Bebeklerde İshal ve Tedavi Önerileri

Bebeklerde İshal ve Tedavisi

Bebek ishali yetişkin ishaline benzer. İshal dışkının normalden daha sulu olması durumunda boşaltım sisteminde görülen bir rahatsızlıktır. İshal durumunda dışkı miktarı artar ve sık tuvalete gitmeler görülür.

Doğumdan sonra sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin ishal olması çok düşük bir olasılıktır. Anne sütünde yer alan mikro koruyucu organizmalar bebeğin ishal olmasını engellemektedir.  Anne sütü ile beslenen bebekler günde 6-7 kez dışkı yapar. Dışkıları altın sarısı rengindedir. Bebeğiniz günde 6 dan fazla dışkı yapıyorsa ve dışkısı sulu ise bebeğiniz ishal olmuş demektir.  İshal olan bebeklerde ateşlenme, kilo verme, kusma gibi belirtiler görülür. Böyle durumlarda bebeğinizi mutlaka uzman doktora götürmelisiniz.

İshalin temel nedeni mikrobik enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar yenilen içilen her şeyden geçebilir. Bağırsak problemleri ve dengesiz beslenmeler ishali tetikler. İshal olan bebekler ciddi su kaybı yaşar. Yaşadığı su kaybını mutlaka yerine koymanız gerekir. Bebeğiniz daha kısa sürede acıkır ve sık sık emmek ister.  Bebeğin dışkısındaki sulu olma durumunu kesmek ishalin tedavi edildiği anlamına gelmez. Bu yüzden ishal olan bebekler mutlaka uzman doktora götürülmelidir.

Ağır ishal durumlarında uzman doktor kontrolünde bebeklere ilaçlar verilir. Hafif düzeyde ishallerde ilaç kullanmaya gerek yoktur. Hastanın ateş durumu sürekli gözetim altına alınır. Anne sütü ile beslemeye devam edersiniz. Kaynatılmış ve soğutulmuş su, tuzlu ayran ishal için bebeğe verilebilecek takviyelerdir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.