İnsan haklarına niçin saygı göstermeliyiz?

İnsan toplum içinde yaşayan bir varlıktır. Toplumda yaşamanın en önemli unsurlarından birisi ise insanların karşılıklı birbirine saygı göstermesidir.

Günlük yaşamımızda zaman zaman hak ve özgürlüklerimizin ihlal edildiği durumlar yaşarız. Bazen de biz başkalarının hak ve özgürlüklerini ihlal ederiz. Örneğin, sırada bekleyen arkadaşımızın önüne geçmeye çalışmak, başkalarının eşyalarını izinsiz kullanmak, sınıfta söz alan arkadaşımızın sözünü kesmek onların haklarını ihlal etmektir.

Hak ve özgürlüklerimizi kullanırken başkalarının da hakları olduğunu unutmamalıyız. . Bu nedenle başkalarının haklarını kısıtlamamak için onlara saygı göstermeliyiz.  Kendimize gösterilmesini beklediğimiz saygıyı biz de başkalarına göstermeliyiz. 

Demokratik toplumlarda insanlar, yasalar olsun ya da olmasın başka insanların da haklarını düşünür. Diğer insanların yaşamları, sağlıkları ve malları adeta kendi malıymış gibi gözetir. Böylece insanlar birbirlerinin hak ve özgürlüklerine saygı göstererek, birbirlerini hoş görerek ve iş birliği içinde olarak bir arada ve daha mutlu yaşayabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.