Büro Yönetimi Alanı İş Olanakları

Amaç
Günümüz işletmeleri, yeni teorilerin önerdiği uygulamalara yönelmiş ve bunun sonucunda büro yönetimi ve yönetici asistanlığı üzerinde durulması gereken bir kavram haline gelmiştir. Hizmet, üretim, pazarlama sektörlerinin hızla değiştiği ve geliştiği zamanımızda, yaygın ofis ağlarında görev yapabilecek vasıflı ara elemanlara, her zamankinden fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Kamu ve özel sektörde çalışabilecek şekilde yetiştirilen mezunlarımız, hızlı değişen ve gelişen iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilgi ve becerilerle donatılmış, İngilizceye mesleki düzeyde hakim büro yöneticileri ve yönetici asistanları olacaklardır.

Kariyer Olanakları
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü mezunu olanların iş alanı oldukça geniş olup, kamu-özel sektöre ait pek çok kurum ve kuruluşta, üniversitelerde, vakıflarda, derneklerde büro yöneticisi, üst yönetim asistanı olarak çalışabilmektedirler. İşletmelerin çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi ihtiyacının giderek daha fazla hissedilmesi, bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinimi artırmaktadır.
Üniversitelerin Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümlerinden 4 yıllık lisans ya da 2 yıllık ön lisans mezunları, Üst düzey yönetici asistanı olarak çalışabilmekte ve bazı kurumlarda Özel Kalem Müdürü, Genel Müdür, Müsteşar, Rektör gibi makamlarda görev almaktadır.

MESLEKİ NİTELİKLERİ:
1) Türkçeyi çok iyi konuşup, yazabilmek.
2) Yabancı dil bilmek.
3) Büro otomasyonlarını tanımak ve kullanabilmek.
4) Sağlıklı insan ilişkileri kurabilmek.
5) Yazışma ve raporlama tekniklerini bilmek.
6) Dosyalama tekniklerini bilmek.
7) Hızlı not alabilmek yeteneğine sahip olmak.
8) Büro yönetimi tekniklerini bilmek.
9) Protokol kurallarını bilmek.

SAHİP OLMASI GEREKEN KİŞİSEL NİTELİKLER
▪Sır saklayabilmek
▪Bilgili olmak
▪Görgülü olmak
▪Anlayışlı olmak
▪Kibar olmak
▪Zeki olmak
▪İnisiyatif sahibi olmak
▪Ciddi sorumluluk alabilmek
▪Sabırlı olmak
▪Güvenilir olmak
▪Güler yüzlü olmak
▪Güzel ahlaklı olmak
▪Hoşgörülü olmak
▪Sempatik olmak
▪Ağır başlı olmak
▪Yaratıcı olmak
▪Zevk sahibi olmak
▪Zamanı iyi kullanabilmek
▪Yöneticisini iyi tanımak
▪Düzenli olmak

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Büro yönetimi ve yönetici asistanları, büroda görev yapar. Yapılacak işin özelliğine göre zaman zaman açık alanda da görev alabilir. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Ancak, birlikte çalıştığı kişinin iş yoğunluğuna bağlı olarak hafta sonu çalışması veya akşam geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir. Çalışmaları hem veriler (yazılar vb.) hem de insan ilişkileri ile ilgilidir. Çalışırken yöneticilerle ve ziyaretçilerle iletişimde bulunur.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ve Anadolu Teknik Liselerinin ”Büro yönetimi ” alanında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerine girebilmek için;İlköğretim mezunu olmak,Anadolu Meslek/Anadolu Teknik Lisesine girebilmek için ise ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nı kazanmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 9.sınıfın (lise 1) dersleri genel liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 9.sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler. 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara özel dersler öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır. Ortak dersler :Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, Tarih, TC İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlkyardım, Tanıtım ve Yönlendirme. Alan ortak dersleri: Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Mesleki Gelişim, İletişim Teknikleri, İş Programı, Bilgisayarda Ofis Programları, Bilgisayarda Klavye Kullanımı, Büro Hizmetleri, Ticari Hesaplamalar, Yabancı Dil.
Dal dersleri İşletmelerde Beceri Eğitimi, Diksiyon, Organizasyon, Dosyalama ve Arşivleme, Sunum, Yazışma, Ticaret Hizmetleri, Kişiler Arası İletişim, Ticari Belgeler, İş Hayatı, Mesleki Yabancı Dil, 2. Yabancı Dil.

MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin “Büro Yönetimi ” alanından mezun olanlar istedikleri takdirde Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (Açıköğretim), Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, İnsan Kaynakları, Orta Kademe Yöneticilik, İnsan Kaynakları ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler.Ayrıca, YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) girip, Büro Yönetimi Öğretmenliği Lisans Programını tercih etmeleri durumunda ortaöğretim başarı puanları diğer alanlardan mezun olan adaylara göre daha yüksek bir katsayıyla çarpılarak YGS puanlarına eklenmekte ve diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.Meslek eğitiminden sonra ticaret sekreteri çalıştığı iş yerinde seminerlere, yabancı dil kurslarına, hızlı okuma ve yazma kurslarına, bilgisayar kurslarına vb. katılarak kendini geliştirebilir. Bu meslekte birimler arası geçişler söz konusu olabilir.

DİKEY GEÇİŞ YAPABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Büro Yönetimi Öğretmenliği
Halkla İlişkiler
İşletme Bilgi Yönetimi
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Yönetim Bilişim Sitemleri

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
EĞİTİM SÜRESİNCE Mesleki Eğitim Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin % 30’dan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan yararlanmaktadır.

EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası kazanç, çalışılan işyerlerinin büyüklüğüne ve kişinin tecrübesine vb. göre değişmektedir. Kamu sektöründe göreve başlanıldığı takdirde genel lise mezunlarına göre bir üst dereceden ücret alırlar.Özel işyerlerinde, niteliği yüksek elemanlar oldukça yüksek ücretlerle çalışmaktadırlar.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.