Açık Öğretim Ortaokuluna Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Bu gün size daha önce ismi “Açık İlköğretim Okulu” olan ancak son yönetmelik değişikliği ile adı “Açık Öğretim Ortaokulu” olarak değişen Açık Öğretim Ortaokuluna yeni kayıt ve kayıt işlemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Açık Öğretim Ortaokulu 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı I. Dönem yeni kayıt işlemleri 13 Ağustos 2012 –14 Eylül 2012 tarhinde yapıldı. 

II. Dönem yeni kayıt işlemleri 03 Aralık 2012 – 01 Mart 2013 ve III. Dönem yeni kayıt işlemleri 13 Mayıs 2013 – 28 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kayıt işlemlerini nereden yapılacak?

Yeni kayıt işlemleri, İl, ilçe ve belde merkezlerindeki ilkokul ya da ortaokullar tarafından http://aio.meb.gov.tr/ internet adresi üzerinden alınacaktır.

1 ) AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU KAYIT EVRAKLARINA İLİŞKİN İŞLEMLER

Kimler Kayıt Yaptırabilir?

1. Örgün Eğitim Kurumları için belirlenecek olan eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşından gün alanlar. Ancak; özel eğitime muhtaç , tutuklu hükümlü, ıslah evindekiler ve bir yıldan fazla süreli kamu görevlisi ebeveynine bağlı olarak yurt dışına çıkmak zorunda kalanlarda yaş sınırı aranmaz.
2. İlkokul mezunları ve 4. sınıfı bitirenler,
3. İlköğretim ya da ortaokullarının 5., 6., 7. veya 8. sınıfından ayrılanlar,
4. Ortaokuldan ayrılanlar veya ortaokulu dışardan bitirme sınavına başvurup mezun olamayanlar,
5. Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi olanlar,
6. Yurt dışında öğrenim görüp en az ilköğretim okulu 4. sınıfını bitirenler düzeyinde denklik belgesi olanlar.

Ne kadar ücret ödenecek?

1. Yeni kayıt yaptıracak adaylar Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıflar Bankası’nın herhangi bir şubesine adı-soyadı ve TC Kimlik numaralarını bildirerek 10,00 (On) TL kayıt ücreti yatıracaklardır.
2. Ayrıca adaylar kaydı alan Öğrenci Bürolarının vereceği hesaba da 5,00 (beş) TL yatıracaklardır.
3. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 29.05.1998 gün ve 1998/1 sayılı genelgesi ile 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ve Terörle mücadeleye katılan gazilerimiz ile çocuklarından ve bu mücadelede şehit düşenlerin birinci derecedeki yakınlarından durumlarını belgelendirmeleri halinde kayıt ücreti talep edilmeyecektir. Bu durumdaki öğrencilerin sistemdeki özel durumu alanında “Şehit birinci derece yakını veya gazi, eş ve çocukları” ifadesi seçilecektir.
4. Mahkemelerce, 5395 sayılı çocuk koruma kanunu kapsamında “Eğitim tedbiri” konulan adaylardan da kayıt ücreti talep edilmeyecektir. Bu durumdaki öğrencilerin sistemdeki özel durumu alanında “Eğitim tedbiri” ifadesi seçilecektir.
5. Açık Öğretim Ortaokulu a kayıt başvuru işlemleri sırasında; yanlış hesaba ücret yatırma, çift ücret yatırma, kayıt iptali vb. gibi nedenlerle yatırılan ücretler iade edilmez.

Kayıt için istenen belgeler hangileridir?

