Black Friday nedir? Black Friday ne zaman kutlanır?

Black Friday

Black Friday nedir? Black Friday ne zaman kutlanır? Black Friday hangi ülkelerde kutlanır? Black Friday tarihi

Black Friday Nedir?

Türkçe karşılılığı “kara cuma” olan “Black Friday” ilk olarak Amerika’da başlayıp ardından İngiltere ve Kanada’da  devam eden ve Efsane Cuma olarak da bilinen bir alışveriş günüdür. Kara Perşembe yanda Efsane Perşembe, ilk olarak anılan bu günden ilk defa 1961 senesinde gazetelerde, Black Friday adı ile söz edilmiştir. Bu tarihte, Philadelphia’da alışverişin çok yoğun ve kalabalık olması hasebiyle böyle bir isim kullanılmıştır. Ancak günümüzde bu gün, gerek insanlar ve gerekse mağazalar tarafından olumlu bir şekilde karşılanmaktadır.

Black Friday Ne Zaman Kutlanır?

Kara Cuma ya da Efsane Cuma olarak da bilinen Black Friday, bu yıl 29 Kasım Cuma gününe tekabül etmektedir. Mağazalarda bu tarihten itibaren bir hafta süreyle kampanyaların devam edeceği beklenmektedir.

Black Friday Hangi Ülkelerde Kutlanır?

Ilk olarak ABD’de başlamış olan Black Friday, küreselleşme ile beraber diğer ülkelerde de yayılma göstermiştir. ABD’yi takiben kuzey komşusu olan Kanada da bu akımı benimsemiştir. ABD’ye olan sınır kentleri sayesinde Kanada, ülkeden yaptığı alışverişler sayesinde Black Friday indirimlerini kendi ülkesine taşımış oldu. İngilterede de 2010 yılından bu yana Black Friday’a yönelik kampanyalara yer verilirken Kanada dışında Meksika, Hindistan ve Türkiye gibi pek çok ülkede de Black Friday indirimleri uygulanmaktadır.

Black Friday Tarihi

Black Friday 1961 yılı itibariyle hayata girmiş bir uygulama olup günümüzde hala pek çok ülkede indirim günü olarak devam etmektedir.

Tüm bunlarla birlikte Black Friday’de ilan edilen ürün indirimlerin bir kısmı gerçek indirimi yansıtmamaktadır. Zira firmalar ürünlerin gerçek fiyatlarını yükselterek daha sonra aldatmaca bir indirim yoluna görebilmektedirler. Bu durumdan dolayı online alışveriş sitelerinin gerçek bir indirim uygulayıp uygulamadığını anlamak için kurulmuş olan Camel Camel Camel, Price Zombie ve SlickDeals Ptice Tracker gibi sitelere Black Friday indirim aradığında sıklıkla başvurmaktadır.

Black Friday indirimlerinin tüketicinin daha çok para harcamasını sağlayarak ekonomiye katkı sağlayıp sağlamadığı hususu da ayrı bir tartışma konusu. Bu konuya yönelik olarak yapılan araştırmalara bakıldığında insanlar Black Friday masa gerçekleştirmiş oldukları harcamalara kıyasla Aralık ve Ocak aylarında daha az harcamada bulunuyor.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.