Bebeklerde balgam söktürücü

Solunum sistemimin doğal bir parçası olan balgam, günlük hayatı etkileyecek düzeyde arttığında mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. 

BEBEKLERDE BALGAMLI ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Bebeklerde balgam söktürücü; Balgam vücudun savunma mekanizmasından kaynaklı olarak ürettiği ve boğazın tahriş olmamasına yardımcı olarak enfeksiyon içeren ya da diğer istenmeyen maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Fakat büyüklerde olduğu kadar bebeklerin balgamları atmaları kolay değildir. Bebeklerin yapıları gereğince daha hassas olup onlar için önerilebilecek çözümlerinde daha kolay ve olabildiğince doğal olması gerekmektedir.

Bebeklerin balgamlı öksürük için yapılabilecekler

Su ile limonun karıştırılarak bebeğe verilmesi balgamın alınmasına yardımcı olacaktır. Lakin bu tavsiyeyi sadece 18 ayını doldurmuş bebekler için verilebilecek bir tavsiyedir.  Bu karışım bebeğin boğazının önce yumuşaması ve ardından balgamın acı vermeden çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Su tüketimi

Bebeklerin su tüketim miktarı her ne kadar fazla olursa balgamında o kadar hızlı bir şekilde vücuttan atılması kolay bir hal almaktadır. Fakat suda her şey gibi vücuda alınması gereken miktarın üzerinde alındığı zaman vücuda zarar verebilmektedir. Verilmesi gereken su miktarı vücudun alması gereken su miktarına eşdeğer olmalıdır. (6 aylıktan büyük çocuklar için)

Bir diğer balgam sökücü tarif

Elmaların kabukları ile armutların kabukları bir cezveye konularak içine tarçın ve zencefilin ilave edilmesi ile hem doğal bir karışım elde edilmektedir hem de balgamın kolay bir şekilde dışarı atılması sağlanmaktadır.  Havuç suyunun da balgamın vücuttan atmayı kolaylaştıran bir özelliği olduğu verilebilecek tavsiyeler arasında yer almaktadır.

Çörek otu ile balgamın atılması

Çörek otu kaynatılarak elde dilen içecek küçük parçalarından süzek yardımı ile arındırılarak bebeğe verilebilir. Çörek otu balgamı atabilmek adına tavsiyede bulunulabilecek önemli bir doğal ilaç olarak nitelendirilebilir.

-Ihlamur

Ihlamurun birçok hastalığa faydası olduğu bilinmektedir. Fakat bebeklerin ya da yetişkinlerin balgamlarını atmaları açısından da önerilebilecek iyi bir alternatiftir. Hem ulaşılması kolay hem de evlerde bulunma ihtimali yüksek bitkilerden birisi olması evde hızlıca bir balgam sökücünün elde edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Bebeklerde balgamlı öksürük nasıl geçer? sorusuna bir diğer yanıt ise kekik yağıdır. Kekik yağının bebeklerin vücutlarının arkasına sürülmesi halince bebeğin balgamı atarak öksürüğünün de azalması sağlanabilmektedir.

Bebeğin öksürüğünü gidermek

Bebeğin öksürüğünü gidermek için lavanta çiçeğinin bebeğin olduğu odada kaynatılması bebeğin rahat bir şekilde nefes almasına neden olacaktır. Kaynatılan lavanta çiçeğinin buharı odaya dolunca bebekteki rahatlamada gölse görülecek kadar eti etmektedir.

Balgamlı öksürüğü ne geçirir?

Halkalar halinde kesilmiş olan soğanın üzerine doğal olan bal dökülür ve soğanın üzeri kaplanır. 4 saate kadar bir bekleme süresinin ardından bal soğandan arındırılır ve soğan ile teması olan bal ayrı bir kaba konulur. Bu bal gün içinde iki ya da üç kez bebeğe verilerek bebeğin balgamının giderilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca balın ve soğanın antioksidan madde olması vücuttaki enfeksiyonlarında giderilmesini sağlayıp hızlı bir şekilde bir iyileşme sürecinin seyir edilmesine katkı sağlamaktadır.  Kullanılacak besinlerin doğal olması bebeğin zarar görmemesi adına büyük önem taşımaktadır.

  • Çok fazla sıvıyı teşvik edin. Sıvılar, çocuğun suyunun iyi kalmasına yardımcı olur ve bu da mukusun gevşek kalmasına neden olur. Normalden iki kat daha sık beslenme verin. Anne sütü, formül, meyve suyu veya su bebekler için iyidir (6 aydan fazla). Küçük bebekler aksi belirtilmedikçe sadece anne sütü almalıdırlar.
  • Burun, emme ampulü ile temiz tutulmalıdır. Enfeksiyonlar inanılmaz miktarda sümüğe neden olur.
  • Bebeğin odasında serin bir sis nemlendirici çalıştırın. Tıpkı burun damlacıkları gibi burun içindeki mukusu gevşetir, nemli hava bebeğin ciğerlerindeki mukusu gevşeterek mukustan öksürmesini sağlar.
  • Bebeğin yatağının başını bloklar veya kitaplar ile yükseltin. Bu, bebeğin sümüğünün burnu boşalmasına yardımcı olur.
  • Kimsenin evde veya arabada bebekle sigara içmesine izin vermeyin. Kimse bebeği sigara içtikten sonra, ellerini yıkadıklarını ve kıyafetlerini değiştirmediği sürece tutmasına izin vermeyin. Duman her zaman hırıltılı hale getirir.

Uyarı! Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi almak ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.