1.3. Öğrenim Belgesi:
1. Kayıt için öğrenim belgesinin aslı olacaktır. Bu belgenin asıl olup olmadığı kayıt alan okullarda ki görevlilerce kontrol edilecek, asıl olmayan hiçbir öğrenim belgesi kabul edilmeyecektir.
2. Öğrenim belgesinin aslını kaybedenler ise, en son ayrıldıkları okullarından alacakları “kayıt örneği” belgelerinin aslı ile kayıt olabileceklerdir.
3. Okunamayan, silinti ve kazıntı yapılmış, imzasız veya mühürsüz öğrenim belgeleri kesinlikle kabul edilmeyecektir.
4. İlköğretim okulları ve ortaokulların ara sınıflarından ayrılarak başvuran öğrenci adaylarının, not dökümleri veya yılsonu başarı puanlarının öğrenim belgelerinde bulunması gerekmektedir. Bulunmaması durumunda yılsonu notlarını yada yılsonu ortalamasını gösteren ek bir belgenin istenmesi gerekmektedir.
5. Yurt dışından alınan öğrenim belgelerinin kabul edilmesi için İl Millî Eğitim Müdürlüklerince denkliğinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu durumdaki öğrencilerden ayrıca not dökümü istenmeyecektir.
6. 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki eğitim kanunu kapsamında alınan; Kalfalık,ustalık veya usta öğreticilik belgelerinden herhangi birine sahip olanlar 6. Sınıftan muaf olurlar. İlgili belgenin fotokopisi Öğrenci bürosunca aslı gibidir şeklinde onaylanarak öğrenci dosyasına konulacaktır. (Bu belgelerin asılları öğrencide kalacaktır.) Esnaf dernekleri ve federasyonlar tarafından verilen belgeler geçersizdir.
7. Açık Öğretim Ortaokulu dan öğrenim belgesi (tasdikname) ile ayrılmış olan öğrenciler için yeni kayıt yerine kayıt yenileme işlemi yapılır.

 

 

“Açık Öğretim Ortaokuluna Kimler Kayıt Yaptırabilir?” üzerine 3 yorum

  1. Sayın yetkililer,
    Size, 26 Aralık 2012 tarihinde AÖO’ya kimler kayıt yaptırabilir? başlığı ile yazmış olduğum soruna, meb.gov.tr’den kayıt şartlarını olduğu gibi alıp kopyala-yapıştır yapmışsınız.O şartları Meb’in Hayat boyu Orta Öğretim ortaokulu sitesinden defalarca okuduk, biliyoruz.Benim, düzeltilmesi gereken irdeledeğim durum şu:
    ” 21 Temmuz 2012 tarihli kararname değişikliği ile ’14 yaşından gün alanlar açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırabilir’ değişikliği oldu.Fakat AÖO’ya kimler kayıt yaptırabilir şartlarının 1. maddesinde <> ibaresi bulunmaktadır.Açık öğretim demek örgün eğitime bağlı olmamak demektir.AÖO’ya her kayıt dönemi öncesi 14 yaşından gün alanlar kayıt yaptırabilir şeklinde ibare değiştirilirse iş anlamını ve yerini bulmuş olur.Yoksa örgün eğitim başlangıcından sonra 14 yaşından gün alan(örnek: ekim ayında) örgün eğitimin sona erceği 15 Haziran’a kadar kayıt yaptıramayıp bekleyecektir.Buda 10-12 ay kaybetmesi demektir.Lütfen bu mağduriyetinde kaldırılıp ve düzeltilip E-Mail’ime bildirilmesini arz ederim.
    Diğer bir durum, okuma yazma belgesini ilk defa alacak olanları okuma yazma bilmesine rağmen derhal sınava tabii tutup, AÖO kayıt dönemine yetiştirmemeleri ve kayıt modüllerini 15 yaşından gün almaya göre ayarlı tutmaları neticesinde hak kayıpları meydana gelmektedir.Kayıt modüllerinin 14 yaşından gün almaya göre düzenlenmesini ve E-Mail’ime bildirilmesini arz ederim.

    Cevapla
  2. Açık ilköğretime başvuruda, örgün ilk öğretim okullarında ve halk eğitim merkezlerinde kayıt modüllerinin, sitenizdeki (Kimler kayıt yaptırabilir) kısmındaki ” Örgün eğitim kurumları için belirlenecek olan eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşından gün alanlardan” maddesine göre güncellenmediği gözlenmiştir.Yani 25 Aralık 1999 doğumlu okula hiç gitmemiş bir çocuk 13 yaşını doldurup 14 yaşından gün aldığı için Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt yaptırması gerekirken, bu kurumlardaki müdür ve yöneticiler bize, 25 Aralık 1998 doğum tarihliler ancak kayıt yaptırabilir cevabını veriyorlar.Modüllerimiz bu tarihe göre ayarlı.Niçin böyle dediğimiz zaman, merkezden böyle,cevabını veriyorlar.Kayıt tarihleri 03 Aralık/01 Mart 2012 arasındadır.Çocuklarımızın sene kaybetmemesi için örgün ilköğretim okullarındaki ve Halk eğitim merkezlerindeki modüllerin güncellenmesini ve 13 yaşını doldurup 14 yaşından gün alanlara göre ayarlanmasını yetkililerden rica ederim.

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.