1. 2. 3. 4. 5. Sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı?

Akıcı ve anlamlı okuma ilkokul ve ortaokulda öğrenim gören öğrenci, öğretmen ve veli için önem arz eden bir konu. Burada sadece akıcı okuma değil aynı zamanda okuduğunu anlama da çok önemlidir. Hem öğretmen hem de veliler aslında şu soruların cevabını arıyorlar? 1.sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? 2.sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? 3.sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? 4.sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? …gibi Ortaokullarda bile veliler tarafından türkçe öğretmenlerine 5 sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? 6 sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? 7 sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalı? gibi sorular yöneltmektedirler.

Hangi sınıf dakikada kaç kelime okumalıdır?

İlkokul 1. sınıf Okuma ve yazma öğretiminden sonra müfredata uygun olarak öğrencilerin akıcı bir okuma ile okuduklarını anlamaları beklenir. Bunun için farklı etkinlikler yapılmakta bazende dakika tutturularak öğrenciler arasında bir yarış düzenlenir 1. dakikada en çok sözcük okuyan öğrenci ödüllendirilir. Böylece diğer öğrenciler teşvik edilir.

Sınıflarımızda okuma faaliyetini yarış havasında yapılmasını elbette çeşitli sakıncaları da vardır. Burada yavaş veya çok yavaş okuyan öğrenciler rekabet hissini kaybederek tamamen kaybedilebilir. Aslen hızlı okuyan bir öğrenci daima bir adım önde olacaktır. Burada temel amaç doğru ve anlamlı okumaya odaklanma olmalıdır. Anlamlı ve akıcı okumaya özendirebiliriz.

Genel olarak 1. dakikada okuması gerek kelime sayılarını tüm sınıflar için şöyle sıralanabilir. 1. dakikada karşılarındaki sayı ve üstü kelime okuyanlar başarılı sayabiliriz.

1. sınıf  1 dakikada kaç kelime okumalıdır?   45 Kelime
2. sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalıdır?   73 Kelime
3. sınıf  1 dakikada kaç kelime okumalıdır?  91 Kelime
4. sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalıdır?   97 Kelime
5. sınıf 1 dakikada kaç kelime okumalıdır?   120 Kelime

Hızlı ve akıcı bir okuma elbette uygun puntoda yazılmış kitaplarla sağlanabilir.  Bunun için;
 1 sınıf ve okumaya başlayanlar için 24 punto, 2. sınıf için 18 punto, 3., 4. ve 5. sınıf için 12 punto, 6. 7. ve 8. sınıflar için 10 punto harflerin kullanıldığı kitapların seçilmesi okuma hızını ve devamını olumlu yönde destekleyecektir.  Parlak ,ışığı yansıtan kağıtların kullanıldığı kitaplar yerine ,sağlam dayanıklı ve mat kağıtların tercih edilmesi önemlidir.

Kısaca okuma hızını artırmak,yanlış okumayı düzeltmek için tekerlemeler ve yüksek sesle şiirler okutabilirsiniz.. Ayrıca dakika tutarak ve sonuçta bir ödül ile motive ederek, yavaş yavaş hızını artırabilirsiniz. Ancak bu abartılmamalıdır.

Genel olarak öğrenciniz, çocuğunuz veya siz 1. dakikada şu kadar sözcük okuyabiliyorsanız başarılısınız. Aşağıda verdiğim rakamlar eğitim öğretim yılı sonunda bir öğrencini okuması gereken kelime sayısıdır.

İlkokul 1 sınıf 1. dakikada 60-70 kelime, 2 . sınıf 1 dakikada 70-80 kelime, 3. sınıf 1 dakikada  80-90 kelime okunabilmelidir. Ayrıca ilkokul 4 te bu sayının 90-100 kelimeye 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir. Erişkinin okuma hızı çok farklı olup ortalama 200-300 arasında değişmekte olup dakikada 1000 kelime okuyanlar bile olmaktadır.

Not: Lütfen aktif link vermeden alıntı yapmayınız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.