Anne sütünü artıran yiyecekler ve içecekler

ANNE SÜTÜ NEDİR?

Anne sütü bebekler için en ideal besin ve emzirme benzeri olmayan bir yöntemdir. Bebeklere gerekli olan tüm besin elementlerinin sağlamaktadır. Bebek için faydalı olan anne sütü birçok rahatsızlığın riskini azaltmaktadır. Bundan sonraki yaşamın ilk iki yıl bebeğin anne karnında olduğu dönemden itibaren doğum sonrasında da devam eden yaşama geçiş dönemidir. Öyle ki emzirmenin başladığı ve sadece anne sütüyle beslenmenin devam ettiği ilk altı aylık süreçte yeni doğanın suya ya da başka bir besine ihtiyacı bulunmamaktadır.

Anne sütünün akış sıklığı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Anne sütünü artıran yiyecekler ve içecekler tüketilmelidir.  Bu besinleri tükettikleri zaman anne sütünde artış görülecektir. Bu artış annenin tükettiği besin ve içeceklere bağlıdır.

Annesini Artıran Besinler ve İçecekler Nelerdir?

Su süt besleyiciliği bir miktarını artıran en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle günde en az iki ya da 3 litre su tüketilmelidir.

Günlük protein ihtiyacımızı karşılarken hem bitkisel hem de hayvansal protein kaynaklarını tüketmelisiniz. Haşlanmış patates, brokoli, ıspanak, taze fasülye gibi protein miktarı yüksek sebzeleri tüketebilirsiniz. Anne sütünü artıran yiyecekler ve içecekler arasında kuru fasulye, yeşil mercimek, su, yeşil sebzeler ve benzeri bakliyatlar protein ihtiyacımızı karşılar.

Halk arasında bilinenin aksine şeker ve şekerli besinler süt miktarını arttırmıyor. Her emzirme sırasında 1- 1,5 bardak su tüketerek yeterli sıvı alımını sağlayabilir, süt miktarını artırabilirsiniz.

Mevsim meyvelerinden bolca tüketmelisiniz. Tüketeceğimiz meyvelerin organik olmasına dikkat etmelisiniz.

Her besin grubundan orantılı olarak tüketmelisiniz. Süt ürünleri, tahıllar, kuru yemişler, et ürünleri orantılı bir şekilde tüketmeniz gereken besinlerdendir.

Süt, yoğurt, peynir ve benzeri gibi karşıyım yönünden zengin yanında yeşil yapraklı Sebzeler, Susam, kekik ve baharatlar da kalsiyum ihtiyacımızı karşılayacak besinlerdendir. Sayın, kemik ve diş sağlığının korunmasında ve sinir sistemi gibi kasların  sağlıklı bir şekilde görev yapmasını açısından oldukça önemlidir. Bunların haricinde yeşil yapraklı Sebzeler kan dolaşımını düzenlemektedir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Anne sütünü artıran besinler ve içecekler arasında roka, semizotu, maydanoz ve benzeri gibi yeşil yaprakları sebzeleri bolca tüketmelisiniz. Bu sebzelerden kendinize farklı içecekler de yapabilirsiniz.

Tahtlı ihtiyaçlarınızı sütlü tatlılarla ya da meyvelerle sağlamalısınız. Çünkü aşırı şekerli yiyecek ya da içecekler süt artışına herhangi bir katkı sağlamamaktadır.

Havuç, kayısı, kavun, balkabağı gibi sebze ve meyveler beta karoten açısından oldukça zengin besinlerdir. Bu nedenle bu besinleri tüketmenize bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük rol oynar.

Kimyon, fesleğen, sarımsak, zeytinyağ, rezene, arpa ve benzeri gibi besin değeri yüksek gıdaları ellerinizde tüketmeniz önerilir.

Özellikle geceleri emzirmek süt oluşumunuzu artırmaktadır. Bu nedenle bebeğiniz geceleri uyanmıyorsa dahi sütünüzü sağın saklamalısınız.

Taze sıkılmış meyve suları, çorbalar, ayran, ev yapımı şerbetler gibi gaz yapmayan içecekleri bolca tüketmelisiniz.

Kısacası belirttiğiniz gibi anne sütünü artıran besinler ve içecekler tüketmenizde fayda vardır.

Emziren Anne Nasıl Beslenmelidir?

Emziren annelerin öncelikle yapması gereken hekimlerinden tavsiyeler almasıdır. Bunun haricinde anne sütünü artıran besinler ve içecekler tüketilmelidir. Anne emzirme döneminde bolca su içmek, sıvı tüketimine önem vermek, et, balık, meyve, sebze gibi besinleri almalıdır. Bunların haricinde gaz yapmayan yiyecekler tercih etmelidir. Çünkü gaz yapan yiyecek ve içecekler bebekte belli rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Özellikle de baklagiller tüketildiği takdirde bir gece suda bekletilmelidir. Sağlıklı beslenmek için her besin grubundan günlük orantılı bir şekilde alınmalıdır. Belirttiğimiz gibi yeterli miktarda alınan besinler ve içecekler anne sütünde artışa neden olur. Sütünüzü sık geldiği dönemlerde bebeğiniz almak istemese dahi sütünüzü pompa ile çekebilir ve sütü saklama poşetlerinde buzdolabında saklayarak daha sonra verebilirsiniz.

Anne sütünü artıran içecekler ve yiyecekler

  • Su. Normalde herkesin günde 2-2,5 litre kadar su tüketmesi gerekiyor.
  • Yeşil yapraklılar
  • Yulaf
  • Havuç
  • Humus
  • Kayısı, İncir, Hurma
  • Somon balığı
  • Rezene

Hangi yiyecek, içecek nasıl yarar sağlıyor?

  • Susam Yüksek kalsiyum içeriyor
  • Ceviz, fındık ve badem Zengin yağları içeriyor
  • Sarımsak Bebeğin daha çok emmesini sağlıyor
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler Sütün miktarını artırıyor: Ispanak, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile süt miktarını arttırıyor. Ayrıca bu sebzeler kalsiyum, demir, folat ve vitamin A içeriği bakımından zengin olması yönü ile de sütün kalitesinin artmasına da katkı sağlıyor.
  • Baklagiller Sütün kalitesini artırıyor
  • Arpa Süt salınımını artırıyor
  • Rezene Sütün yağ içeriğini artırıyor
  • Havuç Süt kanallarını geliştiriyor
  • Yulaf Sütün kanallarda ilerlemesini hızlandırıyor

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.