecektir.

Çeyiz Parası Ne Kadar Ödenir?

Çeyiz parası ödeneği olarak kız çocuğu evlendiği takdirde iki yıllık ölüm aylığı maaşı yatırılır. Örneğin ölüm aylığı 500 TL gibi olan bir kişinin ölüm aylığı iki yılın sonunda 12 milyar kadar olur. Bu para kız çocuğuna çeyiz parası olarak ödenmektedir. Çeyiz parası enlendiği zaman kız çocuğuna peşin olarak ödenen bir paradır. Bu para sayesinde kız çocuğunun evlilik aşamasında ihtiyaçlarını rahatla karşılayabilmesi sağlanır.

Dul Eşin Yeniden Evlenmesi Durumunda Ne Olur?

Çeyiz parası olarak verilen para ölüm aylığı alan kız çocuklarına ödenen bir katkı parasıdır. Yani bir kereliğe mahsustur. Kişi eşi öldükten sonra dul kalması durumunda yeniden evlenmesi durumunda çeyiz parası alma durumu söz konusu değildir. Dul alan kişiler yeniden evlendikleri takdirde dul aylıkları kesilmekte ve kendilerine ikinciye çeyiz parası dahilinde bir para ödenmemektedir.

Çeyiz Parası Nasıl Hesaplanır?

Çeyiz parası hesaplaması yapılırken net maaş hesaplanır. Ek ödemeler kapsamında diğer ödemeler çeyiz parasına katılmaz. Yani ölüm aylığı olarak net aylık ne ise onun üzerinden 2 yıllık bir hesap cirosu çıkarılır ve o hesaba katılır. Çeyiz parası buna göre ek ödemeler dışında 2 yıllık ölüm aylığı hesaplanarak yapılan bir ödemedir.

Boşanma Durumunda Ne Olur?

Evlendikten sonra iki yıl içinde boşanan ve çeyiz parasını peşin olarak alan kız çocuğu tekrara hak sahibi haline geldiği durumda kendisine hemen ölüm aylığı ödenmez. İki yıl süre bitimi beklenir ve bu süre sonunda kendisine aylık bağlanır. Boşanan kız çocuğunun yeniden aylık alabilmesi için iki yıllık sürenin bitmesini beklemek durumundadır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.