Zeytinin Faydaları, Kalorisi ve Gıda Kıymeti

Zeytinin Faydaları, Kalorisi ve Gıda Kıymeti

Türk mutfağımızın enleri arasında kahvaltı, kahvaltının enleri arasında ise zeytin yer alır. Krallara layık sofralar kurmak dilediğinizde zeytinin türevleri kesinlikle orada yer alır. Siyah zeytin, normal zeytin, doldurulmuş zeytin diye tanımladığımız içine yeşil biber, sosis gibi malzemelerin koyulduğu zeytinler sık tüketilen zeytin tipleri arasındadır. Akdeniz ve Ege insanının kıskandıran gençlik formülünün tek yanıtı olması, besleyici meyveler arasında ilk mevkide yer alması, güne dinç ve zinde başlamanıza yardımcı olması, vitamin ve mineral tarafından varlıklı olması gibi sebepler zeytini asırlardır vazgeçilmez gerçekleştirmektedir.
zeytinin genel faydaları nelerdir 3Zeytingiller ailesine ait bu meyve Akdeniz iklimine uyum gerçekleştiren, her mevsim yeşil rengini koruyan (başka ifadeyle yapraklarını dökmeyen) bir ağaç türüdür. Bu sebeple hem Akdeniz’de hem Ege’de hatta Güney Marmara’da basitçe yetişmektedir. Zeytin ağaçlarının çok uzun yaşadığı bilinmektedir. Öyle ki jenerasyondan nesle miras olarak bırakılabilecek en kıymetli ağaç çeşitleri arasındadır. Çünkü dikildikten ileri 5 sene içerisinde iyi bakılmak şartıyla meyve vermeye başlar.

zeytinin genel faydaları nelerdir 2

Fakat bir zeytin ağacının en fazla meyve verilen en etkili devresi 35 – 150 yaşları arasıdır. Bu ağacın boyu 10 metreye kadar ulaşabilmekte, ilaveten ortalama 1000 sene kadar yaşam sürdürmektadır. Zeytin ağaçlarının bir diğer özelliği de bir sene çok meyve verirken başka sene daha düşük meyve vermesidir. Bunun sebebi ağacın bu şekilde kendini dinlendirmesi ve başka sene hazırlamasıdır. Zeytin ağacının meyvesi zeytin olarak tüketilebileceği gibi bu meyvelerden yağ da elde edilebilir.
Zeytinin Faydaları Nelerdir? Zeytinin dolaşım sistemi üstünde olumlu manada müthiş etkisi yer alır. Serbest radikallerin kolesterol üstünde bilinen fazlaca büyük olumsuzlukları bulunmaktadır. Bu radikallerin çoğunluğu damar sağlığını tehdit ederek kalp krizi tehlikesini çoğaltır. Zeytin, bünyesinde serbest radikallerle harpan antioksidanlar barındırdığından kaynaklı damar sağlığını korur, böylelikle kalp krizi riski azalır. Zeytin vasıtası ile kalp damar sağlığını koruyabilirsiniz . Kalpte ritm sorunu bozukluğu yaşam sürdürenlare zeytin kullanımı tavsiye edilir. Zeytin hem meyvesiyle hatta meyvesinden elde ettikleri yağ vasıtası ile kan hücrelerinin sıhhatli kalabilmelerini destekler. Kanserin gelişiminde mühim rol oynayan etkenlerden İkisi süreğen oksidatif gerilim ve süreğen enflamasyondur. Zeytinin bünyesinde tespit edilen antioksidanlar anti enflamatuar özellikler kanserle harpta ön plana çıkmaktadır . Bu manada zeytinin bol ve derli toplu biçimde kullanımı sağlığın korunması adına tavsiye edilmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.