Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri ve Tedavisi

bağırsak enfeksiyonu nedir, bağırsak enfeksiyonu neden olur, bağırsak enfeksiyonu nedenleri, bağırsak enfeksiyonu tedavisi

Doktor dilinde akut gastroenterit olarak tanınan bir hastalık olarak tarifleyebileceğimiz bağırsak enfeksiyonu ne vakit oluşur ve ne biçimde tedavi edilir, sizlere bunu söyleyeceğiz, bu yazı çok çok kopyalanmış olması nedeniyle tekrardan sistemlenmiştir. İşte bağırsak enfeksiyonu hakkında ayrıntılar:

Bağırsak enfeksiyonu hangi mevsimde meydana çıkar

Bağırsak Enfeksiyonu 1Yaz ayının en sıcak saatinde bağırsak enfeksiyonu bir salgın gibi çok sık görünür duruma gelir özetle bağırsak enfeksiyonu sıcak yerlerde meydana çıkar.
Sebepleri nelerdir
Yaz mevsiminde, başta karasinek olmak suretiyle haşere/böceklerin yükselmesi, sıcağın mikrop üremesini süratlendirmesi, yüzme hedefiyle girilen deniz ve göl gibi ortamların temiz olmaması, tatil hedefiyle büyük bir nüfusun yöntem altyapısı olmayan köy, kasaba gibi seksiyonlerde gitmesi bu hastalıkların daha fazla görülmesine sebep veriyor.

Hastalığa, bakteriler, zehirli besinler ve sindirim sistemi alerjileri yol açabilir.

Bulguları nelerdir
Hastalığa sebep olan faktörün kuvvetine ve alınan orana göre değişen bulgular olabilir. Arada sırada kuvvetli karın ağrısı, kusma ve ishal ile başlarken bazı durumlarda hafif karın ağrısı ve ishal olabilir.

Mide iç zarının tesirlendiği hallerle mikroplara ait toksinlerin yoğun olduğu durumlarda bulantı ve kusma görülebilir.

Bağırsaktaki tahrişin kuvvetli olduğu hallerde, dışkı eşliğinde sümük ve kan da olabilir. Mikroplar bağırsaklardan bedene girmişlerse, ateş artması de görülebilir.

Kusma ve ishal ile çok oranda sıvı kayıp edilmiş ve bu sıvı ile tuzların kusurları giderilmemişse, böbrek yetersizliği ve şok gibi yaşami ehemmiyeti olan tablolar meydana çıkabilir.

Tedavi teknikleri
Hastaların sendromlarıni ortadan kaldırmak lüzumlu olmakla bir arada, sıvı ve elektrolit adı verdiği tuz aynısı maddeleri tamamlamak daha da mühimdir. Bu gaye ile, anında bütün eczanelerde paketler durumunda satılan tuz ve şeker karışımları ile çay gibi sıvıları vermek faydalı olacaktır. Kusmanın çok olduğu hallerde ağızdan birşey vermek olası olamayacağı için, damardan serum biçiminde sıvı ve mineral verilmesi lazım olur. Bu arada kusmayı durdurucu tedavi de yapılır. Genellikle toksinlere bağımlı olan isdurumlarda, bir müddet için isdurumun sürmesine izin vermek, bağırsaktaki toksinlerden bir an evvel kurtulmak yönünden faydalı olmaktadı. Hastalık faktörlerinin bedene girerek veya bağısak çeperine yerleşerek ürediklerinin düşünülmesi durumunda antibiyotikler kullanmak mümkün. Alınan tedbirlere karşın önemiyetini koruyan bağırsak infeksiyonu durumlarında, en kısa vakitte tıbbi yardım sağlanmalıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.