Bazı ilk yardım çeşitleri

Günlük yaşamda karşılaşılan detaylı yaralanmalar, yanıklar karşısında yaşam kurtarıcı ehemmiyeti olan kuralları herkesin bilmesi lazım olur. İlk yardımda alttaki konulara dikkat etmek gerekir.

Bazı ilk yardım çeşitleri 11 – Kazaya uğrayan ya da hastalanan kimseye kurtarma varolduğu yerde yapılmalıdır. Fakat kaza yerinde ateş ile meydana gelen tehlike, herhangi bir yerde oluşan gaz sızıntıları, infilak ya da deprem ardından ise yıkılma tehtidi meydana getiren bölgelerde yıkım tehlikesi varsa kazaya uğrayan bu bölümden uzaklaştırılmalıdır.
2 – Kazaya uğrayan ya da boğulan kimse soluk alamıyorsa yapay solunuma başlamak, nefen alamıcak surette tıkanmış ise hava yolunu açmak, yaralanma yerinde çok bir kanaması varsa bunu önlemek ve basenemışsa müsait bir şekilde yatırmak, kafasını alçakta tutmak gerekmektedir. ,
3- Ağır yaralı ya da baygın bir kimsenin beynine kan akışının sağlanması için ayakları yüksek bir noktaya kaldırılmalı, baş alçakta tutulacak biçimde yatırılmalıdır. Hastayı sıkan ya da nefes almasını engel olan kemer, kravat, korse gibi parçaların kısımları rahatlatılmak hedefi ile mutlaka gevşetilmelidir.
4 – Şok durumunda baygın yatan hastayı daha sıcak durumda tutmak için üzerine palto, battaniye gibi eşyalar örtülüp sıcaklığı kontrol edilmelidir.
Kanama aşırı güçlü kanamalarda yapılacak ilk iş, bu kanamayı önlemek için basınç yapmak yani kanayan yere tampon yapmaktır. Bu basınç direkt olarak parmakla ya da daha güzeli tertemiz bir mendil ya da sargı bezi ile hiç ara vermeden on dakika zamanınde hastaya yapılmalıdır. Basınç kanamayı durdurduğu ya da büyük oranda azatttrğı gibi, bu zamanki kanın pıhtılaşması da kanamanın durmasında tesirli olur.
Yanık : Elbise tamamıyla defalarca kez yanıyorsa anında çıkarmalıdır. Fakat alev durumunda ise yanan kısım üstte kalacak biçimde yanan kimseyi yere yatırmak, üstüne halı gibi kalın bir örtü ile sararak alevi engel olarak söndürmek, yanmayı önlemek için bu eşyalara hafif hafif vuruşler ile vurmak gerekmektedir. Hastayı hiçbir vakit yerde yuvarlamamalıdır. Derinin yanmış olan alanı hemen soğuk su ile hasta serinletilmelidir. Deride su kabarcıkları ortaya gelmişse bunlar patlatılmamalı, üstüne uygun olmayan şeyler sürmemelidir. Büyük yanıklarda su kayıbını engellemek için hastaya su verilmelidir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.